ca
Notícies

Aconsegueixen predir la progressió cap a la demència en pacients amb Alzheimer

Segons estudis recents, la intel·ligència artificial (IA) exerceix “un paper crucial” en el diagnòstic i pronòstic durant la fase inicial de l’Alzheimer.

Un grup d’investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i de la University of Eastern Finland (UEF) ha desenvolupat una eina que utilitza la intel·ligència artificial per predir el temps que li queda a un pacient amb declivi cognitiu lleu per arribar a la demència.

Els autors recorden que el declivi cognitiu lleu pot evolucionar cap a la demència en els primers quatre anys, especialment en aquells casos en què la patologia amiloide ja és present en els pacients, és a dir, quan proteïnes anormals anomenades amiloides s’acumulen i formen dipòsits al cervell que li impedeixen funcionar com hauria de ser.

I, segons estudis recents, la intel·ligència artificial (IA) exerceix “un paper crucial” en el diagnòstic i pronòstic durant la fase inicial de l’Alzheimer, recull la universitat madrilenya en una nota.

Els investigadors madrilenys, juntament amb altres de la University of Eastern Finland (UEF), revelen que “unes poques proves neuropsicològiques” poden capturar “de manera efectiva” la progressió cap a la demència, prescindent d’altres proves clíniques addicionals, cosa que facilita la integració d’aquesta tecnologia en la pràctica clínica.

També han constatat la importància de realitzar proves que determinin la presència de dues patologies (amiloide i tau) a l’inici del diagnòstic de declivi cognitiu lleu en el pacient, subratllen els autors de l’anàlisi.

Demència

Per això, posen en valor que els models que s’ estan desenvolupant mitjançant tècniques d’ IA contribueixen al diagnòstic i pronòstic dels pacients, alhora que permeten validar hipòtesis sobre l’ evolució temporal de les malalties, i possibiliten l’ anàlisi de si un marcador és capaç de rastrejar la malaltia.

Aquests algoritmes empren dades longitudinals dels pacients per estimar com evolucionen els símptomes i les patologies al llarg del temps.

Els resultats de l’estudi assenyalen que els pacients diagnosticats amb declivi cognitiu lleu i que presenten patologia amiloide a l’inici de l’estudi tendeixen a progressar cap a la demència a un ritme més accelerat en comparació amb aquells que no mostren evidència d’aquesta patologia.

Per això, destaquen que les avaluacions recolzades per la IA «milloren significativament el diagnòstic clínic i el monitoratge de l’evolució» dels pacients en els anys següents, així com la capacitat de distingir entre demència de tipus Alzheimer i altres tipus. EFE

Consiguen predecir la progresión hacia la demencia en pacientes con Alzheimer | Dialoguemos