es
Notícies

Noves teràpies contra l’epilèpsia i l’Alzheimer.

Investigadors aplanen el camí per crear noves teràpies contra l’epilèpsia, l’Alzheimer i lesió cerebral traumàtica

Investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Tufts (Estats Units) han descobert, en un estudi realitzat en ratolins, una nova funció de les cèl·lules cerebrals, conegudes com a astròcits, que obre un nou camí que, algun dia, podria conduir a tractaments per a molts trastorns que van des de l’epilèpsia fins a l’Alzheimer i la lesió cerebral traumàtica.

Els astròcits guien el creixement dels axons, la projecció llarga i prima d’una neurona que condueix els impulsos elèctrics. També controlen els neurotransmissors, substàncies químiques que permeten la transferència de senyals elèctrics per tot el cervell i el sistema nerviós. A més, construeixen la barrera hematoencefàlica i reaccionen a les lesions.

«L’activitat elèctrica dels astròcits canvia el funcionament de les neurones. Hem descobert una nova forma en què dues de les cèl·lules més importants del cervell es comuniquen entre si. Com que es desconeix molt sobre com funciona el cervell, descobrir nous processos fonamentals que controlen la funció cerebral és clau per desenvolupar tractaments nous per a malalties neurològiques», han dit els experts.

Comunicació de neurona a neurona
Per fer el descobriment, l’equip va fer servir una nova tecnologia per dissenyar una tècnica que els permet veure i estudiar les propietats elèctriques de les interaccions de les cèl·lules cerebrals, les quals no es podien observar anteriorment. «Amb aquestes noves eines hem descobert aspectes completament nous de la biologia. A mesura que sorgeixen millors eines, per exemple, es desenvolupen constantment nous sensors fluorescents, obtindrem una millor comprensió de coses en què ni tan sols havíem pensat abans», han emfatitzat.

I és que la nova tecnologia reflecteix l’activitat elèctrica amb llum. «Les neurones són molt actives elèctricament, i la nova tecnologia ens permet veure que els astròcits també són elèctricament actius», han detallat els investigadors.

La comunicació de neurona a neurona ocorre a través de l’alliberament de paquets de químics anomenats neurotransmissors. Els científics sabien que els astròcits controlen els neurotransmissors, cosa que ajuda a garantir que les neurones es mantinguin sanes i actives. Però el nou estudi revela que les neurones també alliberen ions de potassi, que canvien l’activitat elèctrica de l’astròcit, i aconsegueix controlar els neurotransmissors.

L’impacte a la investigació futura
El descobriment de la diafonia entre astròcits i neurones planteja nombroses preguntes sobre com funcionen les interaccions en la patologia cerebral i el desenvolupament de l’aprenentatge i la memòria. «Ens fa repensar tot allò que fan els astròcits, i com el fet que els astròcits siguin elèctricament actius pot estar influint en una àmplia gamma de malalties neurològiques», han emfatitzat els investigadors.

Per exemple, a la malaltia d’Alzheimer, els astròcits no controlen els neurotransmissors, encara que aquest és el seu treball fonamental. Problemes similars ocorren amb la lesió cerebral traumàtica i l’epilèpsia. Durant anys, els científics han pensat que potser el problema és degut a l’absència d’una proteïna oa una mutació que fa que una proteïna no funcioni.

«S’ha plantejat la hipòtesi que l’acumulació de potassi extracel·lular al cervell contribueix a les patologies de l’epilèpsia i la migranya. Aquest nou estudi ens brinda una millor comprensió de com els astròcits eliminen aquesta acumulació i ajuden a mantenir un equilibri d’excitació “, han conclòs els experts.

 

Nuevas terapias contra la epilepsia y Alzheimer – El médico interactivo (elmedicointeractivo.com)