ca
Notícies

Avanços En El Tractament, El Diagnòstic I Estratègies De Reducció De Riscos Destacats En El Congrés Internacional De l’Alzheimer’s Association

AMSTERDAM, 20 DE JULIOL DE 2023 — Noves investigacions reportades en el Congrés Internacional de l’Alzheimer’s Association® (Congrés Internacional de l’Alzheimer’s Association, AAIC® per les seves sigles en anglès, només disponible en anglès) de 2023 van cobrir l’amplitud de la investigació de la malaltia d’Alzheimer i la demència, incloent-hi els avenços en el tractament, el diagnòstic primerenc i precís i la nostra entesa dels factors de risc de l’Alzheimer i altres demències.

AAIC és el fòrum anual principal per a la presentació i discussió de l’últim de la investigació de l’Alzheimer i la demència. El congrés d’enguany es va dur a terme tant virtualment com en persona a Amsterdam, Netherlands i va atraure més de 10,000 assistents i més de 3,000 presentacions científiques.

Avanços en tractaments, resultats d’assajos clínics L’Alzheimer’s Association va destacar els resultats d’assajos d’intervencions fàrmacs i no fàrmacs per a la malaltia d’Alzheimer en AAIC 2023.

Dades noves i més completes van ser reportades en AAIC 2023 per Eli Lilly de la fase 3 de l’assaig clínic de donanemab TRAILBLAZER-ALZ 2 en la malaltia d’Alzheimer primerenca i asimptomàtica. Amb aquesta perspectiva més completa dels resultats de fase 3 de donanemab, veiem evidència científica convincent addicional que remoure beta amiloide completament del cervell s’associa amb un retard significatiu de la progressió de la malaltia en persones vivint amb Alzheimer primerenc. Els resultats d’aquest assaig també il·lustren encara més que iniciar tractament al més aviat possible en el transcurs de la malaltia permet la possibilitat d’un efecte beneficial més gran, però també que hi ha la potencialitat de retardar la progressió de la malaltia encara que el tractament es comença més tard. El progrés que hem vist en aquesta classe de tractaments, tant com la diversificació de potencials teràpies noves en els últims anys, proveeix esperança als impactats per aquesta malaltia devastadora.

Dos enfocaments terapèutics nous per a l’Alzheimer basats en l’edició genètica CRISPR (només disponible en anglès) van ser reportats a AAIC. Un pretén reduir l’impacte del gen de risc de l’Alzheimer més fort conegut, APOE-e4. L’altre procura reduir la producció d’una proteïna tòxica al cervell, beta amiloide, la qual és una característica de l’Alzheimer i el blanc de tractaments recent aprovats. La tecnologia CRISPR està fent la identificació dels blancs de fàrmacs més ràpid amb l’objectiu d’accelerar el procés de descobriment de fàrmacs, i construir plataformes per al desenvolupament de tractaments de la pròxima generació.

Intervencions no fàrmacs també van ser destacats en AAIC, incloent resultats de l’estudi Aging and Cognitive Health Evaluation in Elders (Envelliment i avaluació de la salut cognitiva en gent gran, ACHIEVE, per les seves sigles en anglès), l’assaig clínic aleatori i controlat més gran per reduir el deteriorament cognitiu a llarg termini en persones grans. Tot i que els resultats van ser negatius en la població total de l’estudi, la intervenció auditiva va retardar el deteriorament cognitiu en persones grans amb pèrdua auditiva lleu a moderada per 48% en un segment especificat amb anterioritat de la població de l’estudi consistint de 238 persones participant en un estudi observacional durador de la salut cardíaca. La intervenció de tres anys va incloure l’ús d’aparells auditius, un “equip d’eines” auditiu i instrucció i assessorament amb un audiòleg.

Les proves de sang: la pròxima frontera en el diagnòstic de l’Alzheimer
Avanços en la tecnologia i la pràctica reportats per primera vegada en AAIC 2023 demostren la simplicitat, transportabilitat i el valor diagnòstic de biomarcadors de l’Alzheimer basats en la sang (només disponible en anglès).

Investigadors de la Universitat de Gothenburg, Suècia van reportar resultats d’una prova senzilla de punció capil·lar que mostra promesa en l’habilitat de detectar marcadors de l’Alzheimer fent servir una sola gota de sang assecada en cartes i enviats a la nit entre dos països, sense controls de temperatura ni refrigeració. Si és validada amb investigació addicional, aquesta prova podria oferir una opció ràpida, no invasiva i econòmica que és tan senzilla que es pot administrar independentment, o per cuidadors. Pot ser particularment valuós per a ús en zones rurals o altres àrees amb baixos recursos.

Un grup investigador amb la Universitat de Lund, Suècia va conduir el primer estudi que examina l’ús de marcadors de l’Alzheimer basats en la sang en atenció primària i comparar-los amb la precisió diagnòstica de metges d’atenció primària. Una prova de sang va ser 80% més precisa en la identificació de canvis relacionats amb l’Alzheimer — significativament millor que els metges en l’estudi que no van tenir accés a la prova. Les proves de sang per a l’Alzheimer tenen gran potencial per millorar el diagnòstic primerenc, la precisió diagnòstica i el tractament adequat de persones amb Alzheimer.

