ca
Notícies

5 consells per alleujar la càrrega emocional que suposa la cura de persones amb Alzheimer.

Oferir assessorament clínic i informació pràctica als cuidadors de persones amb Alzheimer és fonamental per abordar eficaçment les necessitats i millorar la qualitat de vida d’ ambdues parts. Segons l’estudi de Sanitas ‘La percepció de la població espanyola sobre l’Alzheimer’, gairebé la totalitat dels espanyols creu que és necessari el suport de professionals de la salut mental tant en els cuidadors de les persones amb Alzhéimer (98,2%) com en les persones que pateixen aquesta malaltia (97,8%).

Amb l’objectiu d’alleujar la càrrega emocional que acompanya la cura de la malaltia d’Alzheimer els experts de Sanitas Mayores recomanen seguir aquests consells:

 • Educació sobre la malaltia
  Obtenir informació detallada sobre l’Alzheimer quan arriba el diagnòstic ajuda a comprendre millor els símptomes futurs i la seva progressió. Això contribueix a estar més preparat per als canvis que poden ocórrer i a manejar millor les expectatives.
 • Gestionar les emocions
  Reconèixer i acceptar les emocions, com la culpa i la tristesa, és el primer pas. Buscar suport emocional a través de professionals de la salut ajudarà a alleujar aquesta càrrega emocional.
 • Preservar la vida social i cuidar les relacions
  Un punt indispensable és tractar d’establir barreres i límits clars per evitar l’esgotament, i programar temps de qualitat amb éssers estimats, amics o família, així com dedicar temps personal a activitats o hobbies propis.
 • Temps per a un mateix
  Reservar temps en la rutina per a l’autocura és essencial per garantir un equilibri saludable entre les seves pròpies necessitats i les de la persona amb Alzheimer.
 • Acceptar ajuda
  Compartir responsabilitats alleuja la càrrega de la cura. Explorar recursos comunitaris, com grups de suport o serveis de cura a domicili, proporciona un respir necessari.

Tal com afirma David Curto, director Mèdic i Qualitat de Sanitas Mayores, «els cuidadors familiars exerceixen un paper essencial en el suport i l’atenció dels pacients a mesura que la malaltia progressa. Proporcionen cures físiques, emocionals i pràctiques fonamentals per millorar la qualitat de vida dels qui pateixen aquesta malaltia»..

«És important posar límits en el paper de cuidador per prevenir el desgast. Buscar ajuda d’un professional pot proporcionar-te un espai segur per compartir els teus pensaments i sentiments», conclou Delia García.

 

5 consells per alleujar la càrrega emocional de la cura de persones amb Alzheimer (geriatricarea.com)