Un equip de científics de la Universitat de Boston (Estats Units) ha desenvolupat un algoritme informàtic basat en intel·ligència artificial que és capaç de predir amb precisió el risc de patir Alzheimer. Per a això, utilitza una combinació d’imatges per ressonància magnètica cerebral, proves per mesurar el deteriorament cognitiu i dades sobre l’edat i el gènere.
Gràcies a l’machine learning, amb el qual una màquina o ordinador és capaç d’aprendre a partir de les dades i predir les tendències a partir de l’experiència prèvia, investigadors de l’Escola de Medicina de la Universitat de Boston han desenvolupat un algoritme que permetrà detectar de manera primerenca l’Alzheimer, una malaltia degenerativa que afecta una de cada 10 persones més grans de 65 anys en el món.
“No només podem predir amb precisió el risc de patir la malaltia d’Alzheimer, sinó que aquest algoritme pot generar visualitzacions interpretables i intuïtives de el risc individual d’Alzheimer fins que hi hagi un diagnòstic precís”, assenyala a Neuroscience News Vijaya B. Kolachalama, professora assistent de Medicina a l’Escola de Medicina de la Universitat de Boston.
La importància de la dada
Per al desenvolupament d’aquesta “fórmula màgica” de predicció, els investigadors primer van haver de “alimentar” de dades als ordinadors. Així, van obtenir accés a ressonàncies magnètiques en brut de el cervell, la demografia i la informació clínica de persones amb malaltia d’Alzheimer i persones amb cognició normal de quatre grups diferents. Utilitzant dades d’un d’aquests grups, van desenvolupar un model d’aprenentatge profund nou que era capaç de predir el risc d’Alzheimer. Després van demostrar que el seu model podia predir amb precisió l’estat de la malaltia en els altres tres grups.
A continuació, es va demanar a un equip internacional de neuròlegs experts que realitzaran la tasca de detectar la malaltia d’Alzheimer en el mateix conjunt de casos. En aquesta comparació cara a cara, el model d’algorisme va tenir un acompliment lleugerament millor que el dels neuròlegs. També van mostrar que les regions d’alt risc de la malaltia, identificades pel model, estaven en línia amb els informes d’autòpsia dels cervells d’algunes persones mortes.
Segons els investigadors, s’ha d’ampliar l’ús de dades de neuroimatge com les exploracions per ressonància magnètica per detectar amb precisió el risc de la malaltia d’Alzheimer. A més, creuen que la seva metodologia pot estendre a altres òrgans de el cos i desenvolupar-se altres models predictius per diagnosticar altres malalties degeneratives.
font:https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2020-05-05/inteligencia-artificial-diagnostico-alzheimer-algoritmo_2579823/