ca

Associen una baixa ingesta de flavonoides amb l’Alzheimer.

 

Segons ha revelat un nou estudi científic, una escassa ingesta d’aliments rics en flavonoides podrien conduir a un major risc de patir Alzheimer i altres demències. L’Alzheimer és la principal causa de demència i els experts auguren que per al 2050 gairebé 14 milions de majors de 65 anys ho patiran en els Estats Units.

Encara no es coneix la causa exacta de la malaltia d’Alzheimer. No obstant això, cada vegada més estudis suggereixen que la dieta juga un paper important en la seva aparició i desenvolupament. Entre ells, són diversos els que han demostrat que la dieta mediterrània està associada amb un menor risc de problemes cognitius, i entre ells també hi ha el Alzheimer.

I no sembla ser casualitat que la dieta mediterrània sigui alta en flavonoides. Aquests són productes químics presents de forma natural en algunes fruites i verdures, així com en begudes com el vi i el te.

Un grup d’investigadors de el Centre d’Investigació d’Envelliment Humà de la Universitat de Tufts sobre l’Envelliment han demostrat ara que una alta ingesta a llarg termini d’aliments rics en flavonoides, com les baies, les pomes i el te, s’associa amb un menor risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. Els resultats han estat publicats a la revista American Journal of Clinical Nutrition. 

 

La investigació

L’estudi va analitzar la ingesta de sis tipus diferents de flavonoides entre 2.801 persones i va tenir lloc durant gairebé 20 anys. Els científics van mesurar la ingesta de flavonoides de el grup utilitzant qüestionaris dietètics, que els participants van completar aproximadament cada 4 anys. L’equip també monitoreó la salut general de el grup, incloses les taxes de malaltia d’Alzheimer i demències relacionades.

Dels 2.801 participants, 193 van desenvolupar demències i 158, Alzheimer durant el transcurs de l’estudi. L’anàlisi de les relacions en les dades va revelar que les persones que van consumir baixes quantitats de flavonoides tenien entre dos i quatre vegades més probabilitats de desenvolupar demències durant el període d’estudi.

La ingesta baixa era equivalent a no consumir baies, una mica més d’una poma i cap te en un mes, mentre que la ingesta alta era equivalent a consumir aproximadament 7 tasses de baies, 8 pomes o peres i 19 tasses de te en el mateix període de temps.

Segons els autors de l’estudi, sense medicaments efectius actualment disponibles per al tractament de la malaltia d’Alzheimer, la prevenció de la malaltia a través d’una dieta saludable és una consideració important. Així mateix, els investigadors afirmen que no és massa tard perquè les persones comencin a fer canvis en la seva dieta, fins i tot si tenen més de 50 anys, ja que el risc de demència realment comença a augmentar a partir dels 70 anys.

A més, els canvis tampoc són massa difícils d’implementar. Segons han revelat, seria suficient consumir una tassa de te per dia o algunes baies dues o tres vegades per setmana.

 

https://www.elnacional.cat/es/salud/asocian-baja-ingesta-flavonoides-alzheimer_508470_102.html