ca

7 substàncies molt tòxiques pel teu cervell (si pots, evita-les!)

 

Demència, moviments involuntaris, estupor, confusió, pèrdua de l’audició i la visió, trastorns de l’aprenentatge: tot això i més pot ser causat per substàncies químiques, moltes de les quals estan identificades, però altres tantes romanen en l’anonimat.

Són els anomenats neurotòxics, productes químics que danyen el sistema nerviós produint efectes adversos no desitjats. Hi ha reconeguts com a tals més de 200, però es dóna per fet que la xifra és molt superior.

Algunes d’aquestes substàncies són emprades actualment, per exemple, en l’agricultura. Altres estan fins i tot més a prop; entre els nostres medicaments. Anem a conèixer 10 d’aquestes substàncies de les que hem de mantenir-nos ben allunyats (mentre puguem).

 

Substàncies neurotòxiques que hem de conèixer

 

Metilmercuri

Substància present en molts peixos que resulta tan neurotòxica, que s’aconsella a les embarassades no consumir peixos de grans dimensions a causa dels tan elevats nivells d’aquesta substància que contenen.

Entre els seus principals efectes adversos es troben les dificultats per realitzar moviments, alteracions visuals i sensacions anormals en el cos, per exemple, pessigolleig. 

 

Monòxid de carboni

Sí, anem per la vida alegrement respirant monòxid de carboni a tota hora, ignorant que és un potent neurotòxic que en nivells elevats pot causar la mort.

Aquest gas es troba en el fum de la combustió, ja sigui de cotxes, calefacció, estufes, etc. Pot causar confusió, mal de cap, contraccions involuntàries dels músculs, debilitat i mareig. 

 

Plom

Un altre neurotòxic molt conegut, cada vegada menys usat però que igualment està present en la nostra vida diària. S’han trobat nivells elevats de plom en alguns cosmètics i fins joguines que no compleixen amb les normatives vigents.

Treballadors d’alguns sectors estan especialment exposats al plom, per exemple, en la mineria. En determinats països encara s’empra en la fabricació de pintures i altres productes.

El plom pot causar trastorns de l’aprenentatge, hiperactivitat i mals de cap. 

 

Compostos organofosforats i organoclorats

Les paraules organofosforat i organoclorats possiblement no et sonin, però si esmento “plaguicida” segur que ja t’orientes. Molts plaguicides (insecticides, herbicides, fungicides, etc.) són compostos organofosforats o organoclorats, substàncies àmpliament reconegudes com neurotòxiques.

L’exposició a llarg termini a alguns plaguicides ha estat associada a la malaltia de Parkinson i la síndrome de fatiga crònica, mentre que la intoxicació aguda amb aquests compostos provoca convulsions, mal de cap, moviments anormals i pèrdua de consciència.

 

Manganès

El manganès és una substància que el nostre organisme necessita i que es troba naturalment en el medi ambient i en els aliments.

No obstant això, quan s’inhala en nivells molt elevats, com passa a alguns treballadors, per exemple, soldadors, pot derivar a mitjà i llarg termini en símptomes molt semblants als de la malaltia de Parkinson. 

 

Alumini

L’alumini no necessita presentació: mira ara al teu voltant i veuràs quants objectes d’aquest metall t’envolten. Però el perill no està en els objectes que veiem, sinó en tot l’alumini que ingerim i inhalem sense adonar-nos.

L’exposició a llarg termini a l’alumini s’ha vinculat a la malaltia d’Alzheimer, tot i que encara no es pot afirmar rotundament aquest vincle.

Aquest metall sembla provocar en les persones exposades professionalment a nivells molt elevats, cert alentiment en el processament intel·lectual.

 

Antiepilèptics

Els fàrmacs emprats per al tractament de l’epilèpsia resulten ser dels que més habitualment s’associen a neurotoxicitat, especialment quan s’administra més d’un.

Entre els símptomes que denoten que el fàrmac està resultant tòxic estan la somnolència, sedació, lentitud en el processament de la informació i alteracions de la marxa.

Els antiepilèptics més antics, de primera generació, són els que s’associen a efectes negatius més pronunciats.

 

 

font: www.infotiti.com // Traduccióa al català: X. R.