ca

Arriben noves ‘armes’ potents contra l’Alzheimer.

 

El seu començament és lent. Com aclareix la Biblioteca Nacional de Medicina dels EUA, “primer afecta les parts de cervell que controlen el pensament, la memòria i el llenguatge. Les persones amb el mal poden tenir dificultats per recordar coses que van ocórrer en forma recent o els noms de persones que coneixen. Un problema relacionat, el deteriorament cognitiu lleu, causa més problemes de memòria que els normals en persones de la mateixa edat. Molts, però no tota la gent amb deteriorament cognitiu lleu, desenvoluparan la malaltia “. Malgrat que fins a l’actualitat no té cura, pot ser que comenci a veure llum a final del túnel. Aquesta mateixa setmana han arribat dues noves investigacions en aquest camp que mostren noves vies terapèutiques. Així, la primera d’elles, publicada a ‘Journal of Alzheimer Disease’, constata que les “persones que viuen amb la malaltia en la seva forma greu van mostrar millores notables en el comportament i la cognició als pocs dies de rebre un tractament nou i innovador que administrava dosis baixes de radiació “, segons investigadors de l’Institut Rotman Baycrest de Toronto (Canadà). “L’endemà passat de el primer tractament, el fill d’un dels pacients informar: Quan li vaig dir hola, ella em va mirar i va dir: ‘Hola, estimat’. No m’havia dit això en anys!” “L’objectiu principal d’una teràpia ha de ser millorar la qualitat de vida de l’pacient. Volem optimitzar el seu benestar i restablir la comunicació amb familiars i amics per evitar l’aïllament social, la soledat i la manca d’estimulació. Encara que l’estudi va ser un petit pilot i s’ha d’interpretar amb precaució, els nostres resultats suggereixen que la radioteràpia de dosi baixa pot aconseguir-ho amb èxit “, diu el Dr. Morris Freedman, autor de la feina. Va consistir en un seguiment clínic d’un informe de casos de 2015 sobre una pacient en un hospici amb malaltia d’Alzheimer. Després de ser tractada diverses vegades amb radiació en el seu cervell, va mostrar millores tan significatives en la cognició, la parla, el moviment i la gana que va ser donada d’alta a una llar de cures a llarg termini per a adults majors. Se sap que les altes dosis de la mateixa tenen efectes nocius per a la nostra salut. No obstant això, les baixes, com les que es fan servir per a les proves de diagnòstic com el TAC, poden ajudar a el cos a protegir-se i reparar-se a si mateix.

“Es creu que nombrosos trastorns neurològics, inclòs l’Alzheimer, són causats en part per l’estrès oxidatiu que danya totes les cèl·lules, incloses les de cervell. Tenim sistemes de protecció natural per combatre-ho, però es tornen menys efectius a mesura que envellim . Cada dosi de radiació estimula els nostres sistemes de protecció natural perquè treballin més, per produir més antioxidants que el previnguin i contribuir així a reparar més danys en l’ADN i per destruir més cèl·lules mutades “, apunta el Dr. Jerry Cuttler, científic retirat d’Energia Atòmica del Canadà, que ha estat investigant els efectes de la radiació en la salut durant més de 25 anys i és l’autor principal de l’estudi.

 

L’esperança

En aquest estudi, quatre persones que vivien amb la malaltia greu van rebre tres tractaments de radiació de dosi baixa, cadascun amb dues setmanes de diferència. Es va emprar un escàner de tomografia computada. Els investigadors van utilitzar proves i observacions estandarditzades per registrar els canvis en la comunicació i el comportament dels pacients després de l’tractament. El més important és que van recopilar dades (descripcions, fotos i vídeos) de l’cònjuge, els fills i els cuidadors dels pacients. Sorprenentment, tres de les quatre persones van mostrar millores dins d’un dia després del primer tractament, i els seus familiars van informar un major estat d’alerta i capacitat de resposta, reconeixement dels seus éssers estimats, mobilitat, compromís social, estat d’ànim i més. Dos dies després del primer tractament, el fill d’un dels pacients va informar: “Quan li vaig dir hola, ella em va mirar i va dir: ‘Hola, estimat’. No m’havia dit això en anys”. La filla d’un altre d’ells va assenyalar: “Vaig tenir una visita increïble amb el meu pare aquesta nit. Estic sense paraules des d’anit. Estava emocionat de veure, em va parlar immediatament i em va donar múltiples petons, petons reals com fa anys. Estava aplaudint amb la música. La meva mare va estar d’acord en què havien passat anys des que va fer això. Tots estan sorpresos “.

