ca
Notícies

Què ha de menjar una persona amb alzheimer: aliments i consells.

 

Tot i que es desconeixen els factors que produeixen la malaltia de l’Alzheimer al marge dels genètics, se sap que hi ha factors de risc que sí que són modificables com la correcta alimentació, a més de l’exercici físic i una bona activitat cognitiva, que es complementi amb les relacions socials, tot això té un paper molt important en la salut del cervell.

Per al doctor Aleix Sala-Vila, investigador del Barcelona beta Brain Research Center i de l’IMIM, hi ha relació entre alimentació i Alzheimer, en especial en el rol dels àcids grassos omega-3 presents en el peix blau del qual en la seva opinió s’haurien de prendre almenys dues racions a la setmana. D’ aquest àcid interessa especialment l’ àcid docosahexaenoic, lambien anomenat DHA. Tal com indica: “Hem vist que afegir DHA a la dieta millora alguns trets característics de la malaltia d’Alzheimer, com el de l’agregació de beta-amiloide. A més d’afavorir una correcta circulació cerebral, el DHA redueix la neuroinglamació” -afirma Sala-Vila-.

Fins i tot persones que han rebut suplements dietètics DHA durant dos anys, hi ha una menor caiguda de la funció cognitiva en comparació amb els participants no suplementats. En tots els casos qualsevol suplementació tant de DHA, oli de coco o vitamina E que es prodiguen com a grans benefactors de l’ activitat cognitiva han de ser receptats per metges, mai prendre’ s al lliure albir.

És recomanable per al cervell prendre vi si es té Alzheimer?

Els polifenols del vi semblen ser els principals compostos responsables dels efectes en la salut atribuïts al consum moderat de vi, els polifenols tenen propietats antioxidants, antinflamatòries i contribueixen a millorar el perfil lipídic i regular la glucèmia. També se li atribueixen efectes beneficiosos sobre la microbiota intestinal. El resveratrol és el polifenol del vi negre que ha estat més estudiat, sobretot en els últims anys, té una propietat antienvelliment, per la qual cosa el resveratrol podria jugar un paper en la neuroprotecció.

“Algunes investigacions suggereixen que els polifenols podrien protegir davant l’Alzheimer mitjançant la modulació d’alguns mecanismes neuropatològics. Malgrat aquestes informacions, no obstant això, encara no hi ha publicacions d’assajos clínics d’intervenció que avaluïn rigorosament el possible efecte protector del vi per a la demència”. -s’indica en el llibre “El paper de la nutrició en la prevenció de l’Alzheimer”-. El vi ha d’estar acompanyat del menjar, resultar plaent i no estar contraindicat per malaltia, trastorn o incompatibilitat amb altres aliments.

“L’aigua ha de ser la nostra beguda principal, es pot recomanar una copa de vi negre al dia (dones) i copa i mitja (homes)”.

 

10 consells que ha de seguir a l’hora de menjar una persona amb Alzheimer

La dietista-nutricionista Sílvia Cardona proposa:

  1. Incloure en la dieta aliments rics en vitamines E (fruits secs, llavors, olives…) i vitamina C (Kiwi, pebrot vermell, cítrics) que tenen una funció antioxidant protegint les cèl·lules de l’estrès oxidatiu provocat pels radicals lliures. També els flavonoides són substàncies amb gran capacitat antioxidant i antiinflamatòria que es troben en fruites com els fruits vermells, raïms i taronja o verdures com el bròquil, ceba i espàrrecs o en els llegums i te.
  2. Prendre 2 o 3 racions de peix blau a la setmana, sobretot les espècies amb baix-mig contingut en mercuri: ample, cavall, salmó, sardines, etc. El seu contingut en àcids grassos omega-3 en especial d’àcid docosahexaenoic (DHA) atorga efectes beneficiosos per a la salut, entre ells, un millor rendiment de l’activitat cognitiva.
  3. Incloure diàriament aliments del grup B, especialment piridoxina (B6) (Pescats, espinacs, fetge, cigrons, fruits secs, soja i verdures crucíferes (bròquil, coliflor, repollo, cols de Brussel·les…).
  4. Àcid fòlic (B9) i vitamina B12 (Aliments d’origen animal: carns, aus, peix, marisc, ous i productes lactis). Nivells òptims d’ aquestes vitamines estan relacionats amb l’ alentiment del deteriorament cognitiu.
  5. Beure aigua, essencial per mantenir la salut física i mental a qualsevol edat, i allunyar-se de refrescos, sucs i begudes alcohòliques.
  6. Evitar la deficiència de vitamina D, que regula els nivells de calci i fòsfor en l’ aparell digestiu. Algunes investigacions relacionen el dèficit de vitamina D amb més risc de diverses formes de demència. Per pujar els nivells vitamina D, augmentar l’exposició solar i afegir a la dieta productes lactis, ous i peix blau. Productes enriquits amb vitamina D com iogurts, mantegues i cereals. Si fos necessari prendre un suplement si hi ha dèficit l’ ha de prescriure el metge.
  7. Cuinar els aliments al vapor, a la brasa o a la planxa millor que en esbossats fregits. Els pèsols amb sofrits de tomàquet, all i ceba també són recomanables, sobretot quan s’acompanyen de verdures, pasta o arrossos. Espècies i plantes aromàtiques són perfectes per aromatitzar els plats.
  8. Utilitzar amb molta moderació sal, greixos, en especial mantegues i margarines, begudes alcohòliques, formatges semicurats o curats, embotits i carns grasses, dolços, aperitius, bols industrials, precuinats, begudes carbonatades i ensucrades i suc de fruites (millor fruita sencera).
  9. La Dieta mediterrània és una bona referència per a la salut cardiovascular i també per al cervell ja que se centra bàsicament en l’ obtenció de greix a través de l’ oli d’ oliva, el peix blau i els fruits secs a més d’ incorporar cereals, vegetals i llegums com a base del plat, acompanyat de carns magres, peix i ous. La ingesta de fruita diària (3 racions) també és un dels pilars de la Dieta Mediterrània.
  10. Complementar la dieta amb activitat física moderada, almenys una hora diària en dos trams, activitat social (converses, relacions socials…) i exercici cognitiu (lectura, passatemps, etc.)

Font: Llibre “El paper de la nutrició en la prevenció de l’Alzheimer” Fundació Pasqual Maragall

Què ha de menjar una persona amb Alzheimer | Nutrició (conmuchagula.com)