ca

Anàlisi de sang detectaria Alzheimer fins a 20 anys abans de la seva aparició.

 

Un examen de sang pot ajudar a detectar fins amb un 94% d’efectivitat i amb 20 anys d’anticipació si una persona desenvoluparà la malaltia d’Alzheimer, segons es desprèn d’un estudi difós aquest dijous.

Una investigació de l’Escola de Medicina de la Universitat de Washington a San Luis (WUSTL), Missouri (EUA), va revelar que el cervell comença a mostrar els danys causats per la proteïna beta-amiloide, vital per al desenvolupament de l’Alzheimer , fins a 20 anys abans que apareguin els principals símptomes d’aquesta malaltia, com són pèrdua de memòria i estats de confusió.

En mesurar els nivells d’aquesta proteïna en la sang i utilitzar les dades per predir si s’ha acumulat al cervell, combinats amb altres dos factors de risc, la malaltia pot identificar amb un alt percentatge de certesa, va dir Randall Bateman, del centre d’investigació per a la malaltia d’Alzheimer Charles F. i Joanne Knight, de WUSTL.

“Actualment, per a assajos clínics, examinem a les persones amb escàners cerebrals el que consumeix molt de temps, és costós i pren anys per inscriure els participants”, va anotar Bateman.

“Però amb un examen de sang, podem potencialment examinar a milers de persones en un mes”, ha assenyalat l’autor de la investigació.

Va afegir que els altres dos factors de risc, amb els que deu combinar-se els resultats de l’anàlisi de sang, són l’edat i la presència de la variant genètica anomenada apolipoproteïna E4 (APOE4).

A l’agilitzar el procés es pot inscriure als participants en assaigs clínics amb major eficiència, el que ajuda a “trobar tractaments més ràpidament i pot tenir un enorme impacte en el cost de la malaltia així com en el sofriment humà que això comporta”, ha afegit l’investigador.

Per detectar la presència d’aquesta proteïna es va utilitzar la tècnica anomenada “espectrometria de masses per mesurar amb precisió les quantitats de dues formes de la beta-amiloide que disminueixen en la sang en la mesura que augmenten la seva acumulació al cervell”, segons el reporti publicat aquest dijous a la revista científica Neurology.

La investigació va incloure a 158 adults majors de 50 anys als quals se’ls va fer una prova de sang per detectar la beta-amiloide, però també se’ls va aplicar una Tomografia Cerebral per emissió de positrons (PET) i es va prendre en compte l’edat i la APOE4.

Estudis anteriors han determinat que en les persones majors de 65 anys el risc d’Alzheimer es duplica cada cinc anys i la presència d’APOE4 suposa un risc més gran, en una proporció de fins a cinc vegades, de desenvolupar la malaltia.

En combinar els resultats de la prova de sang amb els altres factors de risc, l’anàlisi va oferir un efectivitat de 94% en la detecció de l’Alzheimer, fins i tot superior als resultats obtinguts a través del PET.

La investigació igualment va destacar els avantatges d’una prova de sang “que costa uns pocs centenars de dòlars” en comparació amb cada PET el cost és de prop de 4.000 dòlars.

No obstant això, “no eren els 4.000 dòlars per cada examen PET el que ens preocupava. Era el milió de pacients que estan patint mentre nosaltres no tenim un tractament. Si podem aplicar aquestes proves més ràpidament, això ens aproparà a acabar amb aquesta malaltia” , va defensar Bateman.

 

font:www.eldiario.es