En declaracions a Alimenti, la doctora Isabel Ramos, cap de Servei de Radioteràpia de l’Hospital Quirónsalud Infanta Luisa (Sevilla), i Julia Montañés, també radioterapeuta i membre de l’equip, manifesten: “En aquest tipus de tractament s’irradia el teixit cerebral de forma completa, utilitzant baixes dosis de radiació, administrades en 1 o 2 setmanes. en els pacients es produeix un dipòsit de proteïna beta amiloide i tau en l’escorça cerebral. la radioteràpia no les destrueix, però provoca una reacció immunològica que és la que fa desaparèixer aquestes plaques “. Bona notícia és que les dues especialistes afirmen que “els resultats els semblen bastant esperançadors, i més tot i considerar que fins al moment no existeix un tractament efectiu enfront d’aquesta malaltia”. Argumenten, a més, que al nostre país “continuem en espera de l’aprovació per al seu ús com a tractament convencional. Els pacients candidats ideals encara estarien per definir, tot i que sembla que s’aplicaria preferiblement en fases inicials de la malaltia, quan el pacient conserva encara cert estat cognitiu “. És important saber que “segons s’està veient en els estudis, s’han obtingut resultats fantàstics i tot en fases avançades de la malaltia, permetent als pacients restablir la comunicació amb familiars i amics, i millorant ostensiblement la seva qualitat de vida”, postil·len.

 

La segona esperança

La segona bona notícia arriba de la mà d’un equip multidisciplinari, amb participació espanyola. Investigadors de la Facultat de Medicina Albert Einstein de Nova York (EUA) han dissenyat un fàrmac experimental que va revertir els símptomes clau de la malaltia d’Alzheimer en ratolins. Actua revitalitzant un mecanisme de neteja cel·lular que elimina les proteïnes no desitjades a l’digerir i reciclar-les. L’estudi ha estat publicat a la revista ‘Cell’. “Els descobriments en ratolins no sempre es tradueixen en humans, especialment en la malaltia d’Alzheimer”, assegura la colíder de l’estudi Ana María Cuervo. I assevera: “Però ens va animar a trobar el nostre que la disminució en la neteja cel·lular que contribueix a l’Alzheimer en ratolins també ocorre en persones amb la malaltia, el que suggereix que el nostre medicament també pot funcionar en humans”. En la dècada de 1990, la Dra. Cuervo va descobrir l’existència d’aquest procés de neteja cel·lular, conegut com autofàgia mediada per xaperones (CMA, per les sigles en anglès), i ha publicat 200 articles sobre el seu paper en la salut i la malaltia . En declaracions a Alimenti, José Antonio Rodríguez Navarro, membre de l’Institut Ramon i Cajal d’Investigacions Sanitàries, així com coautor en el treball, destaca: “Per descomptat que tenim grans esperances en aquest fàrmac, però cal anar amb cautela. Això succeeix en totes les malalties degeneratives. És muycomplicado que una teràpia, que sembla que funciona bé en animals tingui èxit rotund en pacients d’aquest tipus de malalties “.

 

Què és la CMA

La CMA es torna menys eficient a mesura que les persones envelleixen, el que augmenta el risc que les proteïnes no desitjades s’acumulin en grups insolubles que danyin les cèl·lules. De fet, la malaltia d’Alzheimer i totes les altres malalties neurodegeneratives es caracteritzen per la presència d’agregats de proteïnes tòxiques en el cervell dels pacients. L’article revela una interacció dinàmica entre la CMA i la malaltia d’Alzheimer, amb la pèrdua de CMA en les neurones que contribueixen a la patologia i viceversa. Les troballes suggereixen que els medicaments per accelerar la CMA poden oferir esperances per al tractament de malalties neurodegeneratives. “Per descomptat que tenim grans esperances en aquest fàrmac, però cal anar amb cautela, això succeeix en totes les malalties degeneratives” L’equip va analitzar primer si la CMA deteriorada contribueix a la patologia neurodegenerativa. Per fer-ho, van dissenyar genèticament un ratolí perquè tingués neurones cerebrals excitadores que no tenien CMA. La seva absència en un tipus de cèl·lula cerebral va ser suficient per causar pèrdua de memòria a curt termini, dificultat per caminar i altres problemes que sovint es troben en models de rosegadors de la malaltia. A més, la seva falta interrompre profundament la proteostasis, la capacitat de les cèl·lules per regular les proteïnes que contenen. Les proteïnes normalment solubles havien passat a ser insolubles i estaven en risc d’agrupar-se en agregats tòxics.

