ca
Notícies

Un anàlisis de sang molt precís diagnostica l’Alzheimer i mesura la progressió de la demència.

Actualment hi ha diverses anàlisis de sang que ajuden els metges a diagnosticar la malaltia d’Alzheimer en persones amb símptomes cognitius. Tot i això, aquestes proves no proporcionen informació sobre l’etapa clínica de la malaltia, com el grau de deteriorament de la memòria o del pensament associat amb la demència per Alzheimer. Atès que els tractaments actuals per a l’Alzheimer són més eficaços a les primeres etapes, un mètode fiable per avaluar la progressió de la malaltia podria ajudar els metges a determinar quins pacients es beneficiarien de la medicació i en quina mesura. Ara, una nova anàlisi de sang no només ajuda a diagnosticar la malaltia d’Alzheimer, sinó que també indica l’etapa de progressió i pot ajudar a diferenciar els símptomes de la malaltia d’Alzheimer dels causats per altres afeccions.

En un nou estudi, investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington (St. Louis, MO, EUA) i la Universitat de Lund (Lund, Suècia) van identificar una proteïna anomenada MTBR-tau243 a la sang, que reflecteix amb precisió l’acumulació tòxica d’agregats de tau al cervell. sanguinis de MTBR-tau243 de persones amb deteriorament cognitiu, els investigadors van poder distingir entre la malaltia d’Alzheimer en etapa primerenca i tardana, i diferenciar els pacients amb Alzheimer de les persones els símptomes de les quals van ser causats per altres factors en l’acumulació de proteínes. de proteïna tau anys després. Els símptomes cognitius generalment sorgeixen quan els cabdells de tau es tornen detectables, i aquests símptomes empitjoren a mesura que els cabdells s’estenen.

Anteriorment, els investigadors van desenvolupar dues anàlisis de sang que es correlacionen estretament amb la quantitat de plaques amiloides al cervell, i ara els metges les utilitzen per ajudar amb el diagnòstic. No obstant això, fins ara no hi havia cap anàlisi de sang disponible per avaluar els nivells de tau al cervell. En estudis anteriors, l’equip va demostrar que els nivells de MTBR-tau243 al líquid cefaloraquidi estaven estretament relacionats amb la presència de cabdells de tau al cervell. En el seu estudi actual publicat a Nature Medicine , l’equip va estendre aquesta anàlisi a la sang. Les mostres de sang són més fàcils de recol·lectar en comparació amb el líquid cefaloraquidi, que requereix una punció lumbar. Els investigadors van desenvolupar un mètode per mesurar els nivells de MTBR-tau243 en mostres de sang i van comparar aquests nivells amb els cabdells de tau detectats al cervell a través d’escàners cerebrals. La seva anàlisi va mostrar que els nivells de MTBR-tau243 a la sang reflectien la quantitat de cabdells de tau amb un 92% de precisió. En individus sans, els nivells de MTBR-tau243 es van mantenir normals, independentment de l’estat de la placa amiloide, cosa que indica que aquests nivells no canvien entre individus asimptomàtics i aquells en l’etapa presimptomàtica de la malaltia d’Alzheimer amb plaques amiloides.

Entre les persones amb símptomes cognitius a causa de la malaltia d’Alzheimer, els nivells de MTBR-tau243 van ser significativament més alts en aquells amb deteriorament cognitiu lleu i fins i tot més elevats, fins a 200 vegades, entre aquells en l’etapa de demència. Aquestes diferències van permetre una diferenciació clara entre la malaltia d’Alzheimer en etapa primerenca i tardana. A més, els nivells de MTBR-tau243 van ser normals en persones amb símptomes cognitius causats per altres formes de demència, fet que demostra que la prova distingeix eficaçment la demència d’Alzheimer d’altres afeccions. Dues teràpies aprovades per la FDA per a la malaltia d’Alzheimer funcionen reduint els nivells d’amiloide al cervell. Amb medicaments experimentals addicionals adreçats a tau i altres aspectes de l’Alzheimer en desenvolupament, la disponibilitat d’anàlisi de sang per diagnosticar i estadificar la malaltia permetria als metges adaptar els tractaments a la condició específica de cada pacient.

“Estem a punt d´entrar a l´era de la medicina personalitzada per a la malaltia d´Alzheimer”, va afirmar la Dra. Kanta Horie, professora associada de recerca en neurologia a WashU Medicine i coautora principal. “En les etapes inicials amb baixos cabdells de tau, les teràpies antiamiloides podrien ser més eficaces que en les etapes avançades. No obstant això, després de l’aparició de la demència amb alts cabdells de tau, la teràpia antiamiloides o algun dels molts altres enfocaments experimentals podria ser més eficaç. de tractaments eficaços en diferents etapes de la malaltia, els metges podran optimitzar els plans de tractament segons les necessitats específiques de cada pacient”.

 

https://www.labmedica.es/diagnostico-molecular/articles/294804527/analisis-de-sangre-muy-preciso-diagnostica-alzheimer-y-mide-progresion-de-demencia.html