ca

Aquest dispositiu estimula de dues maneres el cervell de les persones amb Alzheimer i, què aconsegueix?

 

Resultats modestos, sense estridències, però resultats positius, quelcom del que va escàs el camp de l’alzhèimer.

Investigadors de la Clínica Cleveland, a Ohio, EUA, van presentar en la recentment conclosa Reunió Anual de l’Acadèmia Americana de Neurologia (AAN),  els resultats d’un assaig clínic que parlen a favor de combinar l’estimulació magnètica transcranial i l’entrenament cognitiu com a teràpia per a les persones amb alzhèimer.

La combinació d’ambdues tècniques no farmacològiques s’aconsegueix gràcies a un dispositiu denominat neuroAD (el de la imatge que acompaña aquesta notícia), dissenyat per l’empresa d’origen israelià Neuronix Ltd

L’estimulació magnètica transcranial repetitiva (rTMS per les seves sigles en anglès) és una tècnica indolora que busca estimular l’activitat de les neurones mitjançant la inducció d’un camp magnètic.

Les persones tractades amb rTMS generalment romanen assegudes amb uns discos (anomenats bobines o coils) col·locats en llocs específics del cervell. L’objectiu és estimular l’activitat d’àrees cerebrals claus. Quan els polsos magnètics són disparats, la persona pot sentir com un lleu cop al cap.

En l’actualitat la rTMS és molt usada en el tractament de la depressió i en els trastorns de l’espectre autista.

En el cas de neuroAD-l’equip dissenyat per Neuronix Ltd- a més de tots els dispositius necessaris per a realitzar rTMS també incorpora una pantalla amb activitats que estimulen el funcionament intel·lectual del malalt.

La idea de base és simple: si a l’estimulació cerebral que ja de per si s’aconsegueix en fer activitats dissenyades amb aquesta finalitat, li afegim la potència de la rTMS,el benefici no serà més gran? Com funciona en els malalts d’alzhèimer? Segueix llegint, que ara t’ho expliquem..

En l’assaig clínic de fase III els resultats es van presentar recentment, les persones tractades estaven en etapa lleu d’Alzheimer. Els participants es van dividir en dos grups, un va rebre estimulació cognitiva a l’una que rTMS, mentre l’altre només un simulacre que imitava la situació anterior.

Durant una hora a la setmana, cinc dies a la setmana i per un total de 30 sessions, els malalts d’Alzheimer van rebre la teràpia. Les bobines de rTMS van estimular sis àrees de l’escorça cerebral (tres a cada sessió) relacionades, entre d’altres, amb el llenguatge i el funcionament executiu, processos molt afectats en la malaltia.

Curiosament, els beneficis no es van veure de forma immediata, sinó sis setmanes després d’acabar la teràpia. En aquest moment, les proves que valoren processos cognitius com la memòria de treball o l’atenció, van trobar que el grup que sí va rebre tractament havia experimentat lleugeres millores, mentre el placebo havia empitjorat.

Els resultats repetidament són qualificats de modestos, però l’empresa presenta el seu sistema com una ajuda per potenciar l’efecte dels fàrmacs actuals i futurs. No és una cura, és un tractament simptomàtic sobre el qual encara persisteix el dubte de quant duren els efectes.

Alguns estudis preliminars diuen que poc més de 4 mesos, però això cal estudiar encara amb més profunditat. NeuroAD no és la solució, però és alguna cosa estranya en el camp de l’Alzheimer: una opció.

 

Redacción TiTi

Font:www.2ti.es  /  traducció al català X.R.