ca

Alzheimer, consells pràctics per afrontar “la nova normalitat”.

 

 

Amb el final de l’estat d’alarma s’ha iniciat la transició cap a la “nova normalitat”. Superar la crisi de la COVID-19 ha requerit d’una gran capacitat d’adaptació en totes les seves fases, des del confinament total de les primeres setmanes, fins a l’actual procés de desescalada progressiva, especialment per a aquells col·lectius més vulnerables, entre els quals es troben les persones amb Alzheimer i altres demències i els seus familiars cuidadors, com assenyalen des de la Fundació Pasqual Maragall.

Tal com indiquen des d’aquesta entitat, el confinament total va suposar un canvi brusc en les rutines que aporten estabilitat a les persones amb Alzheimer, que d’un dia per l’altre no van poder sortir a passejar, anar als centres de dia, o rebre visites de familiars. Tot això va poder generar, tant en els cuidadors, com en les pròpies persones amb Alzheimer, incertesa, por, desconcert o ansietat. Sentiments que ara poden tornar a manifestar-se davant l’arribada de la nova normalitat.

La Dra. Nina Gramunt, neuropsicòloga i directora de l’Àrea Social i de Divulgació de la Fundació Pasqual Maragall, assenyala que “el desconfinamiento compta amb una sèrie de normes i restriccions que poden resultar particularment complexes de comprendre o complir per a les persones amb Alzheimer. Cal ajudar-les a adaptar-se progressivament a la nova situació i tractar de recuperar poc a poc la normalitat, vetllant sempre per la seva seguretat “.

El desconfinament pot despertar temors, incertesa o ansietat davant la possibilitat de sortir al carrer, tant a la persona amb Alzheimer com al seu cuidador

 

Consells pràctics per afrontar la nova normalitat

En línia amb les recomanacions de les autoritats competents, la Fundació Pasqual Maragall ha publicat al seu bloc “Parlem de l’Alzheimer” una sèrie de consells pràctics de cara a l’desconfinamiento:

1.- Acostumar-se a la mascareta

Portar el nas i la boca cobertes sol resultar incòmode per a les persones amb Alzheimer, i és freqüent que vulguin treure-. Perquè s’habituïn a portar-la i a veure-la en altres, tant la persona afectada com el seu familiar cuidador poden posar-se-a casa, procurant parlar i fer coses amb normalitat mentre la porten posada.

2.- Noves formes de saludar

La distància entre persones s’ha de seguir respectant, així que han sorgit noves formes de saludar-se, com moure la mà, xocar els colzes o els peus. Una cosa que també pot practicar-se a casa.

3.- Higiene de mans

Les autoritats sanitàries adverteixen de la importància de minimitzar el contacte amb objectes, especialment fora de casa, i evitar tocar-se la cara. Amb l’eficàcia dels guants per contenir el virus en dubte, és preferible evitar directament que la persona amb Alzheimer toc coses. Se li pot donar la mà durant el passeig, i portar a sobre un pot de solució hidroalcohòlica perquè pot rentar sempre que sigui necessari.

4.- La persona amb Alzheimer, sempre acompanyada

Des del moment en què es va començar a permetre la sortida al carrer en horaris regulats, les autoritats han detectat un augment significatiu de persones grans desorientades o perdudes. L’entorn habitual ha canviat (han tancat botigues, hi ha menys gent passejant, les persones porten mascareta …) fet que facilita la desorientació. A més, la situació ha afavorit l’aparició d’oportunistes que s’aprofiten de les persones més vulnerables. Per tot això, i independentment de la fase de la malaltia en la qual es troben, les persones amb Alzheimer sempre haurien de sortir acompanyades. En cas de no ser així, és molt important que portin alguna cosa que faciliti la seva identificació, com el DNI o una fotocòpia, un número de telèfon de referència, o una polsera o cadena identificativa.

5.- Integrar les sortides en les noves rutines

El confinament total va suposar la ruptura de les rutines habituals i la generació de nous hàbits. Amb la desescalada i la tornada a la normalitat, toca reprogramar una altra vegada algunes rutines particularment beneficioses, com és l’activitat física regular, aprofitant les sortides per a això.

 

Temors, incertesa o ansietat després del desconfinament

De la mateixa manera que quan es va decretar l’estat d’alarma, la Fundació Pasqual Maragall adverteix que el desconfinamiento pot despertar temors, incertesa o ansietat davant la possibilitat de sortir al carrer, tant a la persona amb Alzheimer, com al seu familiar cuidador. Pot aflorar la por a el contagi o a no ser capaços de complir amb les restriccions.

Tal com explica la Dra. Nina Gramunt, “a vegades, la reacció és procurar evitar sortir al carrer. No obstant això, aquesta conducta incrementarà els pensaments negatius i la por, alimentant la creença que alguna cosa dolenta passarà. Cal exposar a poc a poc a la situació que ens produeix por o angoixa per comprovar que els nostres temors no es compleixen. Podem fer-ho gradualment, amb sortides breus i reprenent certes activitats, i així, a poc a poc, l’ansietat anirà disminuint i les sortides s’aniran normalitzant de nou “.

 

 

El desconfinamiento puede despertar temores, incertidumbre o ansiedad en personas con Alzheimer y sus cuidadores