ca

Aquest és l’òrgan del teu cos que més has de cuidar per evitar l’Alzheimer

 

Tot i que actualment el nombre d’individus diagnosticats d’Alzheimer està augmentant progressivament i de forma exponencial, la causa d’aquest trastorn neurodegeneratiu encara és desconeguda. Inicialment es va donar la culpa a les proteïnes beta-amiloides, i posteriorment a les proteïnes tau; i les dues segueixen sent un signe de la malaltia, encara que la seva anàlisi específica no s’usa comunament com a diagnòstic.

Ara, una nova investigació apunta a un origen totalment diferent a el cervell: el fetge. A el menys, així ho afirmen els responsables de la nova feina presentat a la Conferència Internacional de l’Associació d’Alzheimer 2018 (AAIC celebrada recentment a Chicago.

Segons la nova investigació, existirien unes molècules anomenades plasmalogenos, produïdes pel fetge, que conferirien una protecció a el cervell. Si aquestes substàncies no es produïssin correctament, es produirien dèficits cognitius, com les demències en general o l’alzheimer en particular.

Els plasmalogenos són un classe de lípids, o greixos. Alguns subtipus d’aquestes molècules ajuden a l’correcte funcionament de les unions neuronals o sinapsis, de manera que una menor quantitat de les mateixes podria ocasionar problemes. Per això, els investigadors es van disposar a investigar si els nivells reduïts de certs plasmalogenos podrien augmentar realment el risc d’Alzheimer.

Per a això, es va examinar a més de 1.500 individus, dividits en tres categories: aquells que ja havien diagnosticat Alzheimer, un altre grup diagnosticat de deteriorament cognitiu lleu i un tercer grup d’individus sans. Segons els seus resultats, si hi havia diferències significatives en els nivells de plasmogenos entre els tres grups. Aquells amb menys plasmogenos tenien més risc de patir deteriorament cognitiu lleu o Alzheimer.

 

El fetge com a col·laborador en l’Alzheimer

De fet, aquesta no seria la primera investigació que hauria relacionat a el fetge amb un major risc d’Alzheimer. Per exemple, durant el passat any 2011, un estudi ja va relacionar a l’fetge amb aquesta malaltia a l’detectar que aquest òrgan és el responsable d’expressar un gen el paper seria clau en el desenvolupament de la proteïna beta-amiloide.

Aquest estudi va arribar a suggerir que les proteïnes responsables de diversos dèficits cognitius que s’observen en l’Alzheimer en realitat tindrien el seu origen en el fetge, atès que aquest seria l’òrgan responsable de fabricar les proteïnes patològiques que produirien els símptomes a l’arribar a el cervell.

Un altre treball, publicat el 2010 a Plos ONE, va detectar que un enzim produïda pel fetge seria responsable de protegir el cervell contra lesions neurodegeneratives. I, si aquest enzim no es produeix de forma normal, el metabolisme cerebral es veuria afectat. De nou, el fetge hauria estat responsable de protegir el cervell, com en l’actual estudi.

Finalment, altres estudis han arribat a relacionar els efectes de la dieta sobre el fetge de forma directa, i sobre el cervell de forma indirecta. Un estudi publicat a Europe PMC el 2016 va arribar a suggerir una associació entre el fetge gras no alcohòlic, un problema metabòlic en alça en l’actualitat i un augment de risc d’Alzheimer.

Tot i això, de moment, els responsables de la feina actual no asseguren rotundament que el fetge pugui arribar a causar problemes cognitius, però sí suggereixen que les futures investigacions haurien de centrar-se en trobar altres rutes causals de la malaltia, amb l’objectiu de millorar l’abordatge i tractament de l’alzheimer.

 

 

Roberto Méndez  

https://www.elespanol.com/ciencia/salud/20190104/organo-cuerpo-debes-cuidar-evitar-alzheimer/325218288_0.html