ca

Aquest algoritme et diu si podries patir Alzheimer o no.

 

És possible predir qui desenvoluparà la malaltia d’Alzheimer simplement observant els patrons d’escriptura anys abans que apareguin els símptomes? Segons un nou estudi realitzat per investigadors d’IBM, la resposta és sí. I es tracta d’una troballa fonamental tenint en compte que a nivell global la quantitat de gent que ho pateix equival a la població d’Espanya i que un de cada 10 persones més grans de 65 anys el desenvoluparà.

Els autors de l’estudi, publicat a The Lancet, també assenyalen que l’Alzheimer és només el començament. Les persones amb una àmplia varietat de malalties neurològiques tenen patrons de llenguatge distintius que poden servir com a senyals d’alerta primerenca de les seves malalties.

Els autors de l’estudi van analitzar a un grup de 80 homes i dones de 80 anys; la meitat tenia Alzheimer i els altres no. Però, set anys i mig abans, cap d’ells mostraven deteriorament cognitiu. L’anàlisi consistia en una prova d’escriptura (abans que qualsevol d’ells hagués desenvolupat Alzheimer) en la qual se’ls demanava que descriguin un dibuix d’una escena quotidiana.

Els investigadors van examinar l’ús de paraules dels subjectes amb un programa d’intel·ligència artificial que buscava diferències subtils en el llenguatge. Gràcies a l’ús d’aquesta IA va ser possible identificar a aquells que repetien amb més freqüència certes paraules, les escrivien de forma errònia, amb majúscules on no anaven o utilitzaven un llenguatge telegràfic.

La IA va predir, amb un 75% de precisió, qui contrauria la malaltia d’Alzheimer, segons els resultats publicats. Això permetria dirigir amb més precisió teràpies destinades a demorar l’aparició de la malaltia.

L’esperança és ampliar el treball d’Alzheimer per trobar canvis subtils en l’ús de l’llenguatge per part de persones sense símptomes obvis però que desenvoluparan altres malalties neurològiques. El més interessant és que aquest tipus d’avaluacions podria ser detectat mitjançant l’ús d’aplicacions específiques en els telèfons mòbils.

  

JUAN SCALITER

 https://www.larazon.es/tecnologia/20210209/3st57zvb2ne67pxske4gkgfu2u.html

traduït al català amb google translator