ca

Aquesta intel·ligència artificial detecta l’Alzheimer per la veu.

 

Només a Espanya, més d’1,2 milions de persones pateixen Alzheimer, segons la CEAFA, sent la causa més comuna de demència (entre el 60% i 70% dels casos, d’acord a l’OMS). I en la lluita contra aquesta malaltia, la detecció precoç de la deterioració cognitiva és vital per poder prendre mesures que retardin el seu avanç.

No obstant això, moltes persones no són diagnosticades en els primers estadis de l’Alzheimer. És aquí on sorgeixen propostes de base tecnològica que poden democratitzar les proves ràpides, senzilles i còmodes amb què detectar aquestes primers senyals d’alarma. Tal és el cas de la startup basca Accexible, especialitzada en l’anàlisi de la parla mitjançant biomarcadors vocals.

“Tot va començar arran de l’estudi d’un article científic de la Universitat de Toronto, en el qual es deia que fins a prop de l’90% de persones amb deteriorament cognitiu lleu no estan diagnosticades. Mitjana a Espanya el diagnòstic es produeix 28 mesos després dels primers indicis, el que redueix l’efectivitat dels tractaments “, expliquen Javi i Carla Zaldua, fundadors de l’empresa. “Nosaltres proposem un primer cribratge que dóna suport al diagnòstic de l’professional, reduint el temps en l’execució de les proves i augmentant el temps que el professional dedica a l’pacient”.

En concret, la plataforma de Accexible grava l’àudio dels pacients durant quinze minuts, el qual és enviat al núvol on s’analitzen d’una banda variables de veu (freqüència, velocitat, to, pauses, vibracions etc.) i de l’altra, una vegada que es converteix l’àudio a text, variables de llenguatge semàntiques i sintàctiques (riquesa lèxica, nº de verbs, pronoms …).

“Amb aquestes variables hem creat un model d’intel·ligència artificial al que en tres minuts tornem el resultat si l’usuari té deteriorament cognitiu o no i mesurem la seva evolució”, indiquen els seus creadors. “Estem en fase de certificació, amb un producte ja acabat que obté un 91,7% precisió en la detecció de persones amb deteriorament cognitiu lleu”. A això hem d’unir una reducció de el temps entre 30-45 minuts en un primer cribratge i altres avantatges com el fet que les proves es puguin fer en remot; així com que a l’emmagatzemar les dades digitalment es puguin compartir entre els professionals de la salut per establir sistemes d’alertes quan la malaltia no segueix l’evolució prevista.

Grans bondats però que encara trigaran a arribar fins a les nostres vides quotidianes. De moment, Accexible ja ha realitzat un assaig clínic amb 240 persones en dos llocs, el Centre d’Deteriorament Cognitiu de Madrid i la la Policlínica de Sant Sebastià Quirón Salut i Oroitu (Biscaia). “Un cop conclòs els assajos i validat el model, per comercialitzar la plataforma has d’obtenir el marcatge CE, en el nostre cas com Producte Sanitari 2A de suport a la diagnosi. Aquest procés s’estén uns dotze mesos. Només hi ha unes poques entitats (organismes notificats) autoritzats a la UE, de manera que el procés es dilata i s’encareix a l’existir pocs actors autoritzats “, reclamen des de la startup. “Estimem que a finals de 2020 tindrem el marcatge CE i la plataforma estarà a punt per a la seva comercialització”.