ca

Presentada la “Guia de prevenció, detecció i derivació de maltractaments a persones grans amb alzheimer i altres demències ” a Esplugues.

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada deu persones grans ha estat maltractada. És una de les formes de violència més ocultes i desconegudes que hi ha”. Ho explicava aquest matí César Barrachina, de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (AFA) del Baix Llobregat, a la xerrada sobre la primera guia que aborda de manera específica el maltractament de persones malaltes d’Alzheimer i amb altres demències, i que ha encetat les activitats del Mes de la Gent Gran d’Esplugues.

La presentació, que ha comptat també amb la presència de l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, i de la presidenta de l’AFA Baix Llobregat, M. Rosa Giner, ha servit per parlar d’un tema tabú on la ignorància i el desconeixement acaben fent molt de mal a persones que es troben en una situació d’indefensió i dependència. “Ningú neix sabent com es cuida una persona amb demència”, comentava Barrachina, “per això és imprescindible establir protocols. La prevenció és molt important: cal una millor sensibilització i formació”.

Actualment, no hi ha lleis específiques sobre el maltractament a les persones grans, sinó aspectes concrets previstos en el dret penal o en lleis sobre drets humans, de la propietat, de violència de gènere o de salut mental. Editada en dos formats – més extensa a professionals i de fàcil lectura per a familiars i ciutadania en general- i en català i castellà, la guia de l’AFA Baix Llobregat vol ajudar a establir protocols per prevenir, detectar i donar eines per afrontar aquests maltractaments que, segons dades oficials, han augmentat considerablement.

Segons la publicació, la major part de maltractaments a persones grans es donen en l’àmbit familiar i assenyala factors de risc com l’esgotament, la depressió, ser l’únic cuidador o una mala relació anterior del cuidador amb el malalt, i avisa de senyals d’alerta com fractures, desnutrició, por, rebuig del contacte físic o manca d’higiene personal.

“És important tenir cura del malalt, però també de la persona que el cuida”, va dir M. Rosa Giner ja que per als familiars cuidadors, les probabilitats de patir un transtorn mental es multipliquen per quatre degut al sofriment i aïllament que comporta tenir cura d’un familiar amb demència.

“Desitgem que aquesta guia pugui ser de molta utilitat”, ha dit Pilar Díaz, qui ha recordat que, tot i que la llei de dependència és estatal, al municipi es poden sol·licitar prestacions econòmiques i altres ajuts destinats tant a qui pateix la malaltia com a les persones cuidadores.

 

Font: www.esplugues.cat