 

Proteïna tau

La investigadora principal sospitava que el contrari també era cert: que la malaltia d’Alzheimer primerenca afecta la CMA APLV. Així que ella i els seus col·legues van estudiar un model de ratolí d’Alzheimer d’hora en què es van fer neurones cerebrals per produir còpies defectuoses de la proteïna tau. L’evidència indica que les còpies anormals de tau s’agrupen per formar cabdells neurofibril·lars que contribueixen a l’Alzheimer. L’equip d’investigació es va centrar en l’activitat CMA dins de les neurones de l’hipocamp, la regió de el cervell crucial per a la memòria i l’aprenentatge. Van descobrir que l’activitat de CMA en aquestes neurones es va reduir significativament en comparació amb els animals de control.

Què passa amb l’Alzheimer d’hora en les persones? ¿També bloqueja la CMA? Per esbrinar-ho, els investigadors van analitzar les dades de seqüenciació d’ARN unicel·lular de neurones obtingudes post mortem dels cervells de pacients amb Alzheimer i d’un grup de comparació d’individus sans. Les dades de seqüenciació van revelar el nivell d’activitat de CMA en el teixit cerebral dels pacients. Efectivament, l’activitat de la CMA es va inhibir una mica en persones que havien estat en les primeres etapes de la malaltia d’Alzheimer, seguida d’una inhibició molt més gran de la CMA en els cervells de les persones amb Alzheimer avançat. “Per quan les persones arriben a l’edat de 70 o 80 anys, l’activitat de la CMA generalment ha disminuït en aproximadament un 30% en comparació amb quan eren més joves”, va dir la Dra. Cuervo. “Els cervells de la majoria de les persones poden compensar aquest declivi. Però si s’agrega la malaltia neurodegenerativa a la barreja, l’efecte sobre la composició proteica normal de les neurones cerebrals pot ser devastador. El nostre estudi mostra que la deficiència de CMA interactua sinèrgicament amb la patologia d’Alzheimer per accelerar enormement la progressió de la malaltia “, declaren els autors. A la CMA, les proteïnes anomenades xaperones s’uneixen a proteïnes danyades o defectuoses en les cèl·lules de el cos. Els acompanyants transporten la seva càrrega als lisosomes de les cèl·lules, orgànuls plens d’enzims, que digereixen i reciclen el material de rebuig. No obstant això, per introduir amb èxit la seva càrrega en els lisosomes, les xaperones han de primer ‘acoblar’ el material a un receptor de proteïna anomenat LAMP2A present en les membranes dels lisosomes. Com més receptors LAMP2A hagi en els lisosomes, major serà el nivell d’activitat CMA possible. El nou fàrmac, anomenat CA, actua augmentant la quantitat d’aquests receptors LAMP2A. “Es produeix la mateixa quantitat de receptors LAMP2A durant tota la vida”, indica la Dra. Cuervo. “Però aquests receptors es deterioren més ràpidament a mesura que s’envelleix, de manera que les persones grans tendeixen a tenir menys disponibles per transportar proteïnes no desitjades als lisosomes. CA restaura LAMP2A a nivells juvenils, el que permet que CMA elimini tau i altres proteïnes defectuoses ”.

 

Dos models de ratolins

Els investigadors van provar CA en dos models de ratolí diferents de la malaltia d’Alzheimer. En tots dos, les dosis orals de CA administrades durant 4 a 6 mesos van produir millores en la memòria, depressió i ansietat que van fer que els animals tractats s’assemblessin molt a ratolins de control sans. La capacitat per caminar va millorar significativament en el model animal en el qual era un problema. I a les neurones cerebrals de tots dos models animals, el fàrmac va reduir significativament els nivells de proteïna tau i altres proteïnes en comparació amb els animals no tractats. “És important destacar que els animals en els dos models ja mostraven símptomes de malaltia i les seves neurones estaven obstruïdes amb proteïnes tòxiques abans que s’administraran els medicaments”, afegeix la doctora. I insisteix: “Això vol dir que el medicament pot ajudar a preservar la funció neuronal fins i tot en les últimes etapes de la malaltia. També estàvem molt emocionats que el medicament reduís significativament la gliosi, la inflamació i cicatrització de les cèl·lules que envolten les neurones de l’ cervell. la gliosi està associada amb proteïnes tòxiques i és coneguda per tenir un paper important en la perpetuació i l’empitjorament de les malalties neurodegeneratives “. El tractament amb CA no va semblar danyar altres òrgans fins i tot quan es va administrar diàriament durant períodes prolongats.

 

 

Patricia Matey

https://www.alimente.elconfidencial.com/bienestar/2021-05-06/nuevas-terapias-radioterapia-alzheimer_3064700/

traducció al català via google translator.