ca
Notícies

15 de juny: Dia Mundial per la presa de Consciència de l’Abús i Maltractament a la Vellesa.

Entre 2015 i 2030, es preveu que en tots els països del món hi haurà un augment substancial de població de persones majors de 60 anys. Aquest creixement serà especialment més ràpid en les regions en vies de desenvolupament. Si hi ha un augment d’aquest sector de la població, es pot predir que augmentaran també els casos d’abusos de les persones d’aquesta franja d’edat. Tot i que és un tema tabú, el maltractament a la gent gran ha començat a guanyar una major visibilitat com a problema, a tot el món. Així i tot, segueix sent un dels tipus de violència menys tractats en els estudis que es duen a terme a nivell nacional i menys abordats en els plans d’acció contra la violència.

El maltractament de les persones grans és un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones grans a tot el món i és, per tant, un problema que requereix l’atenció deguda per part de la comunitat internacional.

En aquest context, l’Assemblea General de les Nacions Unides, en la seva resolució 66/127 (mirar Document PDF adjunt), designa el 15 de juny com a Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa. La celebració d’aquest dia serveix perquè tothom expressi la seva oposició als abusos i els patiments infligits a algunes de les nostres generacions més grans.

Des l’AFA Baix Llobregat, vam voler donar, ja fa temps, un pas endavant per combatre aquesta problemàtica, per això, des del 2016 hem implementat als nostres centres i serveis un protocol de prevenció, detecció i derivació de maltractaments a persones grans amb Alzheimer i/o altres demències, basat en la guia homònima que la mateixa AFA va editar recentment, la primera d’aquesta índole a l’estat. Una guia per combatre els maltractaments a aquest segment de població, la “Guia de prevenció, derivació i detecció de maltractaments a persones grans amb Alzheimer i/o altres demències”, que es pot  sol·licitar a través de la nostra web.

Així mateix, com a associació membre del Consell Comarcal de la Gent Gran del Baix Llobregat, subscrivim el manifest que aquest ens ha promogut amb motiu d’aquest Dia Mundial. Manifest adjuntat sota d’aquestes línies.