ca

Acaba a Berlín la 27a conferència europea sobre l’Alzheimer convocada sota el lema “Cuida avui, cura demà”

 

En la seva presentació plenària, el Dr. Horst Bickel de la Universitat Tècnica de Munic (Alemanya) va proporcionar “Una visió general de les tendències epidemiològiques actuals en la demència”. Ha posat èmfasi en que fins a un terç dels trastorns de la demència probablement podria prevenir-se controlant els factors de risc. Els més prometedors en termes de prevenció van ser la reducció dels factors de risc vascular (tabaquisme, obesitat i hipertensió) i un augment de l’activitat física i mental. Diversos estudis suggereixen una tendència secular cap a la disminució del risc de demència en els països occidentals.

“La reducció dels riscos de demència mitjançant l’orientació de factors de risc modificables en la meitat de la vida: les lliçons del projecte In-MINDD” també va ser l’enfocament de la presentació per la professora Kate Irving de la Dublin City University (Irlanda ). En-MINDD va tractar de prendre la millor evidència disponible i integrar això dins d’una comunicació i eina de suport per ajudar a comunicar missatges fiables i importants per al públic i la comunitat de salut i assistència social a través d’un lloc web dissenyat amb aquest propòsit . Tot i que la intervenció no va demostrar un canvi significatiu en el comportament dels participants, es van aprendre lliçons sobre el procés de normalització de noves intervencions complexes en l’atenció existent i el paper de la tecnologia en el suport al canvi de comportament per donar suport a la salut cognitiva. El professor Irving va concloure demanant un equilibri entre la inversió en prevenció, atenció i cura.

El Prof. Wiesje van der Flier del VU Medical Center d’Amsterdam (Països Baixos) es va centrar en “Els avenços en el diagnòstic d’Alzheimer; implicacions per a la pràctica clínica?” La seva avaluació positiva de la recerca en les últimes dècades, que ha donat lloc a un gran progrés en el nostre coneixement del diagnòstic d’Alzheimer. Un dels reptes és com combinar la informació disponible d’una manera que sigui tant significativa per al pacient com factible per al metge. Segons el Prof. van der Flier, hi ha espai per a la presa de decisions compartida i una millor comunicació entre pacients, cuidadors i professionals. Les eines electròniques poden ser útils per a aquest propòsit.

La pregunta “Ens estem acostant a millors tractaments per a la malaltia d’Alzheimer?” Va ser dirigida pel Professor Frank Jessen de la Universitat de Colònia (Alemanya). Va destacar l’enorme repte de desenvolupar un nou tractament per a la malaltia d’Alzheimer, ja que, fins ara, tots els fàrmacs prometedors per a la modificació de la malaltia, com també els nous compostos per al tractament simptomàtic no han demostrat eficàcia clínica. Entre les raons d’aquests fracassos, va citar dificultats amb objectius de tractament, mode d’acció i selecció de pacients. Malgrat aquests resultats negatius, s’han obtingut una sèrie d’aprenentatges importants que duen a la conclusió de que els tractaments molt primerencs i les teràpies combinades són els propers passos a seguir. És important destacar que estudis recents també han mostrat resultats prometedors en el camp de les intervencions no farmacològiques pel que fa a la prevenció de la demència. A més, hi ha un desenvolupament en el tractament de símptomes de comportament en l’etapa de demència.

 

 Identificació de prioritats d’investigació actuals i futures

Una taula rodona final va reunir ahir les principals parts interessades a nivell europeu per debatre i identificar les prioritats d’investigació actuals i futures. Moderat per Sabine Jansen, Directora Executiva de l’Associació Alemanya d’Alzheimer, la xerrada va comptar amb:

• Lutz Frölich (Consorci Europeu per a la Infermetat d’Alzheimer, Alemanya)

• Iva Holmerová (Alzheimer Europa, República Txeca)

• Andreas Holtel (Comisió Europea)

• Pierre Meulien (Iniciativa de Medicaments Innovadors)

• Helen Rochford-Brennan (Grup de Treball Europeu de Persones amb Demència, Irlanda)

• Winfried Teschauer (Deutsche Alzheimer Gesellschaft, Alemanya)

• Myrra Vernooij-Dassen (INTERDEM, Països Baixos)

Els participants van destacar el creixent suport a la investigació sobre la demència tant a nivell nacional com europeu, amb diversos programes que inclouen la Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI), el Programa Conjunt d’Investigacions sobre Malalties Neurodegeneratives (JPND) i Horizon2020 dedicant fons significatius a tots els aspectes de la investigació sobre la demència.

Es va discutir la necessitat d’una millor coordinació d’aquests diferents programes, així com la importància de promoure un enfocament holístic de la investigació sobre la demència. Pierre Meulien presentar l’exemple de l’IMI que aborda tots els aspectes de la investigació sobre la malaltia d’Alzheimer, des de la creació del coneixement fins al desenvolupament de nous tractaments.

Andreas Holtel de la Comissió Europea va emfatitzar que més enllà de H2020, la investigació sobre la malaltia d’Alzheimer, la demència i les malalties neurodegeneratives en general seguirà sent un enfocament principal, dirigint tota l’amplitud dels esforços de recerca des de la comprensió de la malaltia fins a la implementació i la investigació en salut pública.

