ca

La retina, el mirall del cervell amb demència

 

La retina pot funcionar com una mena de mirall de el cervell i convertir-se en un element clau en el diagnòstic precoç d’alzheimer i altres malalties relacionades amb la demència i el sistema nerviós, segons les conclusions d’un grup d’investigadors portuguesos.

L’estudi ha estat realitzat per un equip multidisciplinari de la facultat de Medicina de la Universitat de Coimbra -degà a Portugal- que va partir de la hipòtesi que la retina, considerada com una extensió de el cervell, pot mostrar la seva evolució en el cas de pacients amb alzheimer.

La investigació, explica la Universitat de Coimbra, va ser desenvolupada en un grup de ratolins amb tres gens humans amb mutacions associades a aquesta malaltia neurodegenerativa.

L’objectiu final ha estat aportar una nova tècnica que faciliti el diagnòstic precoç de l’Alzheimer, una malaltia que, fins ara, no té cura i l’avanç només es pot frenar amb fàrmacs i tècniques terapèutiques.

Entre els quatre i els setze mesos d’edat de l’ratolí, els científics de Portugal van fer una sèrie de comparatives entre l’evolució de el cervell i de la retina.

Els resultats finals evidencien que en aquests ratolins transgènics existeixen alteracions estructurals i funcionals en la retina i en l’escorça visual.

“Aquestes alteracions neuronals es podran fer servir com a biomarcadors addicionals en el diagnòstic precoç de la malaltia d’alzheimer”, segons el coordinador de l’estudi científic, Francisco Ambrósio.

A més, el treball, publicat a la revista de neurociències “Alzheimer ‘s Research and Therapy”, confirma “la possibilitat d’usar l’ull com a eina addicional per al diagnòstic i monitorització terapèutica de l’alzheimer”, apunta Ambrósio en el comunicat de la universitat.

De forma general, els investigadors, a través d’l’assaig en ratolins, van comprovar que la retina “mimetitza” el que passa en el cervell d’un malalt d’Alzheimer.

“Si en el cervell hi ha una reducció de l’volum de l’estructura de l’hipocamp (regió cerebral associada a la memòria) i de l’escorça visual, a la retina també hi ha una reducció del seu gruix”, sostenen.

En totes les fases analitzades (4, 8, 12 i 16 mesos d’edat de l’ratolí) es va confirmar una reducció de el gruix de les zones internes de la retina aparellada a la rebaixa de l’volum de l’hipocamp i de l’escorça visual.

Els científics portuguesos també van treballar amb malalts d’alzheimer i van confirmar l’associació entre les alteracions de el cervell i de la retina.

Tot i això, entenen que per obtenir una major evidència científica caldria aplicar els tests a un major nombre de pacients.

El coordinador d’l’estudi considera que, arran d’aquest treball, “els neuròlegs han de ponderar la prescripció dels tests de retina per avaluar les capes de gruix de la retina” durant les proves de diagnòstic precoç d’alzheimer.

A més, aquest mètode també es podria aplicar en el diagnòstic d’altres malalties que ataquen el sistema nerviós, com parkinson, esclerosi múltiple o esclerosi lateral amiotròfica (ELA). EFE

 

Carlos García

FONT: https://www.lavanguardia.com/vida/20200117/472930920294/la-retina-el-espejo-del-cerebro-con-demencia.html