ca

Buscaran en futbolistes eines per diagnosticar l’Alzhèimer a Xile.

 

Un equip de científics xilens buscarà en jugadors de futbol una eina per diagnosticar l’Alzheimer, una malaltia en creixement i de la qual actualment només es tracta la seva simptomatologia i no el seu origen, segons han informat a Efe els investigadors.

Es tracta d’investigar si els danys acumulatius que reben els futbolistes en colpejar constantment la pilota amb el cap poden generar demència o alzheimer, va explicar el doctor Waldo Cerpa, cap de l’equip.

Mitjançant marcadors bioquímics, proves cognitives i imatges del cervell dels investigadors esperen caracteritzar malalties neurodegeneratives amb l’objecte d’administrar tractaments més efectius i frenar el seu avanç, va precisar Cerpa, futur sotsdirector del Centre d’Excel·lència en Biomedicina de Magallanes (Cebima).

Segons dades de la Corporació Professional Alzheimer i altres Demències (Coprad), a Xile unes 200.000 persones pateixen actualment aquesta malaltia, xifra que fins i tot es podria triplicar cap al 2050, segons les estimacions.

Alhora, la consultora GfK Adimark ha determinat que un 14% de la població xilena juga futbol de manera periòdica, amb el risc, va advertir Waldo Cerpa, de patir cops constants al cap.

“Som un país futboler, des de ben petits ens sotmetem a aquest esport de contacte, on es perd la precaució i la percepció que s’està acumulant mal”, ha assenyalat.

“Segons estudis existents amb alguns marcadors de dany, no cal pegar-se massa fort, només cal que en la teva vida estiguis cabotejant la pilota constantment per adquirir una predisposició al desenvolupament de demència”, va afegir el també investigador del Centre d’Envelliment i Regeneració de la Universitat Catòlica de Xile (Care UC).

El projecte, que té el suport del Fons Nacional de Desenvolupament Científic i Tecnològic (Fondecyt), analitzarà com els danys acumulatius produïts per traumes poden arribar a degenerar les funcions d’aprenentatge i de memòria.

Per a això, treballarà amb el Sindicat de Futbolistes Professionals (Sifup) i examinarà a jugadors que hagin patit contusions, al costat del neuròleg de la Universitat Catòlica Maximiliano Rovegno.

Tots dos, amb l’ajuda d’una psicòloga, buscaran identificar quins correlació hi ha entre els cops al cap i el desenvolupament de la demència i l’Alzheimer. Trobar aquests patrons, certs marcadors bioquímics del mal, els permetria desenvolupar per primera vegada una forma de diagnòstic precoç en grups de més risc.

A més, al Cebima, Cerpa condueix la recerca per al tractament de la malaltia a través de l’administració de liti o altres compostos d’origen natural existents a la regió de Magallanes.

Durant la seva carrera, Cerpa ha estudiat el glutamat, que és la molècula de transmissió neuronal més important del cervell, el mitjà a través del qual es realitzen al voltant del 80% de les sinapsis (aproximació funcional intercel·lular especialitzada entre neurones) del sistema nerviós central.

Gràcies al glutamat, viatja informació sensorial, motora, cognitiva o emocional, ia més, és un actor primordial en l’emmagatzematge i recuperació nostres records i els seus efectes s’executen majoritàriament a través dels seus receptors situats a nivell sinàptic.

Entre ells destaca el receptor per N-metil-D-aspartat (NMDA), que es veu alterat en malalties com l’alzheimer o el parkinson.

Cerpa ha estudiat com els receptors tipus NMDA es comporten en condicions de dos mecanismes de dany que ocorren en el cervell: l’estrès oxidatiu i els processos neuroinflamatoris, elements que es troben en qualsevol patologia neurològica degenerativa i també quan ocorren patologies agudes, és a dir, amb un cop al cap.

En l’estudi, l’equip podrà analitzar, en el moment que s’activen aquests mecanismes, com de alterats són i com contribueixen a la progressió del deteriorament cognitiu, i més encara, si aconsegueixen determinar com s’alteren, també podran identificar els elements terapèutics que permetin regular aquests mateixos mecanismes.

Segons Waldo Cerpa, el treball hauria de permetre mirar no només els danys associats a un cop, sinó tota una bateria d’anàlisi cognitiu que permetran dir si la persona, a més d’aquest mal, presenta un augment en marcadors oxidatius i neuroinflamatoris.

En aquest context, l’anàlisi amb els futbolistes podria permetre identificar aquests marcadors abans que desenvolupi una patologia crònica i prendre mesures preventives. 

 

font:EFE