Segons Winfried Teschauer, l’enfortiment de la investigació en infermeria i ciències de l’atenció ajudaria l’atenció primària i secundària. Per al Consorci Europeu contra la Malaltia d’Alzheimer, el desenvolupament de biomarcadors sensibles i específics per al diagnòstic precoç de la MA i altres demències, que poden ser utilitzats en la pràctica general, i el desenvolupament de teràpies modificadores de la malaltia per a la malaltia de Alzheimer, constitueixen àrees prioritàries per a la investigació. La salut social és una prioritat per a la xarxa de INTERDEM i la seva presidenta Myrra Vernooij-Dassen va ampliar: “La salut social, incloent el compromís social es subutiliza en la prevenció i el tractament de la demència. La investigació podria centrar-se en els seus mecanismes de treball i en el desenvolupament, avaluació i implementació d’intervencions per millorar la salut social “.

Segons Pierre Meulien, el compromís i la participació dels pacients en el desenvolupament conjunt de noves estratègies per combatre la malaltia d’Alzheimer eren crucials per a l’èxit contra la malaltia, mentre que Helen Rochford-Brennan va dir: “Tota persona amb demència té drets humans i hauria de tenir dret per rebre informació sobre la investigació i, si així ho desitja, poder participar en la investigació sobre la demència. Això ens dóna esperança “.

La traducció ràpida dels resultats de la recerca a la pràctica clínica va ser una altra recomanació important de les discussions i va ser destacada per Iva Holmerová i Lutz Frölich: “Els avenços científics han de ser avaluats pel que fa a la seva rellevància clínica i aplicabilitat en la pràctica de la medicina “.

Fent-se ressò del lema de la conferència, els participants van destacar la importància de “Cuidar avui, guarir demà” per assegurar que esperem el futur per millors estratègies de tractament i prevenció, reconeixent la necessitat de millorar la qualitat de vida, el suport i la cura de persones que viuen amb demència avui.

 

Presentació de projectes europeus

Diversos projectes de recerca també van ser destacats i presentats en el curs d’aquesta conferència que s’ha celebrat del 2 al 4 d’octubre, a Berlín. Alzheimer Europe és un soci orgullós d’una sèrie de col·laboracions de recerca paneuropees i assegura que les opinions de les persones amb demència i cuidadors estan degudament integrades en la investigació, contribueix a la discussió de qüestions ètiques plantejades per la investigació i dóna suport a la difusió i comunicació activitats dels resultats de la recerca a la comunitat més àmplia de la demència i al públic en general.

Els participants de la conferència van ser rebuts amb una bossa de la conferència que va incloure un suplement especial de Demència d’AE a la revista d’Europa que va proporcionar una visió general d’alt nivell del projecte de PredictND. Una sessió interactiva i educativa també es va dedicar a aquest projecte i va permetre als investigadors presentar els resultats del projecte centrant-se en l’important paper que la tecnologia de la informació i l’eina de suport a la decisió clínica PredictND podria exercir en la millora del diagnòstic de la malaltia d’Alzheimer i altres demències en Pràctica clínica.

Un simposi especial dedicat a la hora de dinar recolzat per Lilly va convidar a l’audiència a analitzar el paper de les organitzacions de pacients en la investigació d’Alzheimer en general i en tres projectes finançats per IMI en particular:

• MOPEAD (Models de compromís del pacient en la malaltia d’Alzheimer) presentat pel Dr. Mercè Boada, té com a objectiu millorar el diagnòstic oportú a través de la participació ciutadana.

• El EPAD (Prevenció Europea de la Demència d’Alzheimer) presentat pel Prof. Craig Ritchie és pioner en nous enfocaments d’assajos clínics en la malaltia d’Alzheimer.

• ROADMAP (Resultats del món real en l’espectre de la malaltia d’Alzheimer per a una millor atenció: plataforma multimodal d’accés a les dades) presentada per la Dra. Catherine Reed farà servir proves del món real per avaluar el valor dels nous medicaments.

 

Adéu Berlín, benvinguda Barcelona!

La conferència de tres dies va ser clausurada formalment per Iva Holmerová, que va agrair als 181 ponents i 216 presentadors de cartells per les seves contribucions actives a l’èxit de la conferència i per compartir les seves investigacions, projectes i experiències. També va fer un homenatge especial als diferents patrocinadors de la conferència, incloent el programa de salut de la Unió Europea, així com Abbvie, la Fundació Alzheimer Europa, Axovant, Eisai, Lilly, MSD, Otto und Edith Mühlschlagel Stiftung a Robert Bosch Stiftung, Roche i visitar Berlín.

Va convidar a tots els participants a prendre ja nota de la data de la propera Conferència sobre la malaltia d’Alzheimer “Fent de la demència una prioritat europea” que tindrà lloc a Barcelona del 29 al 31 d’octubre de 2018.

 

 

Font: http://alzheimereurope.newsweaver.com  Conference Highlights – Day 3  // Traducción de l’ inglès original al català: Xavi Rull.