ca

Quines són les 10 senyals que ens dóna el cervell per saber si ens hem de preocupar.

 

És normal que el cervell envelleixi, com tot el nostre organisme. Fins i tot es considera que una mica de pèrdua de memòria és normal. No obstant això, hi ha senyals que ens poden indicar que és moment de tenir una cita mèdica per descartar que hi hagi alguna malaltia o risc de contraure Alzheimer, per exemple.

“En un cervell normal i saludable, la cosa més gran que succeeix a mesura que envellim és que les nostres neurones es fan més lentes”, va comentar el metge Michael R. Wasserman en declaracions recollides per Seleccions.

No obstant això, aclareix l’especialista, no tots els casos són iguals, ja que hi ha adults grans amb ments molt àgils i joves amb problemes per memoritzar o realitzar diverses activitats.

Per això ell esmenta aquests 10 símptomes per estar alertes i saber si hem d’anar a una revisió mèdica:

 

1.- Pèrdua de memòria

Com es va esmentar, és una cosa que passa. El problema és quan succeeix a curt termini. Des oblidar dates importants, converses recents, fins oblidar instruccions. “Això podria ser causat per una disfunció en el lòbul temporal mig, freqüentment entre els primers signes de la malaltia d’Alzheimer així com algunes altres malalties de cervell”, diu Wasserman.

 

2. Pèrdua de memòria … a llarg termini

Però també és un senyal d’alerta quan oblidem coses que vam fer o succeir fa anys o dècades. Això podria ocórrer quan els vessaments cerebrals afecten el reg de sang, en el que es coneix com demència vascular.

 

3.- Oblidar paraules

El metge assenyala que fins als 40 anys d’edat es considera comú que oblidem noms de persones o paraules. Però que se’ns escapin termes o els seus significats bàsics és preocupant. Per exemple, si no recorda com es diu aquest article capaç de generar passions quan es mou … exacte, la pilota.

 

4.- Dificultat per realitzar tasques

La funció executiva és la que ens permet pensar a nivell baix amb les activitats quotidianes que no demanen més esforç. Per exemple, escriure, prendre decisions senzilles, etcètera. Si té dificultats per realitzar-les, podria ser un senyal primerenca d’Alzheimer.

 

5.- Es complica conduir

Si una persona, especialment adult gran, mostra dificultats per trobar un lloc conegut quan va manejant, pot ser un senyal. L’Institut Nacional d’Envelliment de Estats Units (NIA, per les sigles en anglès) esmenta que vostè mateix potser no es donaria compte sinó els seus familiars o els que l’acompanyen.

 

6.- Canvis d’humor o personalitat

La depressió podria augmentar. Posar atenció si se sent apagat, apàtic o la seva personalitat es torna passiva.

 

7.- Pèrdua de balanç

No només problemes per mantenir l’equilibri sinó també rigidesa i tremolor a les extremitats, i fins i tot al·lucinacions, estan entre els símptomes d’Alzheimer.

 

8.- Olfacte

Si li costa identificar essències comunes, com cafè o mores, podrien ser senyals de Parkinson.

 

9.- Li costa escoltar

L’Alzheimer no és l’única causa però la pèrdua d’oïda és un altre indicatiu de l’envelliment cerebral.

 

10.- Pèrdua del cognitiu

És un senyal que ha de buscar assistència mèdica. “Ningú hauria de tenir la sensació que la pèrdua significant de funció cerebral està associada amb l’envelliment normal. Això és completament mentida “, va advertir l’especialista.

 

https://www.eluniverso.com/larevista/2020/07/12/nota/7899819/cuales-son-10-senales-que-nos-da-cerebro-saber-si-esta