ca

Aquest és el sorprenent efecte que té la dieta sense hidrats sobre el cervell.

 

Un estudi pioner amb catorze adults que patien els problemes cognitius associats a les primeres fases de l’Alzheimer indica que una alimentació rica en greixos i baixa en carbohidrats, les característiques de la ‘dieta cetogènica’ o ‘keto’, pot incidir en la millora de les funcions cerebrals i en la memòria. Així ho indiquen investigadors del Centre Mèdic Johns Hopkins en un article publicat al Journal of Alzheimer ‘s Disease.

La principal dificultat per al treball, assenyala, va ser trobar a participants que estiguessin disposats a alimentar-se d’una manera restrictiva durant tres mesos -o, segons el cas, que tinguessin parelles disposades a controlar la seva dieta. Però aquells que van aconseguir seguir una versió de la ‘dieta Atkins’, de tipus cetogénico, preparada expressament per a l’assaig, van demostrar “petites però significatives millores” en els tests de memòria en comparació amb els que van menjar baix en greixos.

“Si poguéssim confirmar aquests resultats preliminars, emprar canvis dietaris per mitigar la pèrdua cognitiva en els estadis preliminars de la demència ho canviaria tot”, afirma Jason Brandt, professor de Psiquiatria, Neurologia i Ciències del Comportament de l’Escola de Medicina de la Johns Hopkins i un dels autors de l’estudi. “Seria una cosa que més de 400 assajos amb fàrmacs experimentals no han aconseguit assolir en els assajos clínics”.

Segons explica Brandt, el combustible primari per al cervell és la glucosa, un sucre produït a metabolitzar els carbohidrats. Estudis previs indiquen que, en la fase primerenca de la Malaltia d’Alzheimer, el pacient perd la capacitat d’usar aquesta font d’energia. Però, a partir de l’estudi de l’activitat cerebral basant-se escàners neuronals, els investigadors van observar que les cetones, procedents del greix dietària, poden usar-se com a font alternativa d’energia quan el deteriorament neurològic no està avançat.

 

Una prova de disciplina

Una dieta cetogènica, rica en greixos i pobre en sucres i midons, pot incentivar-lo. Per comprovar-ho, els investigadors van reclutar a 27 persones per a un estudi dietètic de dotze setmanes, amb una edat de 71 anys de mitjana. No obstant això, només 14, d’ambdós sexes, van aconseguir arribar fins al final. Tots ells, a més, van comptar amb un controlador, que freqüentment es va tractar del cònjuge. Aquesta persona va ser la responsable de portar els diaris de menjars i d’assegurar-se que es lliuraven les mostres d’orina requerides per al seguiment del nivell de cetones.

Nou dels participants van seguir la dieta Atkins modificada per restringir els carbohidrats a 20 grams diaris o menys, enfront dels 200-300 que es consumeixen de mitjana en una dieta occidental. Els altres cinc es van alimentar amb una variant de la dieta Mediterrània preparada per l’Institut Nacional de l’Envelliment i que no restringia els hidrats de carboni, alhora que incentivava el consum de fruita, verdura, llet desnatada, gra sencer i proteïnes magres com les que contenen el marisc o el pollastre.

Els que s’alimentaven de manera cetogénica van aconseguir la major restricció de carbohidrats a les sis setmanes, amb 38,5 grams diaris. Després, es van deixar portar i per a la setmana 12 havien pujat a 53 g. Els participants de l’altre grup, en canvi, van superar els 100 g de forma continuada. En paral·lel, es va sotmetre a diverses proves cognitives, entre elles el Test d’Avaluació Cognitiva de Mont-real, el mateix que es va emprar per determinar si Donald Trump estava capacitat per a exercir la presidència dels EUA.

Els millors resultats es van obtenir en el grup Atkins, però no només això: va passar a les sis setmanes, quan estaven consumint menys hidrats de carboni i la seva concentració de cetones en l’orina era més gran. La millora es va observar notablement en els resultats per a la memòria a curt termini. No obstant això, l’abandonament progressiu de la dieta cetogénica que mostren els resultats a 12 setmanes és l’aspecte més pessimista per als investigadors perquè suggereix que, a la llarga, cansa als pacients.

“Sovint, la gent gran ens diu que menjar el que els agrada és un dels pocs plaers que els queda a la vida, i que no estan disposats a renunciar-hi. Molts d’ells diuen que prefereixen prendre una píndola per molts efectes secundaris que els produeixi abans de canviar la seva dieta “, lamenta Brandt. No obstant això, atès que les millores es van donar fins i tot en els menys disciplinats, els investigadors aborden ara la possibilitat d’una dieta ‘keto’ menys estricta suplementada amb begudes enriquides amb cetones.

 

 

font:https://www.elespanol.com