ca

Així és el nou tipus de demència que es confon amb l’Alzheimer.

 

La demència representa un grup de malalties neurològiques degeneratives que poden afectar una o diverses parts de cervell, deteriorant així mateix una o diverses funcions de la mateixa. La malaltia d’Alzheimer és el cas més representatiu d’aquest tipus de patologies, però no l’únic. De fet, cada vegada són més els estudis que suggereixen que encara quedarien molts tipus de demència per identificar.

Aquest és el cas de la nova feina publicat a JAMA Neurology, realitzat per la Universitat de Kentucky, als Estats Units, el qual suggereix que existiria una forma de demència caracteritzada per l’acumulació tòxica de fins a quatre proteïnes diferents en el cervell. Molts d’aquests pacients serien diagnosticats erròniament amb la malaltia d’Alzheimer, però aquesta nova demència seria diferent i més complexa.

Cal recordar que la malaltia d’Alzheimer es defineix també per l’acumulació de proteïnes tòxiques a nivell cerebral, en concret de dues proteïnes: beta-amiloide, en forma de plaques, i proteïna tau, en forma de cabdells neurofibril·lars. Gairebé tots els tractaments desenvolupats en els últims anys tenen com a objectiu aturar o revertir l’acumulació d’aquestes proteïnes, però de moment han fallat en humans.

Ja l’any passat un estudi va descriure una altra forma de demència basada en l’agregació d’una altra proteïna tòxica, la proteïna TDP-43, motiu pel qual es va denominar a aquesta patologia encefalopatia TDP-43 relacionada amb l’edat amb predomini límbic, o LATE en les seves sigles angleses. Ja en aquell moment es va suggerir que al voltant de l’20% dels casos inicialment diagnosticats com a malaltia d’Alzheimer, en realitat representarien una altra malaltia.

 

Error en el diagnòstic

Com bé recorda Eric Abner, un dels principals investigadors a càrrec de el nou treball, durant els últims deu anys diversos estudis han anat suggerint mica en mica que, en realitat, molts individus diagnosticats amb malaltia d’Alzheimer en realitat no la patirien, sinó que es tractaria d’altres tipus de demència amb símptomes similars, però amb altres orígens, motiu pel qual requeririen en realitat altres tractaments.

En aquesta ocasió, per a l’estudi, es van examinar dades de les autòpsies cerebrals de 375 individus inscrits en un projecte a llarg termini anomenat Banc de Cervells de el Centre de Malaltia d’Alzheimer de la Universitat de Kentucky. Tots els voluntaris que van donar el seu teixit cerebral van ser a més seguits durant més de deu anys abans de morir.

Es van buscar acumulacions de proteïnes tòxiques, no només de proteïnes beta-amiloide, tau i TDP-3, sinó també d’alfa-sinucleïna, una altra proteïna tòxica coneguda per formar part dels coneguts cossos de Lewy, els quals es creu que són el principal origen de la malaltia de Parkinson.

Segons els resultats de l’estudi, al voltant de l’20% dels subjectes estudiats que havien estat diagnosticats amb demència abans de la seva mort mostraven signes d’acumulació dels quatre tipus de proteïnes tòxiques estudiades. I, de fet, precisament aquests individus eren els que mostraven els símptomes de demència més severs.

 

Cada vegada més categories

Atès que cadascuna d’aquestes proteïnes, per separat, s’ha associat a un tipus de patologia degenerativa diferent, a dia d’avui no hi ha un nom determinat per l’acumulació de les quatre proteïnes tòxiques de forma simultània. Per això els investigadors han decidit denominar a aquesta demència “quadruple misfolded proteins” (proteïnes quàdruples mal plegades) o QMP en les seves sigles angleses.

A més, segons les dades dels diferents pacients estudiats, aquells individus que patirien realment QMP progressaven d’un deteriorament cognitiu lleu (DCL) a una demència a un ritme molt més ràpid que els subjectes amb tres o menys proteïnes tòxiques. Tot i això, es desconeix per què o com aquestes quatre proteïnes interactuen entre si, encara que sí han suggerit que l’acumulació prèvia de proteïna beta-amiloide podria col·laborar en l’acumulació de les altres tres proteïnes tòxiques estudiades.

Abner i els seus col·legues suggereixen que la investigació actual sobre la malaltia d’Alzheimer seria erràtica, i aquestes troballes la complicarien encara més a l’suggerir que els tractaments actuals només se centren en una part de l’ampli espectre que representaria aquest tipus de demència, atès que no es s’han tingut en compte altres processos degeneratius o altres acumulacions de proteïnes tòxiques.

Inicialment amb la malaltia LATE i ara amb QMP, cada vegada són més les categories de demència descobertes, deixant de banda la “simplicitat” de diagnosticar gairebé qualsevol demència com un “possible Alzheimer”.

 

Roberto Méndez  

https://www.elespanol.com/ciencia/salud/20200703/nuevo-tipo-demencia-confunde-alzheimer/502200845_0.html