ca

Cada beneficiari de la llei de dependència rep 106 euros a el mes, la xifra més baixa de la història

 

 

L’Associació de Directors i Gerents en Serveis Socials ha alertat aquest dimarts de la reducció del finançament estatal de el sistema de dependència que és en l’actualitat “el valor més baix de la història” i de l’acusada desigualtat territorial.

L’associació sosté que, segons les certificacions anuals de les comunitats autònomes en 2019 la inversió pública en el Sistema d’Atenció a la Dependència va ser de 8.607.000, dels quals les comunitats autònomes van finançar al 83,9% i la aportació estatal “s’ha reduït en el 16,1%, el percentatge més baix des de l’inici de la llei, amb 1.386 milions d’euros “.

Una altra dada facilitat pels gerents és que la despesa mitjana per dependent atès en 2019, va ser de 7.948 euros a l’any dels quals, segons els esmentats percentatges, l’Administració central va aportar només 1.276 euros en concepte de nivell mínim garantit, del que es dedueix que finança amb 106 euros a l’mes per cada persona beneficiària de la llei.

Els directors i gerents asseguren que el finançament estatal es va estancar després de les retallades de 2012 i veu “obvi” que “independentment de la inestabilitat política algú ha considerat altres prioritats”.

Les comunitats que més inverteixen en dependència per habitant i any són Euskadi (368 euros), Extremadura (286 euros) i Castella i Lleó (261 euros), i les que menys Canàries (95), Galícia (142) i Balears (143) . Les que més van incrementar el pressupost en l’últim any van ser Balearss (+ 32%), el País Valencià (18%) i Canàries (16%). Solament el Principat d’Astúries va reduir el pressupost en l’últim any, i Extremadura (1,6%) i Catalunya (2,2%) van ser les comunitats que menys ho van augmentar.

Els gerents de serveis socials consideren, d’acord amb aquestes dades, que hi ha una impossibilitat per a les comunitats autònomes d’atendre el que tenen per davant, amb una llista d’espera de 234.000 persones ja valorades com a dependents i amb altres 147.000 persones pendents de valoració.

“El sistema es troba en retrocés i la llista d’espera baixa pels 43.275 morts a les llistes d’espera de la dependència en aquest any i hi 27.116 morts en l’ ‘llimbs de la dependència’, persones que tenien dret a rebre una prestació i morir sense rebre-la i 16.159 que van morir a l’espera de ser valorats “, consideren.

El finançament de la dependència es va retallar per la via d’un decret llei el 2012, segons recorden els gerents, apel·lant a circumstàncies d ‘ “extraordinària i urgent necessitat”. En la seva opinió, “l’aparent impossibilitat d’atendre les persones més vulnerables està generant una situació tan cruel com la que va provocar aquell decret”.

Els directors de serveis socials lamenten que “toqui una altra vegada conformar-se amb l’anunci de l’increment pressupostari de 600 milions d’euros per al pròxim any”. L’associació vaticina que l’anunci implicarà -amb l’actual context d’atencions de molt baixa intensitat- un increment de la despesa pública anual que, en justícia, haurien de ser aportats íntegrament per l’AGE per arribar així a una aportació global de l’22% del finançament pública, molt lluny encara de l’50% previst. “S’hauria de considerar que aquesta inversió generaria 25.000 llocs de treball directes i que s’obtindrien uns retorns de 240 milloness d’euros sense comptar amb els retorns induïts”, precisen.

Fins llavors, lamenten, “als atesos insuficientment, als desatesos i als que fins i tot no han estat encara valorats, no els queda altra que seguir desapareixent com fins ara, discretament i en silenci”.

 

EUROPA PRESS

https://www.publico.es/sociedad/beneficiario-ley-dependencia-recibe-106-euros-mes-cifra-baja-historia.html