ca

5 misteris de el cervell que encara no s’han aconseguit resoldre

 

Avui obrim el teló per repassar alguns dels enigmes sobre aquest complex òrgan que la ciència encara no ha estat capaç de resoldre.

Va dir Oscar Wilde que és en el cervell on tot té lloc i raó no li faltava en absolut.

Aquest complex òrgan segueix sent un niu de misteris en què la neurociència aprofundeix sense parar. De fet, al llarg de l’última dècada hem après més coses sobre el cervell humà que en tota la història restant de la humanitat gràcies a múltiples avenços i desenvolupament de tecnologies com les màquines de ressonància magnètica funcional, així com a diverses investigacions i metaestudios sobre la materia.Upday

Parlem de l’òrgan que té la batuta del nostre organisme i en el qual s’allotja la nostra ment. Destaca per la seva elevada activitat metabòlica -ja que, malgrat representar el 2% de pes corporal consumeix una cinquena part de tota l’energia-. Està compost en un 73% per aigua, es tracta de l’òrgan més gras de el cos, té una consistència gelatinosa semblant a el tofu i pot contenir més de 86 bilions de cèl·lules cerebrals. Perquè et facis a la idea: un trosset de cervell de la mida d’un minúscul gra de sorra aglutina fins a 100.000 neurones, de les que hi ha 10.000 tipus específics.

Entre d’altres dades curioses, el cervell fa que prenguis el 95% de les teves decisions de forma subconscient, no pot sentir dolor en si mateix, guarda dues còpies de cada record i gasta energia generant un complet mapa de records, experiències i patrons responsables que prenguis decisions.

A continuació farem una ullada a cinc misteris de el cervell que la ciència encara no ha pogut resoldre i que constitueixen a dia d’avui un magnètic desafiament per a la comunitat científica.

 

El cas de la naturalesa versus criança

Els científics sempre han volgut saber quant de la nostra personalitat es deu a la genètica i quants dels nostres trets obeeixen a a la influència de l’ambient en què ens vam criar. Aquest etern debat encara sense resoldre intenta fer-ho mitjançant l’estudi de bessons idèntics, que comparteixen els mateixos gens.

Els científics han estat estudiant a bessons per descobrir l’impacte dels gens en tot, des de la capacitat matemàtica fins a la predisposició a el càncer de mama. Els bessons representen un camp minat d’investigació tan ric per als neurocientífics que fins i tot hi ha un festival anual a Twinsburg, Ohio, per reclutar bessons per a la investigació.

Fins ara, únicament un estudi ha examinat a bessons separats des de la infància fins a l’edat adulta, però no coneixerem els resultats d’aquest estudi fins 2066. Un cas interessant és el plasmat en l’obra “Identical Strangers”, on Paula Bernstein i Elyse Schein, dues germanes bessones idèntiques, es van reunir quan ambdues tenien 35 anys. Les dues van afirmar que és innegable que la genètica juga un paper important, fixat per la primra d’elles en més de l’50%. Com a curiositat, les dues germanes van descobrir que tenien l’hàbit de xuclar-se el mateix dit i la mateixa especialització universitària.

En els estudis realitzats fins al moment amb bessons idèntics s’ha conclòs que la meitat de les diferències en la personalitat i la religiositat estan determinades per la genètica. Per exemple, per un tret com el coeficient intel·lectual, la variació genètica mitjana és de l’75%, havent únicament el 25% de la influència de l’entorn. També s’estudia si poden existir diferències segons el gènere en la influència de la genètica. Un estudi de 4000 parells de bessons a Suècia realitzat en l’any 2008 va descobrir que la genètica tenia una major influència en l’orientació sexual en els bessons que a les bessones.

 

Alzheimer i companyia, o per què el cervell deixa de funcionar

Tot i que cada vegada se sap més sobre l’Alzheimer i altres trastorns neurodegeneratius, la ciència encara necessita moltes respostes per aturar, alentir i en última instància, guarir aquest mal. L’Organització Mundial de la Salut estima que al món sencer hi ha uns 50 milions de persones que pateixen demència, registrant prop de 10 milions de nous casos a l’any. En total, l’Alzheimer acapara entre un 60% i un 70% dels casos.

