ca
Notícies

5 senyals que poden predir l’Alzheimer amb anys d’antelació, segons Cambridge.

Aquesta malaltia sol diagnosticar-se quan ja està en estat avançat.

Un grup d’investigadors de la Universitat de Cambridge han aconseguit detectar indicis de malalties neurodegeneratives, incloent-hi l’alzhèimer, fins a nou anys abans que es doni un diagnòstic.

Així ho va revelar un estudi publicat a la revista científica Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, el qual mostra com, amb una sèrie de proves, és possible determinar quins pacients podrien desenvolupar a futur una malaltia com aquesta.

I és que un consens en la comunitat mèdica és que part de la dificultat en el tractament de l’alzhèimer és que el diagnòstic tendeix a fer-se quan la malaltia ja es troba en una etapa avançada, quan els símptomes són més evidents. No obstant això, en ser una condició degenerativa, les transformacions a nivell neurològic solen donar-se fins i tot dècades abans d’arribar a aquest punt. És per això que els tractaments solen ser molt difícils de provar.

Per a l’estudi, els neuròlegs de Cambridge van analitzar les dades dels hàbits de vida de mig milió de voluntaris entre els 40 i 69 anys, així com dels seus resultats en test de resolució de problemes, de memòria, de temps de reacció i de temps d’esgarrifança.

D’aquesta manera, es va trobar que les persones que, amb el temps, van desenvolupar alzhèimer i altres malalties neurodegeneratives prèviament també havien obtingut els resultats més baixos en cinc categories:

  • Resolució de problemes.
  • Temps de reacció.
  • Record de llistes de números.
  • Memòria prospectiva (capacitat per acordar-se de fer alguna cosa més endavant).
  • Test d’ emparellament de figures familiars.

Un altre senyal que van identificar els experts té a veure amb les caigudes. Així, els qui van tenir alzhèimer tenien més probabilitats d’haver tingut una caiguda que els sans. Els que van ser diagnosticats amb paràlisi supranuclear progressiva (PSP) es van caure el doble. I per a totes les malalties, incloent-hi el pàrkinson i la demència per cossos de Lewy, la salut general de l’individu era pitjor en el moment d’establir la base de partida.

“En mirar l’historial dels pacients, ens va resultar evident que estaven mostrant de forma subtil algun grau de discapacitat cognitiva anys abans que els seus símptomes fossin prou obvis com per justificar un diagnòstic positiu”, va explicar el Dr. Nol Swaddiwudhipong, primer autor del treball.

“Això és un pas endavant per instar les persones a partir dels 50, aquells amb hipertensió o els que no tenen prou activitat física en la seva vida, per mirar d’intervenir aviat i ajudar-los a reduir el risc”, va afegir.

Per la seva banda, el Dr. Tim Rittman, un altre dels autors, va aclarir: “La gent no s’hauria de preocupar sense motiu si, per exemple, li costa recordar números de telèfon. Fins i tot els individus sans tindran puntuacions millors i pitjors que els altres. Però el que sí que és important és parlar amb el nostre doctor si ens adonem que estem tenint problemes per recordar en la nostra vida diària“.

 

Cinc senyals que poden predir l’Alzheimer amb anys d’antelació – LA NACION