ca

Alzheimer: la importància dels àcids grassos en el cervell.

 

Un equip internacional de científics, liderats per Madhav Thambisetty, de l’Institut Nacional d’Envelliment (EUA) i Cristina Legido-Quigley, del King College de Londres, va comparar la concentració de 100 metabòlits d’àcids grassos en mostres de teixit cerebral d’individus majors . En total es va estudiar el teixit, obtingut d’autòpsies, de 43 persones: 14 amb un cervell sa, 15 amb proteïnes tau o amiloide (típiques de pacients amb Alzheimer) però que no presentaven problemes de memòria i 14 amb Alzheimer. Els nivells de metabòlits es van mesurar en mostres de regions cerebrals vulnerables a aquest trastorn neurodegeneratiu, el gir frontal medi i el temporal inferior, així com també en una àrea resistent a la patologia, el cerebel.

Els resultats, publicats a PLOS Medicine, van mostrar que els nivells de sis àcids grassos insaturats (àcid linoleic, àcid linolènic, àcid docosahexaenoic o DHA, àcid eicosapentaenoic, àcid oleic i àcid araquidònic) a les regions vulnerables, estaven vinculats amb l’Alzheimer.

Per ara, destaquen els autors, es tracta d’un estudi observacional: no està clar si la desregulació dels àcids impulsen d’alguna manera l’Alzheimer o són una resposta a aquesta patologia. Per tant, serà necessari realitzar més estudis amb un major nombre de mostres per confirmar les troballes i potser identificar altres metabòlits associats amb l’Alzheimer. Malgrat això si conclouen que aquest “treball suggereix que la desregulació del metabolisme dels àcids grassos té un paper en la patologia i que aquests resultats proporcionen més proves de la base metabòlica de l’origen de l’Alzheimer”.

 

Font: Juan Scaliter , www.quo.es