ca

Així és ‘Village Landais Alzheimer’, el poble creat per viure l’alzheimer en llibertat.

 

‘Village Landais Alzheimer’ és un poble molt peculiar de el sud-oest de França, en concret a la ciutat de Dax, els habitants són malalts d’Alzheimer amb una edat mitjana de 79 anys. La peculiaritat d’aquest territori és que, en lloc d’estar els pacients acompanyats per metges amb bates blanques, els professionals que treballen en aquest lloc (240 entre metges i voluntaris) substitueixen les seves bates blanques per roba de carrer i estan disponibles per ajudar a que els malalts d’Alzheimer puguin realitzar activitats rutinàries i gaudir de certa llibertat i autonomia.

I és que aquest petit poble francès, en el qual hi ha 120 residents, compta amb cafeteria, restaurant, perruqueria, supermercat, sala de música, gimnàs, parcs i biblioteca, pel que els seus habitants poden gaudir d’un cafè, xerrar en una terrassa , anar a comprar, o anar a al gimnàs, abans d’anar-se’n a casa seva.

“Cada resident té la seva pròpia habitació i viu al seu propi ritme. El que s’aixeca a les 6:00 hores no pertorba la tranquil·litat de què gaudeix dormint”, ha afirmat Aurelie Bouscary, treballador de la comunitat, a Agence France-Presse.

Tal com expliquen els seus creadors a la web de ‘Village Landais Alzheimer’, el poble es va formar inspirat per ‘De Hogeweyk’, un llogaret per a persones amb Alzheimer dels Països Baixos i entre les característiques d’aquest poble francès cal destacar que es dóna un suport personalitzat, s’eliminen els símbols mèdics (com les bates blanques) perquè els seus habitants no sentin que són malalts i hi ha respecte pels gustos i estils de vida individuals.

A més, els seus objectius també són el que els habitants del llogaret mantinguin les relacions properes amb els seus éssers estimats i que hi hagi interacció diària entre el llogaret i el món exterior perquè no sentin que estan aïllats, sinó que viuen en llibertat.

“És com estar a casa. Estem ben cuidats”, ha expressat Madeleine Elissalde, de 82 anys, a Reuters. Ella va ser una de les primeres persones que es va instal·lar en el llogaret i gaudeix de les activitats diàries que realitza al costat d’altres habitants.

” ‘Village Landais Alzheimer’ ofereix un suport individual centrat en la persona i enfocaments que substitueixen els medicaments per activitats terapèutiques que preserven, en la mesura del possible, les capacitats cognitives i pràctiques dels residents”, indica la web del llogaret.

Així mateix, compta amb un Centre de Recursos per a la Recerca, en el qual treballen especialistes francesos en Alzheimer i professionals sanitaris perquè es dugui a terme una bona gestió metge-social i que es posin en pràctica les millors pràctiques terapèutiques als residents.

El poble està situat a tres hores i mitja de París i té una llarga llista d’espera de pacients que volen entrar a formar part de ‘Village Landais Alzheimer’. I és que aquest llogaret permet als seus habitants viure la resta de les seves vides amb dignitat, llibertat i gaudint dels petits plaers de la vida, com prendre un cafè en una terrassa o fer una passejada.

 

 

Fuente:https://www.lasexta.com/noticias/sociedad/asi-village-landais-alzheimer-pueblo-creado-que-sus-habitantes-sientan-que-son-independientes-gocen-libertad_202010105f81a83b7c72380001cae668.html