es
Notícies

Troben mecanisme que revertiria l’Alzheimer i el Parkinson.

Els especialistes consideren que l’estrès cel·lular ajudaria a trobar la manera de tractar algunes demències.

 

Un mecanisme recent descobert i que s’activa quan les cèl·lules s’estressen pot obrir una via per ajudar a prevenir l’agregació de proteïnes que s’observa habitualment a les malalties neurodegeneratives.
Una investigació encapçalada per la Universitat de Cambridge (Regne Unit) que va publicar Nature Communications descriu aquest mecanisme, relacionat amb l’estrès cel·lular i amb el plegament de les proteïnes. Si es pogués activar sense molestar les cèl·lules es podria trobar una manera de tractar algunes demències.

Una característica de malalties com l’alzheimer i el parkinson –conegudes col·lectivament com a malalties neurodegeneratives– és l’acumulació de proteïnes mal plegades que formen agregats amb la capacitat de causar danys irreversibles a les neurones.

Llegeix també: Quin esdeveniment astronòmic ens espera demà? prepara’t per veure el cel resplendir

El plegat de proteïnes és un procés normal a l’organisme i, en individus sans, les cèl·lules tenen una mena de control de qualitat per garantir que es destrueixin les que ho fan malament, però en les malalties neurodegeneratives, aquest sistema es deteriora, amb conseqüències potencialment devastadores.

El nou mecanisme identificat sembla revertir l’acumulació d’agregats, però no eliminant-los del tot, sinó tornant-los a doblegar.

«Igual que quan ens estressem per una gran càrrega de treball, també les cèl·lules poden ‘estressar-se’ si se’ls demana que produeixin una gran quantitat de proteïnes», per exemple quan produeixen anticossos com a resposta a una infecció, ha explicat Edward Avezov de la Universitat de Cambridge.

L’equip es va centrar a estressar un component de les cèl·lules anomenat reticle endoplasmàtic, que exerceix funcions com la síntesi, el plegat, la modificació i el transport de les proteïnes necessàries a la superfície o fora de la cèl·lula.

Llegeix també: Eclipse lunar de maig: quan i com veure’l

La hipòtesi de partida va ser que estressar el reticle endoplasmàtic podria conduir a un mal plegat i agregació de les proteïnes en disminuir la capacitat de funcionar correctament, però el resultat que van descobrir va ser justament el contrari.

En estressar la cèl·lula, s’eliminaven els agregats i no perquè es degradessin sinó perquè es desembolicaven, cosa que els permetia tornar a plegar-se correctament.

«Si podem trobar una manera de despertar aquest mecanisme sense estressar les cèl·lules -cosa que podria causar més danys que beneficis-, llavors podríem trobar una manera de tractar algunes demències», va dir Avezov.

El principal component d’aquest mecanisme sembla una classe de proteïnes conegudes com de xoc tèrmic (HSP), que es fabriquen en major quantitat quan s’exposen a temperatures superiors a la temperatura normal de creixement, i en resposta a l’estrès.

 

Encuentran mecanismo que revertiría el Alzheimer y el parkinson (eluniversal.com.mx)