ca

Avenços contra l’Alzheimer: troben els primers símptomes en l’edat primerenca

 

Els avenços en les investigacions de l’Alzheimer comencen a sortir a la llum. Els investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) han revelat com identificar mitjançant proves de magnetoencefalografia els canvis neurofisiològics associats a l’Alzheimer en joves familiars de malalts, el que permetrà trobar els primers signes d’aquest mal en edats primerenques. El treball, desenvolupat per investigadors de Centre de Tecnologia Biomèdica de la UPM (CTB-UPM), és el primer a estudiar la connectivitat funcional en familiars de persones amb Alzheimer usant aquesta tècnica, amb el que suposa una nova via d’investigació per a la detecció precoç de la malaltia.

Els investigadors han estudiat la connectivitat funcional de familiars de primer grau de persones amb alzheimer en un total de 127 persones, amb edats compreses entre els 50 i els 65 anys, és a dir, subjectes joves per a l’edat mitjana de desenvolupament de la malaltia, explica la UPM en una nota de premsa. L’objectiu era detectar deteriorament en aquesta comunicació sincronitzada en àrees de cervell conegudes per estar afectades en les primeres fases de la malaltia, segons expliquen en les conclusions de l’article publicat a la revista Cerebral Cortex.

Els resultats van mostrar per primera vegada que el cervell dels familiars de persones amb alzheimer mostrava hipersincronización a la xarxa frontoparietal, un increment de la connectivitat entre regions cerebrals que està associada a l’posterior desenvolupament d’aquesta afecció degenerativa.

Aquestes dades representen la primera evidència que els fenòmens neurofisiològics que causen un deteriorament primerenc de les xarxes funcionals de el cervell poden observar des d’etapes molt primerenques mitjançant l’ús d’una tècnica “tan coneguda i utilitzada” com la magnetoencefalografia, el que “ofereix moltes possibilitats de cara a la detecció precoç “, explica un dels autors de la feina, Federico Ramírez, segons informa EFE.

Des de la UPM destaquen la importància de detectar els signes de l’alzheimer abans que aquest es manifesti, i subratllen que un dels principals problemes que es troba la comunitat mèdica a l’hora d’abordar el tractament i el diagnòstic d’aquest mal és que, en molts casos, els símptomes apareixen quan “ja ha avançat” massa.

 

https://www.lainformacion.com/asuntos-sociales/avances-alzheimer-identifican-primeros-sintomas-edad-temprana/2827382/?autoref=true

traduït al català amb google translator