ca

Alzheimer, què puc fer per ajudar el meu ésser estimat?

 

Cada 21 de setembre se celebra el dia mundial del la malaltia d’Alzheimer, una de les deu patologies més mortals del món. L’Alzheimer és la causa més comuna de demència, engloba més del 60% dels casos. Es tracta d’una malaltia degenerativa cerebral que destrueix les neurones i que comporta la pèrdua de memòria i capacitat funcional.

A Espanya hi ha més de 1.200.000 persones que la pateixen, als quals cal afegir els casos que encara estan sense diagnosticar, ha informat www.thyssenkrupp-homesolutions.es. I el més preocupant és que la tendència indica que en els propers quinze anys es podrien superar els set milions, ja que cada vegada augmenta més la població de més de seixanta anys i l’esperança de vida. Espanya és el tercer país del món amb més casos de demència, només el superen França i Itàlia. Al món s’estima que hi ha més de quaranta-sis milions de persones afectades, una xifra que podria duplicar-se en els propers anys.

Tot i que el perfil de la persona que pateix aquesta malaltia se situa en una mitjana de setanta-vuit anys, cada vegada més va existint un desenvolupament precoç de la malaltia. El símptoma més comú de l’Alzheimer és la dificultat per recordar alguna cosa recentment après, doncs aquesta malaltia afecta en primer lloc a la part del cervell dedicat a l’aprenentatge, a mesura que va en augment es produeix la desorientació, els canvis d’humor i de comportament, la confusió, etc. El diagnòstic es porta a terme mitjançant una exploració física i neurològica, ressonància magnètica i un TEP que pot mostrar la quantitat de plaques i cabdells neurofibril·lars.

Encara que no existeix una cura, sí que hi ha medicaments per millorar la vida dels malalts i perquè l’Alzheimer avanç més lentament. A més, és molt important seguir una sèrie d’hàbits i rutines que facilitin el dia a dia dels malalts.

 

– Simplificar al màxim les tasques i dedicar-li més temps

Una persona amb Alzheimer pot agitar-se quan les tasques que abans eren simples es tornen difícils, així que, és important simplificárselas al màxim i dedicar-li més temps. Això farà que el malalt no es posi nerviós i necessiti menys quantitat d’ajuda per a realitzar-les. Per fer-li aquestes tasques més senzilles es poden posar etiquetes als calaixos i armaris, apuntar-les en un calendari de manera que es puguin anar ratllant i usar vestimenta fàcil i còmoda de posar.

 

– Flexibilitat en el dia a dia, encara que amb rutines

Una cosa molt important a l’hora d’ajudar a una persona amb Alzheimer és ser flexible, particularment en els dies més difícils. Una rutina diària pot ajudar a fer més suportable la seva malaltia, però sempre cal ser flexible de manera que si un dia una d’aquestes tasques resulta impossible de realitzar és millor deixar-ho per l’endemà.

 

– Crear un ambient segur

La persona amb Alzheimer té el risc de patir lesions si l’ambient en el qual està no és segur, cal que no hi hagi perills, per és molt aconsellable adaptar l’habitatge a les necessitats de la persona que pateixi la malaltia. És important instal·lar un llit especial que permeti aixecar-se amb facilitat, evitar barreres, és a dir, treure els mobles que dificultin el pas, catifes perilloses … Tenir rampes, accessos habilitats per a persones amb mobilitat reduïda i un pujaescales. També és important que l’habitatge sigui segura, una bona opció seria col·locar panys ocults en finestres i portes i usar més il·luminació sobretot a la nit.

 

– Extremar la precaució amb els àpats i higiene

El deteriorament cognitiu fa que la persona amb demència tinguin més dificultat a l’hora de dinar per la qual cosa és important facilitar-li al màxim aquest moment. La millor manera i que a més serveix per seguir una dieta saludable és triturar al màxim els aliments, es poden fer més cremes, pures, sopes … És important estimular-perquè mengi fent plats variats i fàcils de digerir, evitant espines, ossos i aliments perillosos i el més important no obligar a menjar ja que la demència afecta la salut dental i la causa de no voler menjar poden ser nafres o genives inflamades. A l’hora de la higiene és important que se li recordi de forma periòdica que ha d’anar al bany i si és possible canviar la banyera per una dutxa per facilitar la neteja personal, ja que per a ells pot ser traumàtic que algú els ajudi en aquests moments tan personals i quant més puguin fer per si mateixos, molt millor.

 

 

Font: https://www.mujerhoy.com/vivir/psicologia/201909/20/dia-mundial-alzheimer-que-puede-hacer-familia-20190920095107.html