ca

Així combatrà la intel·ligència artificial d’IBM l’Alzheimer.

 

La intel·ligència artificial no té límits. Almenys, encara no els hem trobat, més enllà de la potència de càlcul necessària per a algunes coses, com el crear un ” cervell ” autosuficient capaç d’aprendre conceptes d’àrees més enllà de les programades. Això arribarà, però de moment, les empreses se centren en usos concrets de la IA, i IBM vol que la IA ajudi a prevenir i curar l’Alzheimer.

Quan pensem en intel·ligència artificial, sobretot si ens llegiu sovint, el cap se’ns va a robots, la IA de Google per controlar certs processos, la IA dels telèfons mòbils aplicada a la càmera (en l’anàlisi del Mate 20 parlem llarg i estès sobre com afecta la IA a la fotografia en mòbils) i casos com quan la IA venç a jugadors professionals en videojocs, o els ” remaster HD ” de jocs clàssics.

No obstant això, hi ha molt més, aplicacions més ” útils ” i importants per a la vida humana, i la cura de malalties i trastorns del desenvolupament és una cosa en la que la intel·ligència artificial té molt a dir. Ja us hem parlat abans de com la IA ajuda a detectar l’Alzheimer anys abans que faci acte de presència, però IBM vol anar més enllà, ja que està entrenant una intel·ligència artificial per detectar l’Alzheimer de manera efectiva, barata i poc invasiva.

Fins ara, les anàlisis amb intel·ligència artificial per detectar l’Alzheimer es basaven en una mena de ” anàlisi del cervell ”. No obstant això, el que està provant IBM va més enllà, ja que està entrenant a una intel·ligència artificial amb machine learning perquè sàpiga trobar la concentració d’un pèptid anomenat beta-amiloide en una simple anàlisi de sang.

D’aquesta manera, es podria detectar l’Alzheimer amb un mètode molt poc invasiu i de forma molt senzilla, ja que la concentració de beta-amiloide s’ha convertit en un dels símptomes de la malaltia. Fins ara, per fer l’anàlisi que permetés trobar aquest pèptid calia fer una punció lumbar, que no només és cara, sinó dolorosa.

Amb la intel·ligència artificial d’IBM es creu que es pot detectar el risc d’Alzheimer amb una precisió del 77%, tot i que això és una cosa que pot augmentar a mesura que la IA sigui més ” intel·ligent ” i precisa en la seva tasca, gràcies al entrenament.

 

 

Alejandro Alcolea Huertos

Fuente: computerhoy.com