ca

Així afecta el Covid-19 a les llars amb malalts d’Alzheimer.

 

Les persones que són cuidadores principals de familiars amb la malaltia d’Alzheimer saben molt bé que el coronavirus està afectant en gran mesura a les seves vides. Els pacients que estan en les primeres fases de la malaltia ja no poden acudir als seus teràpies o als centres de dia com abans, el que està perjudicant la seva millora i afavorint un major deteriorament cognitiu i motriu. Són molt sensibles a qualsevol canvi que es produeixi en la seva rutina diària, requerint a més una gran quantitat d’atenció pràctica, dos factors molt difícils d’aconseguir aquests dies. Per això, poden tornar-se més ansiosos, enfadats, estressats, agitats o retrets

«El problema afegit -tal com apunta ABC Andrés Navarro, neuropsicòleg de la Fundació Alzheimer Espanya (FAE) – és que és molt habitual, en el 80% dels casos, que el cuidador sigui el cònjuge o un familiar de més de 65 anys, que pel confinament es veu abocada a portar tota la càrrega de les cures, que abans era menor gràcies a el suport dels fills o de cuidadors externs i professionals ».

Aquest neuropsicòleg incideix que aquesta situació de cures les 24 hores pot accelerar l’aparició de la «síndrome de l’cuidador cremat» tant física com mentalment «i generar, fins i tot, vincles aversius contra el malalt que els requereix tota l’atenció durant el dia i, en molts casos, la nit. Per a molts és difícil trobar moments de descans i desconnexió ».

Tot i així, l’expert de la FAE apunta que «encara que sigui fàcil dir-ho» és molt important que el cuidador no descuidi els seus bons hàbits d’alimentació, de realitzar una mica d’exercici i poder descansar per la seva pròpia salut i per poder atendre el malalt d’Alzheimer ».

Pel que fa a l’familiar recomana que es mantinguin una sèrie de rutines, les que ja realitzava, en la mesura del possible, abans de l’Covid-19, o altres noves perquè el malalt se senti més segur i tranquil. «Encara que molts cuidadors externs no poden acudir als domicilis d’aquestes famílies, en els casos més complicats i vulnerables es pot trucar als serveis d’emergències o a Serveis Socials perquè els indiquin com poder solucionar la seva situació. Des de la FAE-prossegueix Navarro- oferim serveis de teleassistència i aportem consells i pautes diàriament perquè aquests cuidadors no se sentin sols, perquè un dels grans problemes és que, tot i estar acompanyats pel malalt, per la seva patologia, se senten molt sols amb una responsabilitat molt gran, anteriorment compartida quan no hi havia un estat d’alarma a casa nostra ».

A Espanya, una de cada sis persones més grans de 65 anys (un 16,7%) i gairebé un terç dels majors de 85 anys (un 27,7%) pateixen Alzheimer, sent aquest col·lectiu de pacients el que es troba entre la població amb major vulnerabilitat enfront de l’Covid-19.

 

Laura Peraita

Font:https://www.abc.es/familia/mayores/abci-afecta-covid-19-hogares-enfermos-alzheimer-202004120212_noticia.html