ca
Notícies

Millorar l’estil de vida o el nivell educatiu previndria o endarreriria fins al 40% de les demències.

Experts en demències i alzheimer es reuneixen per parlar de les possibilitats de prevenir la demència

Elements ambientals, genètics, un nivell educatiu baix, l’estil de vida i els problemes de salut són els cinc grans grups de factors de risc la modificació dels quals podria prevenir o retardar fins al 40% de les demències. Així ho ha manifestat el secretari del Grup de Treball de Neurologia de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen), el doctor Enrique Arrieta.

Durant la seva intervenció a la primera ‘Trobada amb Experts’ organitzada per la Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA) sota el títol ‘Factors de risc en la demència. Es pot fer prevenció?’, el doctor Arrieta també va abordar que la prevenció és útil al llarg de totes les fases de la malaltia, el principal factor de risc de la qual és l’edat. En aquest sentit, “les estratègies de prevenció s’han centrat en la prevenció secundària, la detecció precoç, per intentar alentir la progressió del deteriorament, però si amb mesures de prevenció primària, com la promoció d’un estil de vida saludable i de l’envelliment actiu, s’aconseguís retardar l’edat d’aparició de la demència, el que es podria aconseguir és una disminució en la prevalença”, va explicar el doctor Arrieta.

“Quan la malaltia ja està instaurada, cal implantar mesures de prevenció que evitin complicacions futures. Com més lentament progressi, millor per al malalt i els cuidadors”
A Espanya hi ha 1.200.000 persones afectades per alguna demència. Pel doctor Arrieta, si el risc de patir demència és multifactorial, les intervencions preventives han de ser multifactorials. Per això, “quan la malaltia ja està instaurada, cal implantar mesures de prevenció que evitin complicacions futures. Com més lentament progressi, millor per al malalt i els cuidadors”, va subratllar el doctor.

Durant el webinar, també es va tractar la necessitat que la prevenció també es faci per part de les institucions públiques. “Cal ser ambiciosos en la prevenció i exercir-la tant a nivell individual com a nivell de polítiques públiques. Les contribucions al risc ia la mitigació de la demència comencen aviat i continuen durant tota la vida, per la qual cosa mai no és massa aviat o massa tard. La política ha d’abordar els grups d’alt risc per augmentar l’activitat social, la cognitiva i la física a més de la salut vascular”, va apuntar Arrieta.

La desigualtat també forma part dels factors de risc. “És una realitat que la demència està augmentant més als països d’ingressos baixos i mitjans que als països d’ingressos alts, a causa de l’envelliment de la població i la freqüència més gran de factors de risc potencialment modificables”, va comentar Arrieta. En aquests casos, les intervencions preventives poden aconseguir una reducció més gran de la demència en PIBM.

Finalment, el doctor ha insistit en la importància de continuar investigant a desenvolupar biomarcadors que permetin la detecció de la malaltia d’Alzheimer abans que es desenvolupi la malaltia del tot. “Després d’anys sense innovacions terapèutiques, el futur és esperançador”, va concloure el doctor.

 

¿Cómo prevenir la demencia o el alzhéimer? (consalud.es)