Concretament l’Alzheimer està associat a les plaques amiloides i cabdells neurofibril·lars com a principals lesions de l’aparició d’aquesta malaltia. No obstant això, encara es debat si amb la seva presència comença el procés de la malaltia o es desenvolupen com a resultat.

Recentment un estudi realitzat gràcies a el poder de l’Big Data entre una vintena d’associacions nord-americans revelar que dos virus que es contrauen en els primers anys de vida podria estar vinculats a l’Alzheimer. La presència d’aquests dos membres de la família Herpesviridae té molta més presència en el cervell dels que han patit la malaltia, encara que no vol dir que siguin els patògens els causants de la malaltia.

Els cicles cicles irregulars de son -com dormir amb interrupcions, alterar el ritme circadià o abusar de les siestas- són trets que també s’han vinculat a l’aparició de l’Alzheimer tal com revela una recent investigació de la Universitat de Washington a Sant Louis. Per la seva banda, un estudi dirigit per investigadors de la Universitat Estatal d’Arizona apunten que el seu origen es deu a la presència d’una forma de proteïna beta-amiloide que, anomenada ‘oligómero beta-amiloide’ i altament tòxica, seria la responsable d’alterar el funcionament normal de les mitocòndries.

També s’exploren tractaments per a l’Alzheimer com el basat en la saliva de l’pop vermell, medicaments per eliminar les proteïnes PAU -responsables de la senectud en els experiments realitzats amb ratolins- o la reparació de el teixit nerviós amb biomaterials. Tot i que els científics la funció general de diverses parts de cervell, hauran d’explorar més el seu funcionament en general per saber quin és l’origen de la destrucció progressiva de les neurones cerebrals que provoca l’Alzheimer.

 

El secret dels somnis

“Sweet dreams are made of this”, cantava Annie Lennox amb Eurythmics. Però, per molt poètica que resulti la pregunta, encara no sabem de què estan fets els somnis, tot i que passem un terç de la nostra vida dormint i es coneixen les nefastes conseqüències de no fer-ho. Des de temps immemorials els somnis han estat tot un misteri per a la humanitat: els antics egipcis els atribuïen un poder oracular, la Bíblia els considera premonitoris en nombrosos passatges, mentre que diverses cultures els qualifiquen com a font de curació, motiu d’inspiració i fins i tot realitat alternativa .

La ciència té molt per estudiar encara al voltant dels somnis, encara que es creu que reprocesamos durant ells informació crucial adquirida en estat de vigília, una mena de posar en pràctica exercicis de resolució de problemes abans de completar accions en el món real. Hi ha diversos estudis que demostren que l’aprenentatge no pot realitzar-se sense dormir per reforçar el coneixement. Per això es recomana dormir per fixar que s’ha après.

Una altra dada interessant és que quan es va descobrir la fase de son REM en 1951 es la va descriure com un “nou continent en el cervell”. A l’igual que dormir, els somnis poden representar algun tipus de temps de gimnàstica personal per al cervell, permetent que cadascú resolgui els problemes emocionals i solidifiqui els pensaments i records. El nervi òptic segueix treballant incansable en somnis, experimentem nombroses emocions i fins i tot podem arribar a experimentar somnis lúcids, que et vam explicar en profunditat aquí.

Hobson (2000) descriu els somnis de la següent manera: “L’activitat mental que ocorre en el somni es caracteritza per una imaginació sensomotora viscuda que s’experimenta com si fos la realitat desperta, tot i característiques cognitives com la impossibilitat de el temps, de l’ lloc, de les persones i de les accions; emocions, especialment la por, l’alegria, i la ira, predominen sobre la tristesa, la vergonya i la culpabilitat i de vegades aconsegueixen una força suficient per despertar a l’dorment; la memòria, fins i tot dels molt vívids, és tènue i tendeix a esvair-se ràpidament després de despertar tret que es prenguin mesures especials per retenir-lo “.

 

L’enigma de la consciència

Els científics no saben on acaba el cervell i on comença la ment. Són la mateixa cosa? Existeix l’ànima? ¿Se situa en aquest cas al nostre cervell? Quin és el responsable de tots els pensaments i sentiments únics que ens fan qui som? Tots, des dels filòsofs fins als físics, han abordat aquesta qüestió de la consciència, un concepte molt subjectiu i complicat de quantificar.

