ca

2 de cada 3 espanyols té o ha tingut en el seu entorn una persona afectada per l’Alzheimer.

 

Avui, 21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer, la Fundació Pasqual Maragalll publica l’informe “Actituds i percepcions de la població espanyola sobre l’Alzheimer”, una enquesta d’àmbit estatal desenvolupada per aquesta organització.

L’enquesta, realitzada en col·laboració amb Ipsos, posa de manifest que l’Alzheimer és una de les malalties que més preocupa la població (un 64%) tan sols per darrere de el càncer (70%) i molt per davant de l’Ictus (47% ) i de la Covid-19 (44%). Altres dades apunten que 2 de cada tres espanyols té o ha tingut en el seu entorn proper una persona afectada per aquesta malaltia. A més, el 83% de les persones enquestades considera a l’Alzheimer com el principal problema de salut al què s’enfronta la gent gran.

Aquesta preocupació dels espanyols està en consonància amb l’enorme incidència de l’Alzheimer i les demències, que representen una pandèmia global i estructural. S’estima que a Espanya hi ha més de 900.000 persones afectades, xifra que podria duplicar-se el 2050. Una estimació conservadora situa el seu cost anual en 21.000 milions d’euros, 24.000 euros per persona afectada i any, el 87% assumit per la família del pacient. 

Aquestes malalties són també oblidades en els pressupostos destinats a la recerca. En aquest sentit, segons l’enquesta, més de l’60% de la població reclama més recursos per a la recerca, i la considera, juntament amb la salut, els àmbits prioritaris als quals s’hauria de destinar més recursos.

Podeu veure l’informe complet en el pdf que trobareu a continuació.