ca

15 idees per gestionar l’agressivitat en l’alzheimer.

 

Tot pot començar amb una simple pregunta, seguir amb una altra resposta igual de simple i a continuació tot es complica:

– On són els diners que vaig deixar sobre la taula?

– Pare, que aquí no vas deixar cap diners

… Ja saps què ve a continuació oi? Una explosió de fúria que res del que diguis calmarà. Ara pensa això: si en lloc d’aquesta primera resposta, s’hagués donat aquesta:

– Espera pare, que el vaig guardar perquè no es perdés.

Què creus que hagués passat? És possible (fem èmfasi en el possible, la psicologia no és ciència exacta) que l’agressivitat que va venir a continuació s’hagués pogut evitar.

L’agressivitat en l’Alzheimer és un dels símptomes que més molesta els cuidadors i és una de les principals raons que una persona sigui institucionalitzada. Ja li hem dedicat un article en el qual detallem les seves causes i algunes formes d’afrontament, ara volem aprofundir en les estratègies que pots utilitzar per a gestionar l’agressivitat en l’Alzheimer.

Et proposem 15 idees:

1.-Identifica la causa: pot ser difícil, ho sabem, hem estat on tu estàs ara. Però per la causa comencen les solucions. pensa:

  • Es posa agressiu a partir de determinada hora del dia?
  • ¿Davant de x persona?
  • ¿Quan té alguna infecció o fa dies que amb restrenyiment?
  • ¿Quan li canvies la seva rutina?
  • ¿Quan tu estàs més alterada?

2.-Avança’t a la causa: si aconsegueixes identificar la causa o el desencadenant d’episodis d’agressivitat Alzheimer, evita-ho en la mesura del possible, si no pots, llavors prepara’t. Per això últim et pot ser d’ajuda la següent idea.

3.-Identifica el que ajuda a evitar o a extingir episodis d’agressivitat: és important que vagis sent conscient de tots els elements que envolten l’agressivitat, incloent allò que aconsegueix calmar-la ¿Començar a caminar? ¿Cantar? ¿Posar la tele? El que sigui, tingues a mà un recurs.

4.-Cuida la teva reacció: Què passa quan algú et crida? A mi em provoca una mena de reacció en mirall i el meu primer impuls és cridar també.Per què en els malalts d’Alzheimer hade ser diferent? Té cura com reacciones davant els comportaments del malalt, pots estar contribuint a que apareguin episodis d’agressivitat.

5.-¡Espera! … Respira: sí, molt relacionat amb l’anterior. Abans de reaccionar, espera uns segons, respira, surt de l’habitació si cal. Que la teva resposta sigui planificada, no fruit del moment. És difícil, però amb una mica de pràctica i esforç s’aconsegueix.

6.-Distreu: sempre ho diem, distreure és una de les tècniques més efectives per abordar les alteracions del comportament en les persones amb Alzheimer. Canvia el seu focus d’atenció, ajuda’t d’aquestes coses que anteriorment hem esmentat, les que li agraden. Una cosa tan senzilla com preguntar-li per un tema sobre el qual li encanta parlar pot fer que es calmi.

7.-No discuteixis: dir que no, que ell no té raó, que són imaginacions seves, que ningú s’està burlant d’ell ni li està robant no funcionarà. No discuteixis, distreu i evita la confrontació.

8.-No intentis raonar ni que assumeixi la teva lògica: la seva lògica ja és la de l’alzheimer i no té res a veure amb la teva. Si bé és veritat que explicar amb frases curtes i senzilles el que vas a fer ajuda a disminuir els nivells d’ansietat. Entrar en el terreny que el malalt assumeixi la teva lògica és batalla perduda.

9.-Juga amb l’ambient: ¿El soroll el molesta? O estar moltes hores assegut a la butaca sense fer res li provoca inquietud? ¿Potser una mica de música el fa estar més calmat? Hi ha molta llum? ¿Poca? Per assaig i error veu trobant aquells estímuls ambientals que afavoreixin la seva tranquil·litat.

10.-Realitza activitat física: especialment caminar. A tots dos us vindrà bé.

11.-Realitza altres activitats que aportin dinamisme a la seva vida: veure fotos i vídeos antics, realitzar estimulació cognitiva, conversar sobre la seva vida passada, ballar… Recolza’t en les coses que abans li agradaven i no imposis res. Obligar-lo a fer determinades activitats és pitjor.

12.-Crea una rutina: generalment als malalts d’Alzheimer els canvis de rutina no li senten bé. Crea una rutina diària, així tu guanyaràs en perícia i ell/a en seguretat.

13.-No oblidis els sentits: la major part de les recomanacions que hem donat en aquest article estan orientades a persones en fase lleu/moderada de la malaltia. Per fases més avançades l’ús dels sentits és fonamental. Pots donar-li massatges a les mans o acariciar el seu rostre, això podria generar-li tranquil·litat.

14.-Tampoc ignoris el poder d’una mascota: ¿no has vist la cara d’una persona amb Alzheimer quan se li acosta un gos? És entendridor. Si tens mascota, fes servir aquest vincle al teu favor. Recorda que el temps que passa en activitats que li generen benestar, és temps que no està disponible per a l’agressivitat.

15.-Seguretat abans de res: generalment l’agressivitat en l’Alzheimer és verbal, però en altres ocasions va a més i arriba a ser física. És important que tots dos estigueu fora de perill. Tingues a mà un número de telèfon al qual puguis acudir en cas en què les coses es surtin de les mans (repetim, és rar). És possible que necessitis sortir de l’habitació, deixar que es calmi i després tornar amb ¿un somriure i un berenar?

 

Font: Redacción TiTi  , traducció al català: AFA Baix Llobregat.