ca

Amb aquest joc ajudaràs a la investigació de l’Alzheimer.

 

Els jocs són una font inesgotable d’entreteniment però, en ocasions, tenen una finalitat addicional. Alguns intenten ajudar-te a aprendre, altres desenvolupen algunes de les teves qualitats sense que t’assabentis, i altres, com el joc que ens ocupa, ajuden en la investigació contra enfermedades.La demència és una malaltia que afecta les funcions cognitives, causant danys i desordres cerebrals de diversos tipus. Hi ha diversos tipus de demència, sent la malaltia d’Alzheimer d’elles.

Per ajudar en la lluita contra aquestes malalties, investigadors de la Universitat College de Londres i la Universitat d’East Angli han estat treballant per lluitar contra la demència, incloent l’Alzheimer, i per a això han creat un joc en què els participants podran navegar per nivells 3D en un oceà. El joc es diu Sigui Hero Quest, disponible en seaheroquest.com, i recopilarà dades sobre com les persones s’orienten en un entorn tridimensional.

Entendre com les persones naveguen en entorns 3D és important pel fet que aquesta habilitat és sovint una de les primeres perdudes per les persones que tenen demència. Els investigadors diuen que el joc podria generar una quantitat sense precedents de dades, i en breu ja tindran informació suficient per analitzar-la.

En el joc és necessari controlar un mariner perquè cerqueu pel mar, lluitant contra criatures de tota mena. A mesura que ens movem, generarem “mapes de calor”, que s’ajuntaran amb el d’altres usuaris perquè, de forma global, es mostri com la gent en general es mou, sempre sense identificar cap usuari, recopilant dades de forma anònima (els jugadors poden optar per revelar la seva sexe, edat i ubicació, però també poden fer-ho de forma anònima).

Un dels responsables va comentar que generalment aconsegueix unes 200 proves de voluntaris a l’any en el laboratori, i amb el joc en línia aconsegueixen 200 per minut …

Una història senzilla per introduir el seu objectiu

La història parla d’un mariner que, temps enrere, havia viatjat pel món a la recerca de criatures increïbles al costat del seu pare, a les que van localitzar i van poder identificar. Però el temps va passar i la memòria del seu pare fallava, la demència havia diluït els records, de manera que ara el mariner s’ha proposat a cercar a aquestes criatures i fotografiar-les.

Un joc senzill de controlar, però que desafia la teva memòria

La teva missió és anar, al teu vaixell, avançant per les diferents pantalles en el menor temps possible. En cadascuna de les pantalles has localitzar i entrar a l’àrea de les boies en l’ordre que t’indica el mapa de l’inici. Aquest mapa hauràs memoritzar per recórrer totes les boies en l’ordre correcte en el menor temps possible.

A partir del nivell 4, i cada 5 nivells a partir d’aquí, el desafiament és diferent: has de memoritzar el mapa, arribar a la meta i disparar una bengala cap al teu punt inicial. Per això et dóna 3 adreces possibles, de manera que has de saber el camí que has recorregut. Si tries la direcció correcta, hauràs aconseguit la màxima puntuació.

El nivell 5, i (de nou) cada 5 nivells a partir d’aquí, has de fotografiar cada criatura. Aquest nivell consisteix a esquivar els icebergs (el Titanic va fallar a la primera) fins que aparegui la criatura, després del que apareix l’objectiu de la teva càmera i, un cop coincideixi amb el punt, has de prémer l’obturador per aconseguir-les.

Els controls són molt senzills: prem a cada lateral de la pantalla per girar en una o altra direcció, arrossega cap amunt per accelerar temporalment i arrossega cap avall per frenar. El tutorial et dóna, des de l’inici, les pautes necessàries perquè puguis jugar.

Pots personalitzar el teu vaixell modificant els colors i el disseny de la bandera. A mesura que aconsegueixes més estrelles desbloquejaràs més combinacions de colors i dissenys de banderes. Podràs consultar les fotos de les criatures que has fotografiat, així com la història del joc.

La finalitat real és investigar l’Alzheimer

A espanya al voltant del 25% de les llars tenen a algun membre amb alzheimer. Aquesta iniciativa duta a terme per Deutsche Telecom al costat de científics de la Universitat de Londres, Universitat d’Anglia i el Centre d’Investigació de l’Alzheimer del Regne Unit.

Segons els investigadors, jugar dos minuts a Sigui Hero Quest equival a unes 5 hores de recerca tradicional, de manera que dedicant aquest temps que estem esperant l’autobús al joc podem ajudar a lluitar contra aquesta terrible malaltia.

El joc, per defecte, té actiu l’enviament de dades de navegació, que s’emmagatzemen a Munic de forma segura, però podrem desactivar aquesta opció a la configuració del joc. Aquestes dades s’encarreguen d’informar els investigadors sobre la nostra consciència espacial i de navegació. D’aquesta manera els científics podran investigar com ajudar a persones de diferents edats, gèneres i de diferents llocs del món.

Cada vegada que fotografies a una criatura, t’informa del temps que portes jugant i a quant equival a hores d’investigació. És un joc gratuït, sense publicitat i, fins on he arribat, sense compres en l’aplicació. Com diuen en el propi joc, pots convertir-te en tot un Sea Hero, un heroi que, només dedicant uns minuts, ajudi a lluitar contra l’Alzheimer. A més, per sort està disponible tant per Android com per iOS, en aquesta ocasió les diferències entre sistemes operatius no té sentit.

 

http://www.androidpit.es/