ca

Dormir poc pot augmentar el risc de patir alzhèimer?

 

Dormir poc pot augmentar el risc de patir alzhèimer. Així ho ha deixat clar un estudi desenvolupat per un grup de científics de la Universitat de Wisconsin, Madison, Estats Units, que pretenia donar llum sobre els terribles efectes que la manca de son pot causar al nostre benestar. Segons els experts, tant l’insomni com l’alzhèimer tenen una estreta relació i fins i tot els dos factors podrien danyar el cervell de la mateixa manera.

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van posar en marxa un experiment amb el qual van examinar a 101 persones de 63 anys de mitjana, amb habilitats cognitives normals però en risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, ja fos per comptar amb un familiar amb la malaltia o perquè tenien el gen de l’apolipoproteïna E que inclina la balança.

Els especialistes van demanar als participants que realitzaran un exercici en el qual havien de completar un qüestionari sobre la qualitat del seu somni, alhora que van haver de proporcionar mostres de líquid cefaloraquidi. Els resultats van ser sorprenents: les persones que van dir tenir son durant el dia, experimentar mala qualitat de son o altres problemes relacionats, tenien més marcadors biològics per a la malaltia d’Alzheimer en el seu líquid cefaloraquidi que els voluntaris que no tenien problemes per dormir.

Els resultats van ser sotmesos a rigoroses proves posteriors, per tal de descartar possibles factors de confusió, com l’ús de medicaments per dormir, el nivell educatiu, la depressió i l’índex de massa corporal (IMC).

En aquesta línia, els autors de l’estudi han explicat que la manca de son pot conduir a una major acumulació de proteïna beta-amiloide en el cervell, la proteïna que dóna lloc a la malaltia. Aquesta poderosa formació té el poder de bloquejar la comunicació entre les neurones i, per si fos poc, d’obstruir el transport de nutrients a les cèl·lules nervioses, conduint a la neurodegeneració.

“L’evidència prèvia ha demostrat que el somni pot influir en el desenvolupament o progressió de la malaltia d’Alzheimer de diverses maneres, per exemple, la interrupció del son o la falta de son poden conduir a l’acumulació de placa amiloide, perquè el sistema de depuració del cervell entra en acció durant el son “, va explicar la líder de l’estudi, Barbara B. Bendlin.

No obstant això, els científics han deixat clar que no tots els trastorns del son s’han d’associar a signes d’Alzheimer. Per exemple, sosté l’anàlisi, no es va trobar cap relació entre els marcadors biològics del líquid cefaloraquidi dels participants i l’apnea obstructiva del son. “Encara no està clar si el somni afecta el desenvolupament de la malaltia o si la malaltia afecta la qualitat del son, pel que és necessària més investigació per definir encara més la relació entre el somni i aquests biomarcadors”, ha conclòs Bendlin.

 

font: @mundiario