ca

Aquest algoritme pot predir el risc de desenvolupar Alzheimer (i diagnosticar-lo).

 

El machine learning i la Intel·ligència Artificial contribueixen amb l’anàlisi de dades a temps real, el perfeccionament dels diagnòstics i el monitoratge de pacients a la medicina moderna. Aquest mes de maig s’ha presentat un nou algoritme basat en IA que pot predir i diagnosticar l’Alzheimer, la malaltia neurodegenerativa que pateix un nombre més elevat de persones al món.

Aquest programari d’aprenentatge profund se serveix d’una combinació d’imatges de ressonància magnètica cerebral (MRI), proves per mesurar el deteriorament cognitiu i dades sobre el gènere i l’edat per al diagnòstic preventiu d’aquesta malaltia.

“Si els ordinadors poden detectar amb precisió les condicions debilitants, com la malaltia d’Alzheimer, utilitzant dades fàcilment disponibles, com una ressonància magnètica cerebral, aquestes tecnologies tenen un gran potencial, especialment en entorns de recursos limitats”, va explicar l’autor corresponent Vijaya B . Kolachalama de la Facultat de Medicina de la Universitat de Boston (BUSM).

L’algorisme té capacitat per predir amb precisió el risc de la malaltia d’Alzheimer ia més ofereix la possibilitat de generar visualitzacions intuïtives i interpretables de el risc individual de patir aquest tipus de demència.

Els investigadors van obtenir accés a imatges de ressonància magnètica crua de cervell, dades demogràfiques i informació clínica d’individus amb malaltia d’Alzheimer i aquells amb cognició normal de quatre cohorts nacionals diferents dels Estats Units. Utilitzant dades d’una d’aquestes cohorts, van desenvolupar un nou model d’aprenentatge profund per predir el risc de malaltia d’Alzheimer que es pot replicar de forma independent.

La mateixa tasca de diagnòstic va ser portada posteriorment a terme per un equip internacional de neuròlegs experts: els resultats van llançar que l’algoritme va funcionar lleugerament millor que el neuròleg mitjana. Un altre punt a favor de la nova IA és que regions d’alt risc de malaltia identificades pel model estaven altament alineades amb els informes d’autòpsia dels cervells d’algunes persones mortes.

Es tracta d’un estudi esperançador i punter davant les possibilitats que ofereix l’ús de dades de neuroimatge per ajudar a la pràctica clínica de diagnòstic. L’investigador creu que aquesta metodologia pot estendre a altres òrgans de el cos i desenvolupar models predictius per diagnosticar altres malalties degeneratives.

Aquestes troballes apareixen recollits de forma online a la revista Brain.

 

 

Fuente:https://www.ticbeat.com/innovacion/algoritmo-basado-en-ia-puede-predecir-alzheimer/