ca
Sense categoria

Fomentar la lectura en persones amb alzheimer és “clau” per treballar el llenguatge i la memòria.

L´habilitat lectora és un dels processos que les persones amb demència perden més tard. Els experts d’Ace Alzheimer Center Barcelona recorden que fomentar l’hàbit de la lectura entre les persones amb Alzheimer és clau per treballar el llenguatge i la memòria i, a més, contribueix a conservar les funcions cognitives.

Tot i això, com afirmen des d’Ace, és habitual que els pacients vagin abandonant aquesta pràctica per l’esforç que els suposa seguir el fil del relat i mantenir l’atenció en la lectura. És per això que aquests experts recomanen als familiars i als cuidadors de persones amb demència acompanyar-los en la lectura i utilitzar un llibre, un diari o escrivint-los, per exemple, un text breu i amb lletra clara.

En concret, la subdirectora de la Unitat d’Atenció Diurna d’Ace, Amèrica Morera, posa èmfasi en els beneficis que aporta la lectura entre les persones amb Alzheimer i la importància de fer que sigui una activitat agradable.

“Si adaptem les lectures a les necessitats i interessos de la persona amb Alzheimer, podem aconseguir que aquesta activitat els resulti atractiva i, fins i tot, que els permeti recordar aspectes o emocions vitals”, afirma Morera.

D’altra banda, afegeix que és “fonamental” que la persona afectada i el familiar puguin compartir moments d’oci en què tots dos puguin gaudir de l’activitat sense que es converteixi en una feina addicional. En aquest sentit, aconsella als familiars i cuidadors tenir en compte una sèrie d’aspectes a l’hora de fer la lectura, en funció de l’estat de la malaltia.

En primer lloc, recomanen conservar la mecànica de la lectura. Segons els experts, si la persona ha gaudit de la lectura prèviament a la malaltia, amb una mica d’ajuda es pot aconseguir que en segueixi gaudint. En canvi, si no ha estat gaire lector o lectora, és important que no perdi la mecànica.

També aconsellen llegir en veu alta i adequar l’ activitat. En totes les fases de la malaltia és aconsellable la lectura en veu alta, ja que ajuda a fixar l’atenció en l’activitat, vocalitzar i tenir un bon ritme.

 

La lectura i la dislèxia

Què llegir segons la fase de la malaltia
En fase lleu, la persona pot llegir relats curts o amb pocs personatges i trames senzilles, contes o notícies a la premsa. En el cas d’una novel·la, pot ser de gran utilitat fer un breu resum verbal dels capítols anteriors o bé apuntar els noms i les característiques dels personatges i guardar-lo dins del llibre, per si la persona necessita un recordatori.

En fase moderada, és aconsellable llegir textos de poesia, faules o històries curtes que tinguin pocs personatges.

En fase avançada, és important optar per la lectura de paraules o frases escrites amb claredat. Les persones que es troben en aquesta fase solen reaccionar positivament a refranys, dites populars ia la lectura de textos que tinguin un significat per a ells i que els traslladin a una vivència pròpia.
Així mateix, la terapeuta ocupacional de la Unitat d’Atenció Diurna, Maribel Vera, recomana facilitar eines a les persones amb demència per fer que la lectura sigui una experiència agradable.

“És aconsellable que, a mesura que llegeixin, anotin en una llibreta les accions que vagin succeint durant la lectura. Així, cada cop que agafi el llibre, pot consultar les seves anotacions i no tindrà la sensació de no saber què està llegint o de perdre” l’argument i, alhora, farà més completa l’activitat”, assenyala.

A més, aquests experts aconsellen escollir el tema i el gènere segons els interessos del pacient. Precisament, Vera proposa escollir els autors preferits de les persones afectades, encara que siguin lectures ja realitzades; tot i això, assegura que és important estar atents als símptomes que mostra la persona i evitar que la lectura “incidisca”. “És a dir, si entre els símptomes que mostra la persona hi ha l’agitació o la desconfiança, cal evitar la novel·la negra o policíaca”, especifica.

Finalment, sempre que sigui possible, és aconsellable que aquestes persones facin l’activitat acompanyats per potenciar-ne els efectes beneficiosos. “Llegir acompanyats permetrà comentar l’argument, parlar dels personatges o records que ens desperta la lectura i, en cas que la reacció no sigui positiva, aturar l’activitat”, postil·la Vera.

 

 

font: https://www.65ymas.com/sociedad/fomentar-lectura-en-personas-con-alzheimer-es-clave_38924_102.html