Nou ús d’opiacis i mortalitat entre adults majors amb demència
El nou ús d’opiacis entre adults majors amb demència (només disponible en anglès) s’associa amb un risc de mort significativament augmentat, incloent-hi un augment onze vegades més gran en les primeres dues setmanes, segons investigacions presentades a AAIC 2023. Investigadors del Danish Dementia Research Centre (Centre de recerca de demència danès) van fer servir dades de totes les persones de l’edat de 65 anys i majors diagnosticats amb demència entre el 2008 i el 2018 a Dinamarca, incloent-hi tant persones vivint a casa com residents d’asils d’avis. D’aquest grup, 42% dels diagnosticats amb demència van redimir una recepta per a un opiaci en una farmàcia.

Van trobar que el 33.1% dels participants de l’estudi van morir dins de 180 dies després d’iniciar la seva primera recepta opiàcea, comparat amb 6.4% dels que no van ser exposats a opiacis. Després d’ajustar per a potencials diferències entre grups, els investigadors van trobar un augment de quatre vegades en el risc extra de mort. El risc va ser més gran durant els primers 14 dies, quan la mortalitat de tot opiaci va augmentar onze vegades. Aquestes troballes inicials emfatitzen la necessitat de la discussió entre el pacient, la família i els metges sobre medicaments per al dolor.

Estrenyiment crònic associat amb deteriorament cognitiu
Noves investigacions demostrant la relació entre la salut intestinal i el cervell (només disponible en anglès) van ser revelats en AAIC. Un investigador de la Universitat de Massachusetts, Amherst va trobar que els individus amb estrenyiment crònic (evacuació cada tres dies o més) van tenir cognició significativament pitjor, de l’equivalent a tres anys cronològics més d’envelliment cognitiu, que els que tenien patrons d’evacuació saludables.

A més, investigadors de la Universitat de Texas, San Antonio van trobar bacteri intestinal específic que és associada amb un risc augmentat de demència, tant com a bacteri intestinal que podrà ser neuroprotectora. Investigacions prèvies han connectat la salut i composició del microbioma intestinal, el qual és la comunitat de microorganismes que viuen en el nostre tracte digestiu, amb una varietat d’ altres funcions corporals vitals.

Primeres estimacions nacionals de la prevalença a nivell de comtat d’ EUA
Les primeres estimacions nacionals de la prevalença de persones amb demència d’Alzheimer a nivell de comtat (només disponible en anglès)— 3,142 comtats estatunidencs en total — van ser revelades en AAIC 2023. Investigadors del Centre Mèdic de la Universitat Rush a Chicago van trobar que les zones de l’est i el sud-est dels EUA. UU van tenir la prevalença més alta de demència d’Alzheimer. Percentatges més alts de persones grans i negres i hispans, tots grups amb un risc més alt de la malaltia, poden explicar la prevalença elevada en aquestes regions. Aquestes troballes poden ajudar a guiar l’assignació de recursos a programes de salut pública per a individus i famílies afectades per l’Alzheimer en aquestes regions.

El voluntariat en la tercera edat pot promoure un cervell sa
Reportat per primera vegada en AAIC 2023, investigadors de la Universitat de Califòrnia, Davis, i els hàbits de voluntariat entre una població ètnica i racialment diversa d’adults majors i van trobar que ser voluntari va ser associat amb millors qualificacions de referència en proves de memòria, cognició i planificació (només disponible en anglès). Els investigadors van declarar que el voluntariat pot ser important per a una millor cognició més tard en la vida i podria servir com una intervenció senzilla en adults grans per protegir-se contra l’Alzheimer i altres demències.

Sobre l’Alzheimer’s Association International Conference (AAIC®®)
L’Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) és la reunió més gran del món d’investigadors de tot el món enfocats a l’Alzheimer i altres demències. Com a part del programa investigatiu de l’Alzheimer’s Association, AAIC serveix com un catalitzador per generar nous coneixements sobre la demència i fomentar una comunitat investigativa vital i col·legiada.
Lloc web de l’AAIC 2023: alz.org/aaic
Sala de premsa de l’AAIC 2023 alz.org/aaic/pressroom.asp
Hashtag de l’AAIC 2023: #AAIC23

Sobre l’Alzheimer’s Association®
L’Alzheimer’s Association és una organització global de la salut voluntària dedicada a l’atenció, el suport i la recerca de l’Alzheimer. La nostra missió és liderar el camí per posar-li fi a la malaltia d’Alzheimer i a totes les altres manifestacions de demència accelerant la investigació mundial, impulsant la reducció de riscos i la detecció primerenca, i optimitzant les cures i el suport de qualitat. La nostra visió és un món sense Alzheimer i totes les altres demències. Visiteu alz.org.®

 

Avances En El Tratamiento, El Diagnóstico Y Estrategias De Reducción De Riesgos Destacados En El Congreso Internacional De La Alzheimer’s Association