ca

Això és el que sortir amb els teus amics pot fer per la teva salut (i com augmentar aquests moments).

 

I no ens referim a passar-nos de copes i que el nostre fetge pateixi les conseqüències, no, ens referim als efectes positius de la interacció social. No importa si amb els amics -els protagonistes del nostre títol- o amb simples coneguts del grup de voluntariat.

Relacionar-nos amb altres és un imperatiu de la nostra espècie, sense els vincles que establim des de petits difícilment podríem sobreviure. Però els beneficis van molt més enllà de mantenir-nos vius, van cap fer-nos viure. Sense més, coneix els efectes positius de la interacció social.

 

EFECTES POSITIUS DE LA INTERACCIÓ SOCIAL.

  •  Millora la salut cerebral: diverses investigacions ho assenyalen. Socialitzar millora la salut de les nostres neurones. Si ho penses és molt senzill Quants processos es posen en marxa en una simple conversa? Atenció, llenguatge, memòria … i si l’interlocutor és dels bons uff! A saber per quins nivells d’abstracció ens porta.
  • ¡Per a la depressió, socialització! Si, ja sabem que una persona deprimida el mínim que desitja és interactuar amb altres. Però aquest esforç que el porta sortir a prendre un cafè es veurà recompensat, l’hi assegurem. Estudis comparatius entre persones que tenen més relacions socials i els que tenen menys, apunten que en aquests últims la depressió és més comú.
  • La teva esperança de vida serà més gran: és una creença gairebé popular i sembla certa. Les persones que tenen més relacions socials viuen més. Una de les claus dels llocs més longeus del món és la forta interacció social entre els seus membres. Si les persones de les que t’envoltes no només t’ho fan passar bé, sinó que a més tenen bons hàbits de vida, viuràs molt i bé. El millor s’enganxa, amics.
  • Seràs més productiu: T’has reunit amb amics i de sobte un munt d’idees comencen a sorgir? El que diu un et porta a pensar en alguna cosa i aquesta cosa porta a una altra cosa i …? La màgia de la interacció humana! Junts som més creatius i productius. Aquest  segurament és l’origen de les reunions, només que ens ho vam arreglar per convertir-les en aquest moment obligat i monòton. Per sort les startups estan canviant aquest model i donant-li a les reunions tot el significat que mereixen…
  • Seràs més feliç: Existeix una millor raó? Tots els actes de la vida haurien de mesurar-se per la variable felicitat: augmenta o disminueix? Sens dubte hi ha persones que aconsegueixen arruïnar-nos el dia, però escollint a aquells amics (o familiars)  amb els que el simple fet de compartir espai i temps ja ho fan tot millor, la felicitat serà més fàcil.

 

IDEES PER AUGMENTAR LES TEVES INTERACCIONS SOCIALS.

Ja hem parlat d’alguns efectes positius de la interacció social (segur a tu se’t ocorren molts més), ara hoo enfocarem en com augmentar els moments en que estem relacionant-nos amb altres.

Depenent del temps de què disposis, així seran les teves opcions. Això sí, has de ser l’administrador del teu temps, no l’esclau de les teves hores. Planifica l’espai que dedicaràs a socialitzar. Per exemple, pots:

  • Fer sopars familiars, no només els que involucren a la teva filla o marit, sinó que convida al teu germà, a la teva cosina. Si cuinar és un destorb, estem en un dels països amb major proporció de bars per habitants. I en aquests bars hi ha tapes… ho enganxes, oi?
  • Quedar amb els col·legues de la feina (o aquells que ho van ser si ja estàs jubilat) és una cosa molt comú però us ho recordem igual. Un cop a la setmana quedar per prendre alguna cosa fora de l’oficina sempre va bé. Llàstima que els ocupadors no contribueixin molt a millorar la relació entre els seus treballadors. En molts països nòrdics és la mateixa empresa la que prepara berenars perquè els seus empleats socialitzin.
  • Incorporar-te a grups de voluntariat. Una opció per ajudar i que t’ajudin. El que es diu un tot inclòs!
  • Tornar a estudiar. On has conegut a la majoria dels teus amics? Doncs això, a la uni oa l’institut. Mai és tard per tornar a les aules. Els programes per als adults majors fan que l’edat ja no sigui una barrera.
  • Incorpora’t a grups amb hobbies similars als teus: T’agrada caminar? Acosta’t a grups de senderisme ¿Creient? A l’església ¿La lectura? Doncs a grups de lectura. Grups hi ha de gairebé tot, busca el teu, t’està esperant amb les mans obertes.

 

(Val a dir que des de l’AFA, dins dels actes del Club Jasmín, organitzem sortides recreatives en les que busquem potenciar la socialització i la desconnexió dels cuidadors respecte a les càrregues que el seu dia a dia comporta. També realitzem trobades entre els professionals.)

 

 Referències

Inc Gallup (2008). Workplace socializing is productive. Gallup. Disponible en http://www.gallup.com/businessjournal/111766/news-flash-workplace-socializing-productive.aspx

Troyer, A. (2016). The health benefits of socializing Disponible en https://www.psychologytoday.com/blog/living-mild-cognitive-impairment/201606/the-health-benefits-socializing

Ybarra, O., Burnstein, E., Winkielman, P., Keller, M. C., Manis, M., Chan, E., & Rodriguez, J. (2008). Mental exercising through simple socializing: Social interaction promotes general cognitive functioning. Pers Soc Psychol Bull, 34(2), 248–259. doi:10.1177/0146167207310454

 

Font: http://www.2ti.es   // traducció al català. X.R.