ca

Les rutines faciliten la convivència amb adults grans que pateixen alzheimer.

 

Va arribar el covid-19 a país i immediatament desenes de negocis van tancar les portes per frenar els contagis. A aquesta estratègia van recórrer els propietaris de gimnasos i de restaurants, però també dels centres dedicats a la cura de l’adult gran amb malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.

Aquests últims van deixar d’operar des que va arrencar l’emergència sanitària -a mitjan març de l’2020- per precautelar la seva vida, ja que formen part dels grups més vulnerables. Tenen un major risc d’emmalaltir greument el contraure el nou coronavirus.

La majoria d’aquestes persones passen el temps ara dins de casa al costat dels seus familiars o acompanyades per especialistes com psicòlogues o infermeres.

Complint amb totes les mesures de bioseguretat per reduir a l’màxim el risc de contagi per covid-19, aquesta última alternativa brinda un respir a l’familiar: filla, filla, néts, germans. La sobrecàrrega de treball i de responsabilitats augmenta el risc de patir episodis d’ansietat i de depressió, i un cuidador aclaparat pot procedir de mala manera amb l’adult gran, que al seu torn pot respondre amb agressivitat.

 

Com fer que la convivència sigui suportable?

Amparo Portilla, psicoterapeuta Gestalt, suggereix establir rutines, així com en els centres de cura. Allà planifiquen activitats per estimular les seves capacitats cognitives. Aquestes li brinden sensació d’estabilitat i de seguretat a l’adult gran amb alzheimer lleu o moderat.

No obstant això, apunta l’especialista, el cuidador pot cedir de tant en tant. Per exemple: quan l’adult gran vulgui dormir una mica més.

Si les funcions cognitives es ho permeten, també és opció assistir a les trobades virtuals, estratègia a les que han recorregut aquests centres de cura per mantenir el contacte amb els seus pacients. Mentre la persona de la tercera edat fixa la seva mirada a la pantalla de l’ordinador, el cuidador pot seguir amb la feina de casa.

Però, independentment de les activitats que seleccioni, la clau està en executar-les amb amor i paciència. Els adults grans senten que són importants i útils, i es relaxen.

Estableixi activitats que ho alegrin

Pot recórrer a la música o una revisió dels àlbums de fotos, evitant que es concentri en les instantànies que li produeixin tristesa. Una altra alternativa és convidar-los a armar petits trencaclosques o a descobrir una determinada fruita o vegetal amb només sentir la seva textura.

A més de alegrar, activitats com plegar la roba o rentar els plats, estimulen les seves capacitats cognitives. Permeta-que executi l’activitat al seu ritme, eviti pressionar-lo.

Quin temps cal dedicar-los?

No existeix un temps determinat. Tot dependrà de el temps de què disposi el cuidador. No obstant això, és important dedicar temps de qualitat. Poden ser dues hores o 20 minuts. La clau per evitar episodis de tristesa o d’ansietat és que sentin l’afecte de la família. L’oblit, assegura Portilla, deteriora les seves capacitats cognitives.

Sobre el cuidador

Perquè la convivència sigui suportable cal que tots els familiars es comprometin amb la cura de l’adult gran, ja que quan la responsabilitat recau només sobre una persona és possible que aquesta es saturi. Quan el cuidador està aclaparat té problemes per agafar el son i s’irrita amb facilitat.

L’ideal, apunta la psicòloga i docent de la UDLA Grace Valdivieso, és que entre tots els familiars es reparteixin les responsabilitats, així una d’aquestes persones es dediqui únicament a la cura de la seva llar. És important entendre que ella també tenia una rutina i que requereix de temps per gaudir de la seva parella o fills.

Per alleujar aquesta tensió, Portilla suggereix recórrer a l’acompanyament de professionals. Ella, per exemple, visita als seus pacients per 1 o 2 hores. “És bastant refrescant per al pacient. A més, jo puc respondre 10 vegades a la mateixa pregunta sense cap problema. En aquest moment se li suggereix a l’cuidador sortir de la casa o tancar-se en la seva cambra per escoltar música o només per desconnectar-se “.

 

Paola Gavilanes

 

Fuente:

https://www.elcomercio.com/tendencias/rutinas-alzheimer-convivencia-adultos-mayores.html.