Per aprofundir en la part empírica d’aquesta qüestió, els científics s’han ajudat d’imatges cerebrals per observar com s’il·luminen diferents parts de el cervell, tot i que encara no es coneix en quina etapa de l’procés una neurona es converteix o deriva en un pensament conscient.

Els científics també estan tractant de descobrir la relació entre les experiències conscients i inconscients. Hi ha algunes coses, com respirar i mantenir un ritme cardíac regular, en què no hem de pensar. Com es connecten aquestes accions inconscients de manera diferent a les conscients? Hi ha alguna diferència en absolut? Ens agrada pensar que prenem les nostres pròpies decisions, però un estudi recent mostra que potser ni tan sols ho fem. La investigació va determinar que usant escàners cerebrals, els investigadors podien predir com una persona actuaria set segons complets abans que sabés que s’havia pres una decisió. D’aquesta manera, la nostra consciència podria ser simplement una il·lusió.

És possible que el lliure albir pugui entrar en l’equació en l’últim moment possible, anul·lant la decisió presa pel cervell. Els investigadors en l’estudi també van admetre que aquesta prova s’adaptava millor a una simple prova de laboratori que involucrava pressionar un botó, en lloc de prendre una decisió més important com prendre una feina.

D’acord amb la teoria de l’esquema de l’atenció de Graziano la nostra pròpia consciència és un constructe perceptiu i únic que emergeix quan el cervell aplica, recursivament, la mateixa atribució perceptiva a si mateix. Graziano defineix la consciència com un relat descriptiu sobre un fenomen real. Segons detallen des de la revista Psicologia i Ment, “la tinta amb què s’escriu el relat (l’activitat neural) és real; també ho és el fenomen físic descrit pel relat (l’atenció) “.

 

L’engany de la memòria

Ray Loriga deia allò de “la memòria és el gos més estúpid. Li tires un pal i et porta qualsevol cosa “. La qüestió de l’alteració o esborrat dels records ha estat àmpliament tractada a nivell cultural, en sèries com Black Mirror o pel·lícules com Eternal Sunshine of the Spotless Mind. El tema propicia nombrosos debats, i és que ni tan sols els científics estan completament segurs de com es formen els records, com els recuperem o com desapareixen.

Hi ha molts tipus de memòria: no fem servir la mateixa per fer el pastís favorit de la nostra àvia fins que per resoldre equacions d’àlgebra, i mentre que moltes persones grans perden memòria a curt termini, recorden nítidament la seva infància. Però què coses decideix salvar el cervell? On col·loca aquesta informació i per què no podem obtenir part d’aquesta informació quan realment la volem?

Els científics han pogut identificar on s’emmagatzemen certs tipus de memòria. També han descobert com les neurones s’activen i les sinapsis s’enforteixen a l’emmagatzemar aquests records. Però no saben exactament el que passa en aquesta neurona per emmagatzemar la memòria, o com dissoldre aquesta connexió sinàptica si vols oblidar alguna cosa. Al setembre de 2008, van sorgir noves pistes sobre la memòria: en aquest estudi, els investigadors van trobar que les neurones activades en el record d’una memòria són probablement les que es van activar quan l’esdeveniment va ocórrer originalment. Llavors, quan parles de reviure vells records, el cervell està fent exactament el mateix que va fer la primera vegada, és a dir, està revivint literalment l’ocasió.

Un altre dilema que la ciència explora és que la memòria a vegades sembla jugar-nos males passades, ja que vam crear records falsos. El 7 de juliol de 2005, Londres va experimentar una sèrie de bombardejos. Un estudi de seguiment va descobrir que quatre de cada deu persones tenen records falsos de l’esdeveniment perquè van afirmar haver vist imatges de televisió inexistents. Si estem emmagatzemant coses que no són fiables, la memòria serveix per a alguna cosa? El mateix Aristòtil revelava que és possible que només necessitem records com a forma de predir i anticipar el futur.

 

 

Fuente | How Stuff Works

https://www.ticbeat.com/innovacion/5-misterios-del-cerebro-que-aun-no-se-han-conseguido-resolver/