ca

Yoga contra l’alzheimer.

 

Una nova investigació d’un equip dirigit per neurocientífics de la Universitat de Califòrnia-Los Angeles (UCLA), als Estats Units, va trobar que un curs de tres mesos de pràctica del ioga i meditació va ajudar a minimitzar els problemes cognitius i emocionals que sovint precedeixen a la malaltia d’Alzheimer i altres formes de demència, sent fins i tot més eficaç que els exercicis de millora de la memòria que s’han considerat la estàndard d’or per a la gestió del deteriorament cognitiu lleu, informa Europa Press.

«L’entrenament de la memòria era comparable al ioga amb meditació en termes de millora de la memòria, però el ioga va proporcionar un benefici més ampli que l’entrenament de la memòria, ja que també va ajudar amb l’estat d’ànim, l’ansietat i les habilitats d’afrontament emocional », destaca Helen Lavretsky, autora principal de l’estudi i professora al Departament de Psiquiatria d’UCLA. Les persones amb deteriorament cognitiu lleu tenen 2,5 vegades més probabilitats de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer i altres formes de demència.

L’estudi, publicat aquest dimarts a ‘Journal of Alzheimer’ s Disease ‘, va comparar els resultats del ioga i la meditació amb els de l’entrenament de la memòria, que incorpora activitats que van des de programes informàtics fins a mots encreuats. Es va avaluar a 25 participants, tots majors de 55 anys, mesurant els seus canvis no només en el comportament sinó també en l’activitat cerebral. «Històrica i anecdòticament s’ha pensat que el ioga és beneficiós per a envellir bé, però aquesta és la demostració científica d’aquest benefici», subratlla Harris Eyre, autor principal de l’estudi, candidat doctoral a la Universitat d’Adelaide a Austràlia i un ex becari Fulbright a l’Institut Semel per a la Neurociència i Comportament Humà d’UCLA. «Estem convertint la saviesa històrica en evidència d’alt nivell necessària perquè els metges recomanin la teràpia als seus pacients», afegeix.

Lavretsky i Eyre van estudiar a participants que havien informat de problemes amb la seva memòria, com la tendència a oblidar noms, cares, cites o coses. Els subjectes van ser sotmesos a proves de memòria i escàners cerebrals a l’inici i al final de l’estudi. Un total de 11 participants van rebre una hora a la setmana d’entrenament per millorar la memòria i van passar 20 minuts al dia fent exercicis de memòria: associació visual i verbal i altres estratègies pràctiques per millorar la memòria, basades en tècniques recolzades amb investigació.

Els altres 14 participants van prendre una classe d’una hora un cop a la setmana en Kundalini ioga i van practicar meditació Kirtan Kriya a casa seva durant 20 minuts cada dia. Kirtan Kriya, que consisteix en el cant, moviments de la mà i la visualització de la llum, s’ha practicat durant centenars d’anys a l’Índia com una manera de prevenir el deteriorament cognitiu en persones grans, assenyala Lavretsky. Després de 12 setmanes, els científics van observar millores similars entre els participants de tots dos grups en la memòria verbal, que entra en joc per recordar noms i llistes de paraules. Però els que havien practicat ioga i la meditació tenien majors millores que els altres subjectes en les habilitats de memòria visual-espacial, important per recordar llocs i situar-se al caminar o conduir.

El grup de ioga-meditació també va obtenir millors resultats en termes de reducció de la depressió i l’ansietat i millorar les habilitats d’afrontament a les emocions i resistència a l’estrès. «Quan es té pèrdua de memòria, es pot arribar a estar molt preocupat per això i pot portar a la depressió», afirma Lavretsky, també investigador a l’Institut Semel.

Els investigadors informen que les millores externes dels participants en la memòria es corresponien amb els canvis perceptibles en la seva activitat cerebral. Utilitzant imatges de ressonància magnètica funcional, que va mostrar que els subjectes d’ambdós grups van tenir canvis en la seva connectivitat cerebral, però els canvis entre el grup de ioga van ser estadísticament significatius, mentre que els canvis en el grup de la memòria no ho eren.

Els investigadors atribueixen els efectes positius dels «exercici cerebrals» a diversos factors, incloent la seva capacitat per reduir l’estrès i la inflamació, millorar l’estat d’ànim i la capacitat de recuperació, i la millora de la producció del factor de creixement neurotròfic derivat del cervell, una proteïna que estimula les connexions entre les neurones i posa en marxa l’activitat de la telomerasa, un procés que reemplaça material genètic perdut o danyat. «Si vostè o els seus familiars estan tractant de millorar la seva memòria o compensar el risc de desenvolupar pèrdua de memòria o demència, una pràctica regular del ioga i la meditació, podria ser una solució senzilla, segura i de baix cost per millorar la seva capacitat cerebral» , conclou Lavretsky.

Europa Press