ca

BAN2401, el fàrmac en investigació per l’Alzheimer que acaba col·locar-se entre els candidats més atractius.

 

Fa tot just una setmana a Titi.com vam fer un article sobre BioArctic, una empresa biotecnològica sueca dedicada a la investigació de fàrmacs per a malalties del sistema nerviós central.

En aquesta ocasió parlem del seu fàrmac més avançat, BAN2401, que estava sent avaluat en assaig clínic com a tractament de l’Alzheimer en etapa primerenca.

Els assajos clínics del fàrmac estan a càrrec de la farmacèutica japonesa Eisai (la nord-americana Biogen estaria a càrrec d’una possible comercialització), que acaba d’anunciar, segons revela BioArctic en un comunicat de premsa, que prepara un assaig clínic confirmatori de fase III amb BAN2401 i que:

“Les autoritats han reconegut que l’estudi de la Fase 2b de BAN2401 mostrar dades sòlides que demostren una reducció dosi dependent de la placa amiloide en el cervell i una desacceleració del deteriorament clínic”.

A més, sempre segons el divulgat per BioArctic:

“Han confirmat amb les autoritats sanitàries que un sol estudi de Fase 3 compliria els requisits per a l’aprovació com un estudi confirmatori”.

Es col·loca així BAN2401 com un dels candidats a tractament de l’Alzheimer amb més possibilitats de sortir al mercat (tot i que la història ja s’ha encarregat d’ensenyar-nos que per a res vol dir que finalment ho farà) al costat de Aducanumab, de Biogen, aquest últim cada vegada envoltat de major discreció.

 

QUÈ ÉS BAN2401?

És un anticòs monoclonal que té per diana oligòmers de beta amiloide. És a dir, un fàrmac dirigit a impedir la formació de plaques d’amiloide que ocorre en el cervell de totes les persones amb Alzheimer, ia disminuir els nivells dels oligòmers de beta amiloide, una forma d’aquesta proteïna que es considera especialment perjudicial per a les neurones .

Fins ara són diversos els fàrmacs que han tingut per diana la famosa beta amiloide que han estat en assaig clínic, però no s’ha aconseguit demostrar l’eficàcia de cap.

Amb BAN2401 la història serà diferent?

 

QUÈ ES SAP DE L’EFECTE DE L’FÀRMAC?

El fàrmac té una història una mica accidentada darrere, de la qual ja vam parlar en un article anterior que pots llegir aquí.

Essencialment en un inici es va considerar que no era eficaç, però després de 18 mesos de tractament, els pacients que en un assaig clínic de fase II estaven rebent la dosi més elevada del fàrmac van experimentar un deteriorament cognitiu més lent que els pacients als quals es els estava administrant la dosi més baixes.

És important fer notar dos punts per posar en perspectiva què pot esperar-se d’aquest fàrmac (sempre segons la informació de què disposem al dia d’avui):

Sembla alentir el deteriorament cognitiu (no frena, no reverteix; alenteix).

Per ara només ha estat avaluat en persones en fases molt primerenques d’Alzheimer.

Sobre aquest últim punt, la fase de la malaltia en la qual sembla ser efectiu, seria interessant conèixer més detalls Per què? Perquè molts dels mètodes que s’utilitzen en contextos d’investigació per detectar les persones en fases primerenques d’Alzheimer no són de fàcil accés en el context clínic.

De fet, es planteja que un dels grans problemes que s’haurà d’enfrontar quan arribi al mercat un fàrmac per a l’Alzheimer dirigit a actuar aviat és el del diagnòstic.

Ara mateix aquest es realitza generalment quan la malaltia està molt avançada, normalment a causa de la pròpia iniciativa de la família que va al metge preocupada per l’estat mental del seu familiar.

Un fàrmac amb aquestes característiques demanaria detectar la malaltia més aviat i un paper més actiu dels serveis sanitaris, i de la població, a l’hora de valorar la seva salut cerebral.

 

EL FUTUR MÉS IMMEDIAT DE BAN2401?

Segons l’informat per BioArctic, Eisai planeja iniciar l’assaig de fase III aquest primer trimestre de 2019 i, a més, altres pacients que van participar en la fase II, en els grups que van rebre dosis més baixes del fàrmac, passaran a un estudi obert d’extensió en el qual se’ls administrarà la dosi més alta amb la qual es van constatar efectes terapèutics.

Els detalls d’aquest nou assaig confirmatori encara no es coneixen. L’anterior assaig clínic es va realitzar a nivell internacional, incloent diverses localitzacions a Espanya.

 

 

Dunia Chappotin

Font: www.infotiti.com