ca
Notícies

Biòlegs de Harvard descobreixen com frenar l’Alzheimer amb una sola ‘pastilla’.

 

Biòlegs de Harvard han descobert com poder ajudar a frenar l’Alzheimer amb una sola pastilla després d’aconseguir realitzar un tractament que reverteix l’envelliment de les cèl·lules. Els desenvolupaments dels fàrmacs s’ha basat fins ara a ser capaços de retardar els signes de l’envelliment o millorar l’aparença de la pell davant les arrugues. No obstant això, aquests científics amb aquest treball han assenyalat que es podria frenar altres patologies com la demència o l’Alzheimer.

Els últims avenços a Alzheimer, en concret la investigació de fàrmacs que estan duent a terme diferents empreses farmacèutiques, apunten que, en un futur proper, podrien estar disponibles nous tractaments capaços de frenar la progressió de la malaltia.

Després de 20 anys sense novetats en aquest camp, estem en un moment esperançador. Actualment, més de 100 compostos estan sent investigats, entre els quals han destacat lecanemab, gantenarumab, donanemab i adducanumab.

D’aquesta manera, el catedràtic del Departament de Genètica de la Facultat de Medicina de Harvard, David A. Sinclair, ha matisat que aquest desenvolupament precedeix el nou descobriment que requeria teràpia gènica, que és la transferència de material genètic a les cèl·lules d’un subjecte.

D’acord amb Sinclair, va ser a partir dels estudis de Yamanaka i el doctor John B. Gurdon sobre la programació de cèl·lules normals a pluripotencials, que l’equip de Harvard va aconseguir aplicar gens en cèl·lules per revertir el seu envelliment com assenyala a l’Universal. La troballa també obre la possibilitat que les estructures cel·lulars siguin capaces de reparar la espinal o restablir la producció d’insulina en pacients amb diabetis.

«Aquest descobriment ofereix la possibilitat de revertir l’envelliment amb una sola píndola, amb aplicacions que van des de la millora de la vista fins al tractament eficaç de nombroses malalties relacionades amb l’edat», va assenyalar Sinclair.

Altres avenços farmacològics

Lecanemab

Entre els nous fàrmacs per tractar l’Alzheimer tenim avui dia diversos medicaments prometedors com el Lecanemab que és un anticòs que s’uneix de forma selectiva a protofibrilles de beta-amiloide i que està en investigació per al tractament del deteriorament cognitiu lleu i la demència lleu a causa de la malaltia d’Alzheimer.

El gener del 2023 va rebre l’aprovació de l’organisme dels Estats Units responsable de la regulació de medicaments (FDA). L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha començat el procés de revisió per a la seva autorització a Europa.

Donanemab

En aquest cas és un anticòs monoclonal que reconeix una forma de la proteïna beta amiloide que es troba agregada a les plaques d’amiloide dipositades. Actualment, hi ha en marxa quatre assajos clínics en fase III amb aquest fàrmac. El juny del 2021, la FDA va concedir a la designació Breakthrough Therapy per accelerar el seu desenvolupament i avaluació. Ganteranumab Ganteranumab és un anticòs monoclonal que s’administra per via subcutània, dissenyat per identificar i unir-se a formes agregades de la proteïna beta amiloide, incloent oligòmers, fibril·les i plaques, i activar cèl·lules immunes al cervell (microglía) per netejar les plaques d’amiloide i prevenir futures acumulacions.

Aducanumab

És un anticòs monoclonal humà que detecta i s’uneix als aminoàcids 3-7 de la proteïna beta amiloide, reduint les plaques d’amiloide al cervell. És un medicament d’administració per injecció intravenosa cada 4 setmanes i requereix de proves de neuroimatge abans i durant el tractament.

 

DIEGO BUENOSVINOS
Especialista en periodismo de Salud en OKDIARIO; responsable de Comunicación y Prensa en el Colegio de Enfermería de León

Alzheimer: nou tractament d’una pastilla descobert a Harvard (okdiario.com)