es
Notícies

La causa de l’Alzheimer podria provenir de la boca, d’acord amb un estudi.

 

En els darrers anys, un nombre creixent d’estudis científics han donat suport a una hipòtesi alarmant: la malaltia d’Alzheimer no és només una malaltia, és una infecció. Si bé els mecanismes exactes d’aquesta infecció són una cosa que els investigadors encara intenten aïllar, molts articles sostenen que la propagació de l’Alzheimer va més enllà del que solíem pensar.

Ara, els científics diuen que tenen una de les pistes més definitives fins ara per a un culpable bacterià darrere de la malaltia d’Alzheimer: la malaltia de les genives.

En un article dirigit per Jan Potempa, autor principal i microbiòleg de la Universitat de Louisville, els investigadors informen sobre el descobriment de Porphyromonas gingivalis, el patogen darrere de la periodontitis crònica (també coneguda com a malaltia de les genives), al cervell de pacients morts d’Alzheimer.

Gingipolin de gingivalis (vermell) entre les neurones al cervell d’un pacient amb Alzheimer (Cortexyme)
No és la primera vegada que es vinculen els dos factors, però els investigadors van anar més lluny.

En experiments separats amb ratolins, la infecció oral amb el patogen va conduir a la colonització cerebral pels bacteris, juntament amb un augment de la producció de beta amiloide (Aβ), proteïnes enganxoses comunament associades amb l’Alzheimer. L’equip de recerca, coordinat per l’empresa farmacèutica Cortexyme, encara no afirma haver descobert evidència definitiva de la causa de l’Alzheimer.

Però és clar que hi ha una línia de recerca sòlida aquí. «Els agents infecciosos han estat implicats en el desenvolupament i la progressió de la malaltia d’Alzheimer abans, però les evidències de la causalitat no han estat convincents», diu Dominy.

Ara hi ha proves sòlides que connecten el patogen intracel·lular gramnegatiu, P. gingivalis i la malaltia d’Alzheimer. A més, l’equip va identificar enzims tòxics anomenats gingipaines secretats pels bacteris als cervells dels pacients amb Alzheimer, que es correlacionaven amb dos marcadors separats de la malaltia: la proteïna Tau i la ubiquitina.

Però encara més convincent, l’equip va identificar aquestes gingipaines tòxiques als cervells de persones mortes que mai van ser diagnosticades amb Alzheimer. Això és important, perquè si bé P. gingivalis i la malaltia s’han relacionat abans, mai no s’ha sabut si la malaltia de les genives causa Alzheimer o si la demència condueix a una cura bucal deficient.

El fet que els nivells baixos de gingipaines eren evidents fins i tot en persones a les quals mai no se’ls va diagnosticar Alzheimer, suggereix que podrien haver desenvolupat la malaltia si haguessin viscut més temps.

Fins ara, els fàrmacs dirigits a les proteïnes tòxiques dels bacteris només demostren beneficis en ratolins, però no es descarta que en un futur s’arribin a veure resultats en fases experimentals avançades en humans, segons un comunicat de David Reynolds, director científic de The Alzheimer’s Research UK.

 

La causa del Alzheimer podría provenir de su boca, de acuerdo con un estudio – Enséñame de Ciencia (ensedeciencia.com)