ca

Anar regularment a la sauna pot reduir el risc de demència i alzheimer.

 

Investigadors de la Universitat de Finlàndia Oriental han identificat un curiós vincle entre acudir de manera regular a la sauna i un menor risc de demència i alzhèimer, segons els resultats publicats a la revista ‘Age and Ageing’.

El seu treball es va basar en un seguiment a més de 2.300 homes finlandesos de mitjana edat durant més de 20 anys. Així, van veure que els que anaven a la sauna de quatre a set vegades per setmana tenien un 66 per cent menys de probabilitats de patir demència, i un 65 per cent menys d’Alzheimer, en comparació amb els que anaven només un cop a la setmana .

“Hem tingut en compte altres factors dels seus hàbits de vida, com l’activitat física o factors socioeconòmics, i hi ha un efecte independent de la sauna a aquests resultats”, ha assegurat Jari Laukkanen, investigador principal de l’estudi.

L’estudi només ha revelat una relació entre la sauna i les malalties relacionades amb la memòria que haurà de concretar-se en futurs treballs per distingir entre diferents grups d’edat, altres nacionalitats o les dones.

A més, els autors creuen que els beneficis per a la salut observats podrien estendre des del cor al cervell, en relació a un treball previ que mostrava que els homes que passaven temps a la sauna tots els dies de la setmana tenien menys risc de mortalitat cardiovascular.

“A la sauna la freqüència cardíaca augmenta i comences a suar, com passa amb l’exercici físic”, va dir Laukkonen, d’aquí que en sortir “un té una pressió arterial més baixa, un important factor protector en malalties cardiovasculars o de la memòria” .

Els banyistes regulars de la Finnish Sauna Society, que compta amb al voltant de 4.200 membres a la capital Hèlsinki, coincideixen que la seva bona salut es relaciona amb els efectes relaxants de la sauna, fins i tot a l’hivern.

 

Fuente: REUTERS/EP. LONDRES