Al Japó, un dels països amb més esperança de vida, l’Alzheimer i altres tipus de demència són des del 2015 la principal causa de defunció amb 135,3 morts per cada 100.000 persones , mentre que les malalties cardiovasculars o el càncer van veure reduïda la seva taxa de mortalitat.
Segons un estudi d’un grup de recerca de la Universitat de Keio, a Tòquio, i la de Washington, als EUA, sobre l’estat de salut dels japonesos en els darrers 30 anys, la demència era la sisena causa de mort al Japó el 1990 , primer any que té en compte l’estudi, fins a convertir-se en la principal a partir del 2015 i fins al 2015.
El Ministeri de Sanitat, Treball i Benestar del Japó basa les seves estadístiques vitals en certificats de defunció que tenen com a principals causes de mort diferents tipus de pneumònia o la mort natural per vellesa. Aquestes es poden veure agreujades per la demència que, entre altres coses, debilita el sistema immunològic dels qui la pateixen.
No obstant això, a diferència del Japó, als països occidentals és comú considerar malalties com la demència, que empitjoren gradualment amb el temps, com una causa de mort. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2023, aquesta va ser la setena causa de mort més comuna a tot el món, sent entre el 60/70 % dels casos per Alzheimer.
S’espera que en el futur augmenti el nombre de llars unipersonals de gent gran, així com el de persones amb demència fins a assolir els 5,86 milions per al 2050, assenyala la cadena pública nipona NHK, segons dades del Ministeri de Sanitat, Treball i Benestar.
Augment de l’esperança de vida al Japó
L’esperança de vida total dels japonesos va passar dels 79,4 anys el 1990 als 85,2 per al 2021, cosa que significa que va registrar un augment de 5,8 anys, encara que varia segons la prefectura, recull aquest estudi que forma part del projecte internacional ‘Global Burden of Disease Study’ (Estudi de la Càrrega Global).
Tot i això, l’esperança de vida saludable, és a dir, el nombre d’anys que una persona viu sense malalties greus o discapacitats, no va augmentar de forma proporcional al país.
L’esperança de vida saludable el 1990 era de 69,5 anys i per al 2021 va augmentar 4,3 anys fins als 73,8, per la qual cosa es va incrementar només 4,3 anys.
D’aquesta manera, la diferència entre l’esperança de vida total i la saludable al Japó que el 1990 era de 9,9 anys va augmentar fins als 11,4 anys el 2021.
En aquesta línia, els Anys de Vida Ajustats per Discapacitat (DALY, per les sigles en anglès) derivats de l’Alzheimer i altres tipus de demència van pujar un 19,5% entre el 2015 i el 2021.
Aquests anys són una manera de mesurar quant afecta una malaltia determinada a la vida de les persones atenent els anys de vida perduts per la mort prematura a causa d’una malaltia i els anys que viu amb una malaltia que empitjora la seva qualitat de vida.
Entre el 2022 i el 2050, s’espera que els DALY derivats de l’Alzheimer i altres tipus de demència pugin un 44,9 %.
Sistema d’atenció comunitària com a prevenció
«Serà important en el futur construir un sistema en què la societat en conjunt pugui prevenir i cuidar la demència, per exemple proporcionant suport a l’estil de vida i gestió sanitària dels avis», afirma Nomura Shuhei, professor de la Universitat de Keio designat per a l’estudi, en declaracions recollides per la cadena pública NHK.
Davant l’augment de l’esperança de vida i l’envelliment de la població al Japó, les malalties relacionades amb l’edat suposen grans problemes i desafiaments per als sistemes de salut del país, especialment pel que fa a la distribució de recursos i la prestació de serveis.
Una iniciativa clau per fer-hi front va ser la implementació, des del 2006, del Sistema Integrat d’Atenció Comunitària (CICS, per les sigles en anglès) per les autoritats locals, per oferir serveis en entorns comunitaris com suport social o activitats diàries.
Amb ell, s’intenten abordar els desafiaments generats per l’envelliment de la població promovent la participació comunitària amb l’objectiu de mitigar els riscos de l’Alzheimer i altres malalties vinculades a l’edat. EFE
https://planoinformativo.com/1063634/alzheimer-principal-causa-de-muerte-en-japon