En els darrers anys, la ciència ha començat a observar més enllà dels factors genètics i d’estil de vida al moment d’analitzar l’origen de malalties neurodegeneratives com l’ Alzheimer o el Parkinson . Una nova línia de recerca apunta directament un element quotidià, invisible i omnipresent: l’ aire contaminat pel trànsit vehicular .
Estudis suggereixen que l’exposició a contaminants del trànsit podria afavorir el desenvolupament d’Alzheimer o Parkinson des d’edats primerenques.
Alzheimer i Parkinson: la connexió entre contaminants del trànsit i malalties neurològiques
Durant la 12a edició del cicle de conferències “Panorama Actual de les Ciències Atmosfèriques i del Canvi Climàtic 2024” , es van presentar dades que reforcen la teoria que la contaminació de l’aire no només danya els pulmons, sinó també el sistema nerviós.
Els estudis en ratolins, exposats a nivells de PM2.5 similars als que hi ha a ciutats amb trànsit intens, van mostrar alteracions en el funcionament cerebral que podrien vincular-se amb el desenvolupament de trastorns neurològics. Aquesta evidència suggereix que les normes actuals de qualitat de l’aire podrien no ser suficients per protegir el cervell humà de danys a llarg termini.
Alzheimer i Parkinson: què tan perillós és respirar aire contaminat
Les partícules PM2.5 són tan petites que poden travessar les barreres naturals del cos humà. Un cop inhalades, ingressen al torrent sanguini i poden arribar fins al cervell, provocant inflamació i possiblement alteracions a les connexions neuronals. Aquesta exposició continua, particularment en entorns urbans i zones amb alta densitat de trànsit, podria tenir un efecte acumulatiu amb conseqüències neurològiques.
Tot i que encara no existeix una conclusió definitiva, les correlacions trobades en estudis previs, sumades a les proves de laboratori, apunten que la contaminació atmosfèrica podria actuar com a detonant silenciós de malalties com l’Alzheimer o el Parkinson .
El desafiament, segons explica Wexler mateix, rau a determinar quantes d’aquestes partícules aconsegueixen arribar al cervell i com ho fan. A més, cal considerar que altres factors com l’ alimentació, l’estrès familiar i l’entorn socioeconòmic també influeixen en l’aparició de malalties neurodegeneratives.
Ara com ara, s’insisteix en la necessitat de revisar els límits actuals de contaminació permesa , millorar les polítiques públiques al voltant de mobilitat urbana i continuar investigant la relació entre l’aire que respirem i la nostra salut cerebral.
https://www.ambito.com/mexico/lifestyle/esta-posible-causa-inesperada-del-alzheimer-y-el-parkinson-podria-estar-el-aire-que-respiras-n6156262